Autoritățile americane trag un semnal de alarmă! Bărbații care poartă barbă sau mustață riscă să fie infectați cu coronavirus

Autoritățile americane trag un semnal de alarmă! Bărbații care poartă barbă sau mustață riscă să fie infectați cu coronavirus

Cristina Gherghina

Ultimele zile au fost un haos total care pare că nu se mai termină! Întreg mapamondul tremură numai la auzul cuvântului "coronavirus". Recent, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) a publicat un grafic înfățișând tipurile de barbă și mustață care favorizează infecția cu virusul mortal, conform NYPost.com.

Legătura dintre părul facial și infecția cu COVID-19 o reprezintă măștile chirurgicale. Astfel, așa se poate observa și în graficul de mai jos, o barbă mare precum si oricare alt tip de barbă sau mustață care împiedică marginile măștii de protecție să izoleze bine zona nasului și a gurii, reprezintă un real pericol. 

Citește și ULTIMA ORĂ! Papa Francisc infectat cu coronavirus?! Sfântul Părinte a căzut la pat după ce a intrat în contact cu bolnavii

tipuri de barba si mustata coronavirus

Sursă foto: CDC

Orice tip de mustață tunsă scurt, perciunii lungi și ciocul nu afectează eficacitatea măștilor de protecție, prin urmare pot fi purtate fără griji. Potrivit graficului informativ publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, un singur lucru este de reținut: părul de pe față nu trebuie să acopere zonele de piele unde ar trebui să vină marginile măștilor chirurgicale.

Măștile chirurgicale sunt folosite în toată lumea pentru prevenirea infecției cu noul virus ucigaș, care a pus stăpânire pe aproape toate continentele, peste 80,000 de mii de cazuri fiind confirmate până în prezent la nivel global. 

Ce se întâmplă cu persoanele aflate în carantină din România

 Miercuri, 26 februarie, a fost confirmat primul caz de coronavirus în țara noastră. Prima victimă este un bărbat în vârstă de 25 de ani, din Gorj. Acesta se află în prezent la Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș"  din București. 

Bărbatul locuia cu încă șapte persoane în aceeași casă care, ulterior, au fost testate pentru a verifica daca au fost infectate. Rezultatele au fost negative, dar testele vor fi reluate pentru orice eventualitate.

În cazul concediului medical pentru punerea în carantină, Casa Naţională a Asigurărior de Sănătate (CNAS) a anunțat că certificate pot fi eliberate la o dată ulterioară, dar neapărat pentru luna în curs sau cea anterioară. Totodată, a mai fost menționat faptul că acest concediu medical pentru coronavirus nu se va cumula cu celelalte concedii medicale pentru alte afecțiuni. 

Citește și Coronavirusul din China a speriat România. Află care sunt cauzele răspândirii și cum trebuie să te fereşti

test coronavirus

„Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecţiuni”, potrivit CNAS. 

Mai mult, persoanele care se vor afla în carantină vor primi 75% din salariu, plata concediului fiind suportată integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Dacă perioada de carantină depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

De asemenea, Ministerul Sănătății a emis miercuri, 26 februarie, un ordin pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor infectate cu virusul mortal. Documentul prezintă ce tipuri de persoane sunt plasate în carantină şi cine trebuie să stea izolat la domiciliu. Ieșirea din carantină se va face doar după 2 teste negative, efectuate la un interval minim de 24 de ore. Toate persoanele care se afla în carantină au dreptul la concediu medical. 

Surse foto: Istock; CDC

Articolul urmator
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la nașterile acasă. „Nașterea acasă pune în pericol viața copilului și a mame"
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la nașterile acasă. „Nașterea acasă pune în pericol viața copilului și a mame"
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.