Avertizare ANM de ultimă oră: cod galben de fenomene meteo periculoase, vijelii, ploi abundente și căderi de grindină

Redactor Divahair.ro

UPDATE 20 IUNIE: Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...40 l/mp.


Interval de valabilitate: 20 iunie, ora 12 – 20 iunie, ora 23. În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

 

UPDATE 19 IUNIE: Meteorologii au revenit astăzi cu o serie de avertizări de tip nowcasting. Vom avea cod portocaliu și galben de ploi și furtuni în mai multe județe, după cum urmează. 

Cod portocaliu în România, 19 iunie 2019

Valabil de la : 19-06-2019 ora 15:10 până la : 19-06-2019 ora 16:30

In zona : Județul Galaţi: Galați, Pechea, Târgu Bujor, Tulucești, Măstăcani, Fârțănești, Frumușița, Vânători, Foltești, Schela, Smârdan, Șendreni, Scânteiești, Cuca, Băleni, Rediu, Vârlezi, Vlădești, Băneasa, Suceveni, Jorăști, Oancea, Suhurlui;

Se vor semnala : averse torențiale care vor cumula 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici și posibil medii, vijelii.
Valabil de la : 19-06-2019 ora 15:25 până la : 19-06-2019 ora 16:25

In zona : Județul Arad: Hășmaș;
Județul Bihor: zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Bihor: Pietroasa, Finiș, Vașcău, Câmpani, Budureasa, Cărpinet, Nucet, Criștioru de Jos;

Se vor semnala : averse torențiale care vor cumula 35-45 l/mp, grindină de dimensiuni mici și posibil medii, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice.
Valabil de la : 19-06-2019 ora 15:25 până la : 19-06-2019 ora 16:30

In zona : Județul Tulcea: Greci, Niculițel, Cerna, Carcaliu, Turcoaia, Izvoarele, Peceneaga, Horia, Valea Teilor, Hamcearca;

Se vor semnala : - averse ce vor cumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină de mici și medii dimensiuni.
Valabil de la : 19-06-2019 ora 15:05 până la : 19-06-2019 ora 16:00

In zona : Județul Caraş-Severin: : zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Caraş-Severin: Zăvoi, Băuțar, Rusca Montană, Marga;
Județul Hunedoara: Densuș, Răchitova, Sarmizegetusa, Lunca Cernii de Jos, Toplița;

Se vor semnala : averse torențiale care vor cumula 35-45 l/mp, grindină de dimensiuni mici și posibil medii, intensificări puternice ale vântului, frecvente descărcări electrice

 Valabil de la: 19-06-2019 ora 14:45 până la : 19-06-2019 ora 15:45

In zona : Județul Gorj: Novaci, Crasna, Baia de Fier, Bengești-Ciocadia, Roșia de Amaradia, Prigoria, Polovragi, Bumbești-Pițic, Alimpești;
Județul Vâlcea: Horezu, Vaideeni, Tomșani, Costești, Slătioara, Mateești, Stroești, Măldărești;

Se vor semnala : averse torenţiale ce vor cumula 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, grindină de mici dimensiuni,
Observatii : in zona atentionată izolat s-au acumulat cantităţi de 25 l/mp.

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți, 18 iunie, o nouă avertizare. Potrivit acesteia, ne așteaptă o perioadă guvernată de o instabilitate atmosferică accentuată a vremii,cu cer variabil, senin și temperaturi ridicate, însoțită de fenomene meteo periculoase, vijelii, ploi abundente și căderi de grindină.

Următoarele două zile sunt critice pentru întreg teritoriul României, avertizarea intrând în vigoare astăzi la ora 10 și expirând pe 20 iunie, la ora 23.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...40 l/mp.

Marți (18 iunie), disconfortul termic se va menține ridicat în orele amiezii, pe arii restrânse în regiunile sudice-estice, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și posibil ușor depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
În intervalul vizat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Munteniei precum și în Oltenia, vor mai fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și posibil grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25 l/mp și izolat 50 l/mp.

Surse foto: ANM

Articolul urmator România se află la un pas de o epidemie de gripă! Cazurile de infecții respiratorii s-au înmulțit alarmant în ultima perioadă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (12)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.