De la Târgu Mureș direct la Institutul Matei Balș. Cum a ajuns fiul lui Marcel Ciolacu în departamentul lui Rafila după nota mică de la rezidențiat

Fiul lui Macel Ciolacu a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius din Constanța, iar după rezultatele obținute la rezidențiat, a fost repartizat la Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș, deși ar fi dorit să prindă un loc la București. Află cum a ajuns totuși la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, care este membru PSD, partid condus de Marcel Ciolacu!
De la Târgu Mureș direct la Institutul Matei Balș. Cum a ajuns fiul lui Marcel Ciolacu în departamentul lui Rafila după nota mică de la rezidențiat. După ce a terminat Medicina, Filip Andrei Ciolacu și-a dorit să-și facă rezidențiatul în spitalul din București, acolo unde a ajuns în cele din urmă după detașare. Chiar dacă nu a avut un punctaj la fel de mare ca al rezidenților acceptați la „Matei Balș”, acum se numără și el printre ei. Cum a fost posibil? Descoperă în rândurile de mai jos!
Filip Ciolacu s-a detașat pentru rezidențiat în București
Potrivit snoop.ro, Filip Ciolacu, în vârstă de 25 de ani, s-a înscris la concursul de rezidențiat pe lista de la București, Centru UMF „Carol Davila”, iar numărul său de concurs a fost 439. La examen, acesta a obținut 579 de puncte, clasându-se astfel pe locul 4.503 din cei 4.811 candidați admiși. Important de menționat este că punctajul minim de trecere a fost 562, iar fiul politicianului a reușit să obțină puțin peste acest punctaj.
Filip Andrei Ciolacu ar fi trebuit să-și facă rezidențiatul în Târgu Mureș, conform repartiției făcute în funcție de rezultatul obținut la examen.
Ultima notă acceptată pentru București a fost 654. În ciuda acestui fapt, tânărul de 25 de ani a reușit să-și găsească un loc printre rezidenții din Capitală, aflați sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila. Acesta s-a detașat pentru rezidențiat, la Microbiologie, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, iar detașarea lui a născut multe semne de întrebare.
Iată ce a mărturisit pentru jurnaliștii Snoop, un cadru medical de la Balș, care a dorit să-și păstreze anonimatul:
„Puțini au știut de această detașare. Nu au fost informați nici măcar medicii care se ocupă de rezidenți.”
De la Târgu Mureș direct la Institutul Matei Balș. Cum a ajuns fiul lui Marcel Ciolacu în departamentul lui Rafila după nota mică de la rezidențiat
La aproximativ o lună de la repartizare, Ciolacu junior a făcut mai multe cereri de detașare de la Târgu Mureș la București, reușind să obțină detașarea pe tot parcursul anului 2025. Acesta a solicitat durata maximă de detașare prevăzută de lege, care nu poate depăși 12 luni. După aceea, dacă nu reușește să obțină un transfer, se va întoarce la spitalul în care a fost repartizat în funcție de punctaj.
„Detașarea domnului doctor Andrei Filip Ciolacu nu reprezintă un conflict de interese. Acesta este un drept pe care orice rezident și-l poate exercita cu condiția de a prezenta aprobarea coordonatorilor.”, a spus Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, când a fost contactat de reporterii Snoop.
Amintim că Alexandru Rafila este șef de catedră și coordonator șef la Microbiologie, la Matei Balș. Acesta le-a mai spus reporterilor de la snoop.ro că „în cursul anul 2024, pentru disciplina microbiologie la Matei Balș au fost primite două solicitări de detașare din centrele universitare Iași și Galați, iar în anul 2025 au fost primite două solicitări de detașare din centrele universitare Timișoara și Târgu-Mureș, toate fiind aprobate”.
Soția lui Filip Ciolacu a prins loc la București
De la Târgu Mureș direct la Institutul Matei Balș. Cum a ajuns fiul lui Marcel Ciolacu în departamentul lui Rafila după nota mică de la rezidențiat. Soția lui Filip Ciolacu, Iris Alexa Constantinescu, este tot medic rezident, însă ea a prins loc în București. Cei doi au absolvit împreună Facultatea de Medicină din Constanța.
Potrivit spuselor unui cadru medical din Târgu Mureș, cererea de detașare a lui Ciolacu junior ar fi putut fi făcută în baza situației familiale și locative. Iată explicațiile sale:
„Medicul rezident Ciolacu s-a detașat de la noi, din Tg. Mureș, la București. Probabil că a invocat situația familială sau locativă, soția lui prinzând un loc la București.”
Important de precizat este că punctajul obținut de soția lui Filip Ciolacu a fost 843. Aceasta a optat pentru un loc la Reumatologie, la București.

Ce spune doctorul Adrian Man, cel care a semnat cererea de detașare depusă de Filip Ciolacu
Doctorul Adrian Man este profesor Universitar la Disciplina de Microbiologie și este totodată coordonatorul ales de băiatul lui Ciolacu. Acesta a confirmat, pentru snoop.ro, că a semnat cererea lui de detașare:
„(Filip Ciolacu) și-a explicat motivele (pentru detașare, n.r.). Eu le-am înțeles. După mine au fost logice, nu are rost să mă interpun în cariera lui și da, atunci am fost de acord.”
Ce a spus Marcel Ciolacu în legătură cu detașarea fiului său: „Lăsați-mi copilul în pace!”
De la Târgu Mureș direct la Institutul Matei Balș. Cum a ajuns fiul lui Marcel Ciolacu în departamentul lui Rafila după nota mică de la rezidențiat. Marcel Ciolacu, în vârstă de 57 de ani, este extrem de mândru de fiul său și l-a apărat în fața jurnaliștilor de la Snoop, care i-au cerut un punct de vedere cu privire la situația controversată ce s-a creat în spațiul public. Iată ce a spus acesta când a fost întrebat dacă numele său a jucat vreun rol în detașarea fiului la București:
„Are 25 de ani e căsătorit și este doctor Filip Andrei Ciolacu. Sunt 20.000 de rezidenți în acest moment în detașare. Eu văd că sunt sute de detașați anul acesta. Toți care au solicitat au fost detașați. Am o rugăminte. Lăsați-mi copilul în pace!”
Potrivit declarațiilor făcute de părțile implicate în această situație, nu ar fi nimic ilegal în detașarea lui Filip Ciolacu. Acestuia i-ar fi fost acordat acest drept pe care îl are orice alt rezident care invocă motive serioase.



Surse foto: Facebook, Facebook, Youtube