Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru un cozonac făcut de chef Cătălin Scărlătescu

Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru un cozonac făcut de chef Cătălin Scărlătescu

Lorena Pintilie

Se apropie cu pași repezi Sărbătoarea Paștelui, iar românii se pregătesc de zor pentru Învierea Domnului. Potrivit tradiției, de la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele din miel și, bineînțeles, dulciurile pregătite meticulos de gospodine. Printre aceste preparate nelipsite trebuie să se regăsească și cozonacul. Cu nucă și cacao, cu rahat turcesc, stafide, sau mac, după preferințele fiecăruia, dar cert este că trebuie neapărat să se afle pe mesele românilor. Deși există zeci de rețete, cunoscutul chef Cătălin Scărlătescu spune că rețeta lui se află printre cele mai bune din România. Te-ai gândit vreodată ce gust poate să aibă un cozonac proaspăt făcut tocmai de Scărlătescu? Dar la preț?

Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți bucătari profesioniști de la noi din țară, iar preparatele făcute de el sunt mai mult decât apreciate de cei care au avut onoarea să guste din acestea. Indiferent că este vorba de un aperitiv, o ciorbă, o friptură sau un desert, gurmanzii care au avut ocazia să bucure de preparatele chef-ului spun că a fost o experiență culinară unică.

Nu ai gustat niciodată dintr-un astfel de preparat? Ai acum ocazia să o faci, începând, bineînțeles cu un cozonac pregătit de acesta, mai ales acum în prag de sărbătoare. Acesta are un preț care nu e poate pentru toate buzunarele, așa cum era de așteptat, însă cantitatea, dar și gustul merită efortul.

Cozonacul „de aur” al lui Cătălin Scărlătescu și secretele lui

Cozonacul făcut de chef Scărlătescu poate fi cumpărat din comerț, în cazul în care nu te pricepi în bucătărie, dar totuși vrei să ai pe masă un preparat de calitate superioară, iar pentru cei care gătesc constant, o provocare adevărată ar fi să gătească chiar ei rețeta marelui bucătar. După cum am mai spus, există o groază de rețete și feluri de cozonac, iar fiecare este liber să îl gătească după preferințele lui. Cu toate acestea, noi vă oferim rețeta lui Cătălin Scărlătescu, alături de secretele lui, pentru a pregăti, spunem noi, un cozonac de neuitat.

Cele mai bune 9 reţete de cozonac

Cum se prepară cozonacul lui chef Scărlătescu? Destul de simplu, dar fii atent/ă la micile detalii și la a pune în aplicare principala „armă secretă” a acestuia pentru a te bucura de un cozonac delicios și pufos. Ingredientele trebuie scoase din frigider cu aproximativ 3-4 ore înainte de începerea pregătirii, recomandă el și, de asemenea, bucătăria în care vei prepara desertul trebuie să fie încălzită, iar ferestrele trebuie să fie închise, pentru a menține umezeala și temperatura din interior.

Rețeta lui Cătălin Scărlătescu pentru un cozonac de neuitat

Pentru a pregăti un cozonac extrem de delicios după rețeta celebrului chef ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină;
  • 450 ml lapte;
  • 200 g rahat;
  • 500 g nucă;
  • 250 g zahăr;
  • 300 g unt;
  • 150 g ciocolată;
  • 5 ouă proaspete;
  • 60 g drojdie.

După ce am bifat toate ingredientele și cele două reguli de bază de mai sus, putem începe prepararea cozonacului. Pregătește, astfel, într-un bol înalt drojdia și 100 de mililitri de lapte. Adăugă apoi trei linguri de făină și o linguriță de zahăr și amestecă bine totul până ce compoziția devine 100% omogenă. Amestecul obținut trebuie lăsat la dospit timp de o oră într-un loc călduț, ferit de soare.

Ce ingredient cheie folosește Cătălin Scărlătescu pentru sarmale mai bune ca la mama acasă

Prepararea aluatului

Între timp, ia o oală și pune-o pe aragaz la foc mic. Acolo se amestecă restul de lapte (350 ml) cu zahărul rămas, până când acesta se topește complet. Până se topește zahărul din oală, separă ouăle și adaugă peste gălbenușuri un praf de sare, apoi le adaugi în maiaua care a stat la dospit, peste care torni și laptele încălzit cu zahărul topit. Apoi presară câte puțină făină și frământă bine până ce ai incorporat restul de făină în interiorul compoziției. Abia când amestecul este omogen se adaugă tot untul care trebuie încălzit până devine lichid.

Atenție! Chef Cătălin Scărlătescu subliniază faptul că totul trebuie să fie extrem de bine amestecat. La final, compoziția trebuie să aibă o textură aerată și elastică. Lasă totul la dospit pentru încă o oră. Acum vine partea cea mai interesantă: prepararea umpluturii.

O masă pe care se pregătește un aluat din făină de grâu

Prepararea umpluturii

Cele 150 de grame de ciocolată se topesc și se amestecă bine cu nuca mărunțită și rahatul tăiat cubulețe, la mărimea pe care o preferi. După ce aluatul a stat suficient la dospit și s-a dublat ca mărime, întinde-l bine, astfel încât foaia de maia să aibă o grosime de aproximativ un centimetru.

Întinde apoi umplutura de ciocolată cu nucă și rahat pe toată suprafața foii de aluat și rulează totul cu grijă astfel încât să nu se rupă. Rulada obținută se va tăia pe lungime în două bucăți egale și se vor împleti între ele înainte de a fi așezată într-o tavă tapetată cu ulei și făină sau cu hârtie de copt. Lasă totul la dospit pentru încă aproximativ două ore.

Pregătirea cuptorului

Înainte să bagi totul la cuptor, ține cont că acesta trebuie să fie preîncălzit la 160 de grade. Apoi, bagă cu atenție taba în cuptor și lasă compoziția să se coacă la o temperatură de 160 de grade timp de 20 de minute, apoi scade treptat temperatura până la 140 de grade pentru încă 30-40 de minute.

Dacă vrei să fii sigur/ă că totul iese ca la carte, încearcă și trucul cu scobitoare. Introdu o scobitoare până la jumătatea cozonacului pentru a verifica stadiul de coacere în care se află, dacă rămân urme de aluat necopt pe scobitoare, atunci acesta mai trebuie lăsat, dacă scobitoarea rămâne curată, atunci poți să scoți desertul din cuptor. Când s-a copt în întregime, scoate cu grijă cozonacul din tavă, cât încă este fierbinte și învelește-l într-un prosop de bucătărie curat astfel încât să nu se răcească dintr-o dată (dacă se răcește prea repede, își pierde din textura pufoasă și aerată).

Cum să faci cel mai bun drob, după rețeta lui Cătălin Scărlătescu

Cât costă un cozonac preparat de chef Cătălin Scărlătescu

Există totuși o soluție mai rapidă în cazul în care nu ai timp, răbdare sau pricepere, și anume, achiziționarea unui cozonac direct de la sursa rețetei, exact, un desert delicios făcut de chef Scărlătescu. Cozonacul de Paște al juratului de la Chefi la cuțite este pregătit cu exact aceleași ingrediente și sub aceeași formă ca cea menționată anterior. Singura diferență fiind untul și ciocolata neagră care sunt belgiene.

Acum că ți-am făcut poftă, îți vom spune și prețul unui astfel de desert. Un cozonac de 900 de grame costă aproape 100 de lei, 96 de lei, ca să fim mai exacți. De asemenea, cei care vor un desert mai mic, au opțiunea de a cumpăra un cozonac de 500 de grame.

Ce zici, încerci rețeta celebrului bucătar sau mergi pe varianta simplă și cumperi unul?

Surse foto: Facebook - Chef Cătălin Scărlătescu, Freepik

Surse articol: Fanatik, Gândul 

Articolul urmator
Serena Williams este din nou însărcinată! A făcut marele anunț pe covorul roșu de la Met Gala
Serena Williams este din nou însărcinată! A făcut marele anunț pe covorul roșu de la Met Gala
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.