Autoritățile au anunțat o pană de curent uriașă în Europa. Ce trebuie să știe fiecare cetățean în parte, pentru a trece cu bine peste ea

Autoritățile au anunțat o pană de curent uriașă în Europa. Ce trebuie să știe fiecare cetățean în parte, pentru a trece cu bine peste ea

Alida Enache

Vin zile grele și întunecate pentru întreaga Europă, după cum anunță forțele armate din Austria. Urmează un eveniment cum nu am mai întâlnit până acum și care ar putea avea mari consecințe pentru noi toți.

Viena a adus în centrul atenției un risc, neglijat la București, numit "Blackout", care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică. "Blackout-ul" este o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale. Forțele armate din Austria desfășoară de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre acest eveniment.

Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afișe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul ei este de a informa cetățenii și de a le oferi sfaturi utile în cazul unei astfel de crize.

Fotografie cu o stradă dintr-un oraș fără lumină

“Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat”, avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria.

Probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%. Experții militari austrieci au mărturisit că este de așteptat ca, în cazul unei întreruperi de curent, în Austria să nu existe curent electric pentru cel puțin o zi, iar pentru întreaga Europă sunt așteptate întreruperi de o săptămână.

Nu vor mai funcționa telefoanele mobile, rețele fixe, internetul. Automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire vor fi și ele paralizate. De altfel, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi și ea, la rândul ei, foarte dificilă.

Ce să ai lângă tine, în casă, în cazul unei pene de curent

“Procurați-vă un radiou cu baterii, alternativ asigurați-vă că aveți acces la radioul unui automobil. Păstrați astfel în permanență rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare și sisteme de atenționare privind concentrația de monoxid de carbon. Depozitați în gospodărie apă de băut, 2 l de persoană pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrană pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru două săptămâni, bani în numerar”, au declarat forțele armate austriece.

În cazul unui blackout trebuie să ai:

  • Radio cu baterii (radio auto!)
  • Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezervă)
  • Lumânări, aprinderi, stingătoare, alarme de monoxid de carbon
  • Apă (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea
  • Mâncare durabilă timp de 2 săptămâni (paște, orez, conserve…)
  • Medicație esențială timp de 2 săptămâni, trusă de prim ajutor
  • Articole de toaletă, saci de gunoi, benzi adezive, fermoar
  • Aragaz, grătar, pastă de combustibil
  • Încasați în bancnote și monede mici
  • Saci de dormit, pături, haine calde
  • Jocuri, blocuri, pixuri
  • Mașina să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin.

Imagine cu un bec și o lumânare

Ce să faci în cazul unei pene de curent

  • Asigură stocuri pentru 2 săptămâni
  • Completați trusa de prim ajutor
  • Stabiliți un punct de întâlnire cu familia unde să vă întâlniți atunci când telefoanele nu vor mai funcționa (de exemplu, cu copiii care sunt la școală sau în altă parte departe de casă)

Armata austriacă a mai prezis o criză de proporții

Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporții. Conform diepress.com, în data de 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală. În acel caz, scenariul blackout-ului a fost evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană.

"Planurile noastre prevăd că poliția va putea rezista timp de 72 de ore și va putea garanta operațiuni de urgență încă patru zile", a spus Ministrul austriac de Interne.

Se pregătesc în 100 de cazărmi așa-zise "insule de siguranță", care să permită armatei să funcționeze și să comunice autarhic în blackout. Se instituie un centru integrat de comandă la nivel federal. Pentru a sensibiliza populația, televiziunea austriacă de stat ORF va difuza în curând un serial denumit ”Totul în beznă“.

Citește și: Alertă sanitară! Românii din peste 50 de localități din țară consumă apă contaminată cu bacterii periculoase

Surse articol: Money, DcNews, Today.in-24, Euroweeklynews

Surse foto: iStock

Articolul urmator
O femeie de peste hotare a mărturisit că are o aventură cu un robot cu inteligență artificială
O femeie de peste hotare a mărturisit că are o aventură cu un robot cu inteligență artificială
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.