Avantajele pe care ți le aduce o mașină electrică

Avantajele pe care ți le aduce o mașină electrică

Andreea Constantin

Există o mulțime de avantaje pe care o mașină electrică ți le va aduce, de la costurile de întreținere mai scăzute și până la protejarea mediului. Mulți dintre români par a fi înțeles deja aceste lucruri, iar piața de vehicule electrice și hibride este în continuă creștere. Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să faci o astfel de alegere.

Alegerea perfectă pentru orașele aglomerate

Se spune că viața este prea scurtă ca să conduci mașini lungi, mai ales prin orașele aglomerate. O variantă excelentă, cum ar fi, spre exemplu, smart Fortwo, se pliază pe stilul de viață urban. Detalii aici. Este mic, ușor de condus, ușor de parcat și 100% electric. În plus, are și un design care atrage toate privirile, precum și finisaje interioare și sisteme de siguranță premium, preluate de la compania mamă, Mercedes-Benz.

masina albastra

Smart Fortwo este alegerea perfectă pentru orașele aglomerate. Are o autonomie de până la 135 de kilometri, ceea ce înseamnă că vei putea merge la birou cu mașina de luni până vineri, la o medie de 30 de kilometri parcurși zilnic. Marele avantaj al bateriei mașinii este că se încarcă foarte repede. smart Fortwo poate fi achiziționat prin programul Rabla Plus, care îți va aduce o reducere de până la 57.000 de lei. Vei primi și un Free Charge Card, ceea ce înseamnă că vei parcurge primii 10.000 de kilometri gratis.

Mașinile electrice, mai ușor și mai ieftin de întreținut

Știi deja că o mașină nu presupune doar costul de achiziție, ci și banii cheltuiți pentru mentenanță. Potrivit statisticilor, proprietarii de mașini electrice fac economii de până la 40%, în comparație cu cei care au un autoturism pe benzină sau motorină. Mai puține componente de întreținut, mai puțini lubrifianți, zero schimburi de ulei și așa mai departe. Experții auto estimează că, pe parcursul vieții, întreținerea unui motor cu combustie clasică te va costa peste 20.000 de euro, iar în cazul unui motor electric cheltuielile sunt aproape la jumătate din această valoare.

Fără taxe

Conform prevederilor legale din România, mașinile 100% electrice sunt scutite de impozit. În plus, le poți parca pe locurile amenajate de unele primării, fără a fi nevoie să plătești. Spre exemplu, dacă locuiești în București și lucrezi în zona centrală, pentru o zi întreagă în parcarea de la Universitate sau Unirii ar trebui să scoți din buzunar cel puțin 40 de lei. Cu o mașină electrică, nu va mai fi nevoie să achiți nimic.

Economie de timp

Nu vei face doar economii financiare, ci vei reduce și timpul petrecut în service. Într-adevăr, timpii de încărcare sunt mai mari în comparație cu cei de la pompă, dar tehnologia avansează rapid, așa că și acest impediment va fi înlăturat în viitorul apropiat. În plus, o mașină electrică poate fi încărcată și acasă, peste noapte, cu ajutorul unui wall-box.

Condusul devine cu adevărat distractiv

Nu în ultimul rând, experiența de condus pe care o oferă o mașină electrică este unică. Accelerația rapidă și manevrabilitatea sunt punctele forte. Revenind la exemplul menționat mai sus, smart Fortwo are 82 de cai putere și ajunge de la 0 la 50 km/h în mai puțin de 5 secunde. Asta înseamnă că vei pleca mai repede de la semafor decât majoritatea SUV-urilor. Direcția și suspensia sunt bine echilibrate, iar această electrică este foarte ușor de manevrat în oraș.

Acestea sunt avantajele pe care ți le va aduce o mașină electrică. În prezent, România este lider în întreaga Uniune Europeană la creșterea vânzărilor de mașini electrice. Doar în primul trimestru din 2022, s-au vândut peste 2.000 de astfel de vehicule, o creștere de 400% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În comparație cu țara noastră, la nivelul celorlalte țări din UE, creșterea a fost de doar 53 de procente.

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Un membru al echipei de filmare a unui serial celebru, împușcat și ucis pe platou
Un membru al echipei de filmare a unui serial celebru, împușcat și ucis pe platou
Ce masina ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce masina ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.