Boala care dă teroare românilor perioada asta. Au apărut deja primele victime

Boala care dă teroare românilor perioada asta. Au apărut deja primele victime
Mariana Voinea
Joi, 07.11.2024

În ultimele săptămâni, cazurile de tuse convulsivă s-au înmulțit dramatic la nivel european, dar și național. Spitalele de copii din capitală și din întreaga țară sunt luate cu asalt din cauza „tusei de 100 de zile”.

După prima lună de școală, numărul cazurilor a explodat, iar pentru sugari, internarea este obligatorie, pentru că poate duce la deces. La fiecare unitate de primiri urgențe pentru copii din capitală, cel puțin 10 copii ajung zilnic cu tuse convulsivă. Mulți dintre pacienți sunt internați imediat.

„Copiii tuşesc, fac apnee şi ajung la cameră de gardă pentru că părinţii se sperie”

Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu”, spune despre pacienții săi că „nu reuşesc să expire, pentru că acest act de tuse este controlat în mod anormal de creier, este o chestie pe care nu poţi s-o înfrânezi.

Noi am avut în ultima lună 5 pacienţi care au avut nevoie de suport vital adică au trebuit intubaţi şi ventilaţi mecanic pentru că altfel mureau”.

Cadrul medical a mai precizat că această afecțiune respiratorie este produsă de o bacterie care se numește Bordetella pertussis, ce poate cauza episoade de tuse care pot dura până la 100 de zile. Dar nu numai durata bolii „e de speriat”. Și numărul mare de pacienți îngreunează activitatea cadrelor medicale la unitățile de primiri urgențe. Acesta este motivul pentru care timpul de așteptare pentru pacienți poate depăși trei ore. Mai rău, medicii estimează că în următoarele săptămâni intervalul se poate dubla.

Diana Zaharia, medic în cadrul spitalului Victor Gomoiu din capitală, avertizează că: „Tusea este principalul simptom. Copiii tuşesc, fac apnee şi ajung la cameră de gardă pentru că părinţii se sperie”.

Principalele simptome ale tusei convulsive

Boala care riscă să devină o epidemie la nivel național debutează cu simptome care se aseamănă unei răceli obișnuite. Așadar, pacienții au febră moderată, se confruntă cu tuse uscată și cu rinoree (scurgere de materii fluide din nas). 

Ulterior, apar crize severe de tuse convulsivă. În timpul acestora, pacienții simt că se sufocă. Adesea crizele de tuse convulsivă sunt însoțite de vărsături. În ultima fază a bolii, tind să se rărească, dar continuă să persiste.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici spune despre această afecțiune că: „este ușor de recunoscut căci tusea, ca principal simptom, este una atipică, virulentă, epuizantă. Tușești până aproape de leșin, în anumite situații.

Copiii mici pot avea apnee, pot prezenta vărsături din cauza efortului. Adulții pot avea incontinență urinară, chiar și coaste fracturate tot din cauza efortului depus când tușesc”.

Cel mai mare risc îl prezintă bebelușii de până în două luni! „Mulți mor sufocați prin tuse”

Medicul epidemiolog Mihai Negrea îndeamnă părinții ca la primele semne ale bolii să se prezinte cu cei mici la medicul de familie. În cazul copiilor mai mici de două luni, este absolut necesară și urgentă prezentarea la spital.

Cum am ajuns să fim loviți de o boală atât de gravă? Epidemiologul explică faptul că românii nu își mai imunizează copiii. Totodată, el îndeamnă femeile gravide să se vaccineze pentru a se proteja pe ele însele și copiii nou născuți.

imagine din interiorul unei ambulante cu un cadru medical imbracat in rosu si doi pacienti pe targa

Dar cum până la vârsta de două luni bebelușii nu pot fi vaccinați, singura sursă de protecție este vaccinul administrat mamelor. „Serul care te imunizează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive se administrează bebelușilor începând cu vârsta de două luni. Dacă mamele nu au fost vaccinate înainte, copiii nu au deloc imunitate împotriva bolilor până la această vârstă.

Practic, timp de două luni, organismul lor este foarte vulnerabil. Acești copii nu au nici o șansă dacă intră în contact cu virusul. Se îmbolnăvesc și nu ai ce face. Mulți mor sufocați prin tuse”, declară medicul Mihai Negrea.

Copiii ar trebui imunizați la 2 luni, 4 luni, 11 luni, 5 ani și 14 ani. După vârsta de 14 ani imunizarea se face o dată la 10 ani, la fel ca și în cazul adulților. Așa este prezentată schema obligatorie de vaccinare pentru a ține sub control epidemiile și îmbolnăvirile.

Vaccinul DTP oferă protecție într-un procent de 98% împotriva infecției cu pertussis(tuse convulsivă), estimându-se că salvează 13 milioane de oameni de la moarte, anual, din întreaga lume.

Epidemia a făcut primele victime în România: doi bebeluși

Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut de 5 ori față de anul trecut în Statele Unite ale Americii, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention). În Europa, fenomenul este și mai îngrijorător.

Autoritățile sanitare franceze afirmă că este cea mai gravă epidemie de tuse convulsivă din ultimii 25 de ani. Iar circulația puternică și rapidă a virusului care s-a intensificat în ultimele luni este dovada acestor afirmații.

Numai în Franța, anul acesta 22 de copii au decedat din cauza tusei convulsive, dintre care 20 sugari.

Iar tendința a tot fost în creștere. Conform raportului ECDC publicat la începutul anului (Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor), în țările europene s-au înregistrat în anul 2023 60.000 de cazuri de tuse convulsivă. Cifrele sunt de 10 ori mai mari față de 2021 și 2022. În România, cel mai recent comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică arată că în primele patru luni ale anului 2024 s-au înregistrat 112 cazuri de tuse convulsivă, o creștere semnificativă față de cele 16 cazuri din 2023.

Cea mai gravă situație este în București. Până acum, doi copii au decedat în țara noastră din cauza acestei boli bacteriene, extrem de infecțioasă.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: stiripesurse.rogandul.roantena3.roadevarul.rodigi24.ro

Articolul urmator »
Horațiu Nicolau, primele declarații despre relația cu Lidia Buble. Între cei doi este o diferență de vârstă de 31 de ani
Horațiu Nicolau, primele declarații despre relația cu Lidia Buble. Între cei doi este o diferență de vârstă de 31 de ani
Alexandra Siromașenco | Joi, 27.02.2025
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe