Calvarul unei asistente care îngrijește bolnavii de coronavirus în Lombardia: „E mai rău decât se arată la televizor”

Calvarul unei asistente care îngrijește bolnavii de coronavirus în Lombardia: „E mai rău decât se arată la televizor”

Cristina Gherghina

Zilele acestea, toată lumea este cu sufletul la gură! Coronavirusul sau COVID-19, așa cum a fost oficial numit,  continuă să facă victime pe întreg globul. Cu toate că în China lucrurile s-au mai calmat, Italia se confruntă cu o situație de criză, fiind pe locul doi la numărul de cazuri de coronavirus. O asistentă medicală româncă, din Lombardia, a făcut, în exclusivitate pentru republica.ro, o radiografie a situației cu care se confruntă italienii în momentul de față, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Camelia I. lucrează de 9 ani în Italia, într-un spital care nu este specializat pe boli infecțioase. Cum situația din ultimele zile nu a cunoscut o evoluție fastă, autoritățile au fost nevoite să adapteze unitatea unde lucrează femeia, astfel încât aici să poată fi tratați pacienții cu coronavirus. Aceasta a declarat faptul că de weekendul trecut, toate sălile de operație au fost transformate în saloane pentru pacienții infectați cu virusul periculos. 

De asemenea, chiar și tinerii care de abia vor termina școala de medicină anul acesta, au fost chemați să dea o mână de ajutor.

Potrivit Cameliei, toți pacienții sunt în stare foarte gravă, iar triajul este extrem de strict. Astfel, doar persoanele cu insuficiență respiratorie mai sunt păstrate în spital, restul de pacienți sunt trimiși pentru a se trata acasă. 

Citește și Alertă la metrou, un angajat a fost testat pozitiv cu CORONAVIRUS!

„E mai rău decât se arată la televizor”

În interviul acordat celor de la Republica, Camelia a povestit care este de fapt situația din Italia, iar din spusele ei, reiese faptul că lipsa resurselor de prevenție, combinezoane, măști chirurgicale, căști și dezinfectanți, le-ar putea pune chiar și pe cadrele medicale pe lista bolnavilor cu COVID-19.

„În spitalul unde lucrez nu mai facem față cu bolnavii cu coronavirus. Toate aparatele care ajută la menținerea funcției respiratorii sunt ocupate. Cele șapte săli de operații ale spitalului au fost transformate în saloane de terapie intensivă. (...) Combinezoane? Doar în filme există. Este groaznic. Ce se scrie în presă este nimic. Adevărul depășește orice imaginație”, a spus Camelia.

asistenta medicala din Lombardia

Întrebată cum ar descrie situația, Camelia a dat un răspuns care îți dă pur și simplu fiori: "Situația e mult mai rea decât arată la televizor". 

Din cauza gravității situației, nimeni nu are voie să își ia concediu, fiecare lucrând neîncetat pentru a salva cât mai multă lume, conform Cameliei.  

"Am înțeles că tot weekendul acesta au tot fost internări. Eu, azi (luni, n.r.), am fost chemată să merg în tura de după-amiază. Știu acum că mă duc la serviciu, dar nu știu unde o să mă pună să fac și ce mă așteaptă. La noi nimeni nu are voie să își ia concediu". 

Camelia mai spune că nu se pune problema să nu te prezinți la serviciu în spital, mai ales atunci când știi că sunt oameni care se bazează pe tine. 

"Nici nu încape discuție să nu te duci. Probabil că ar veni să te ia de acasă.... Oricum, conștiința ta nu poate să te lase să nu te duci, când știi că e nevoie de tine. Fiecare a ales în viață un drum pe care trebuie să meargă înainte. E ca și când îți arde casa, iar pompierii încep să se ascundă și să zică - stai așa, că mie mi-e frică. E aceelași lucru", a adăugat Camelia.

"Principala regulă este să nu ieși din casă decât în caz de forță majoră"

Camelia a spus pe scurt care sunt măsurile de prevenție pe care le iau cei din spital și care ar putea la fel de bine să fie puse în practică de fiecare dintre noi. 

"Principala regulă este să nu ieși din casă decât în caz de forță majoră. Cei care merg la serviciu, normal că trebuie să meargă la serviciu. Trebuie să te speli foarte, foarte bine pe mâini și de multe ori, să încerci să îți controlezi mișcările, să nu pui mâna pe gură, pe nas. Nu atingi deloc fața. Dacă trebuie să îți sufli nasul, te speli imediat pe mâini. Asta este esențial. Fără întâlniri. Fiecare acasă la el. Dacă se poate", a spus Camelia.

masuri de preventie coronavirus

Camelia spune că acest virus trebuie luat cât se poate de în serios. 

"Să țină cont toată lumea că nu e o nimica toată. Nu trebuie subevaluată contaminarea cu noul coronavirus. Se răspândește foarte, foarte repede, nu îți dai seama. Populația nu e obișnuită să nu pună mâna pe față. Repet, nu are aceleași deprinderi ca noi, cei care lucrăm în spitale. Ca să poți să reduci riscul trebuie absolut să stai în casă, să respecți niște reguli".

Citește și Coronavirusul din China a speriat România. Află care sunt cauzele răspândirii și cum trebuie să te fereşti

România nu ar putea face față unei situații precum cea din Italia

Camelia spune că o veste bună o reprezintă rezistența copiilor în fața acestui virus. Cu toate acestea, cei mici poartă microbi pe care îi aduc acasă ceea ce ar putea fi fatal pentru bunici, mai ales dacă suferă de boli cronice.

În cazul în care România ar ajunge în situația Italiei, Camelia spune că spitalele din țara noastră nu ar putea face față. 

"Problema e că, în spitalele din România, sunt mai puține mijloace decât în Italia prin care poate fi gestionată această criză, dacă s-ar agrava".

Reamintim faptul că luni, 9 martie, premierul Giuseppe Conte a anunțat că măsurile de carantină se vor extinde pe întreg teritoriul Italiei. Numărul de cazuri confirmate în Italia a trecut pragul de 10.000, iar numărul deceselor a crescut la 631, până miercuri, 11 martie 2020.

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Un medic ginecolog și-a pierdut viața în timpul unei ieșiri cu prietenii. Alin Popescu s-a înecat într-un lac de acumulare
Un medic ginecolog și-a pierdut viața în timpul unei ieșiri cu prietenii. Alin Popescu s-a înecat într-un lac de acumulare
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui
Incepe quiz
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.