Decesul Reginei Elisabeta a II-a marchează finalul unei epoci

Decesul Reginei Elisabeta a II-a marchează finalul unei epoci

Ramona Jurubita

Ziua de 8 septembrie 2022 va rămâne în istorie ca momentul în care s-a încheiat cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a s-a aflat la conducerea țării timp de 70 de ani și șapte luni.

UPDATE 13 septembrie: Deși a părăsit Casa Regală în urmă cu doi ani, prințul Harry a rămas cu inima la familia lui și nu a avut cum să lipsească de la funeraliile bunicii sale. Ducele de Sussex a revenit în Marea Britanie împreună cu soția sa, Meghan Markle, pentru a fi alături de cei dragi în momentele grele din aceste zile agitate.

Pe 12 septembrie, au participat alături de ducii de Cornwall la un eveniment comemorativ care a avut loc la Palatul Windsor din Londra. La scurtă vreme, prințul a publicat pe pagina oficială de Instagram a fundației Archewell un mesaj emoționant în memoria Majestății Sale.

„Prin celebrarea vieții bunicii mele, regina Elisabeta a II-a și prin plângerea pierderii ei, noi toți ne amintim faptul că a fost un reper de moralitate și loialitate. A fost admirată și respectată la nivel global. Deminitatea și eleganța de care a dat dovadă întreaga viață s-au transformat în moștenirea pe care o lasă tuturor. Să ne amintim cu toții de cuvintele pe care le-a rostit după moartea soțului său, prințul Philip: «Viața este formată din ultime despărțiri, dar și prime întâlniri».

Bunico, deși sunt trist că acum particip la o ultimă despărțire, sunt recunoscător pentru toate primele dăți pe care le-am avut împreună: pentru toate amintirile din copilărie, pentru prima dată când m-am afișat în fața ta, iar tu erai comandantul suprem al armatei, pentru prima dată când mi-ai întâlnit soția iubită și mi-ai strâns copiii în brațe. Prețuiesc toate aceste amintiri pe care le-am avut cu tine.

Îți simțim deja lipsa și nu doar eu, ci o lume întreagă. Cât despre prima dată... acum îl onorăm pe tatăl meu în calitate de rege. Îți mulțumesc pentru munca depusă. Îți mulțumesc pentru sfaturile bune. Îți mulțumesc pentru zâmbetul molipsitor. Noi toți zâmbim acum că te-ai reunit cu bunicul și sunteți liniștiți amândoi.”, a scris prințul Harry pe Instagram.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@archewell_sussex_)

Oamenii au avut reacții diverse la fiecare apariție în public a celor patru (ducii de Sussex și ducii de Cornwall), comparând și comentând permanent interacțiunile dintre ei. Totuși, este de apreciat că frații au decis să îngroape securea războiului și să fie împreună în aceste clipe grele.

Între timp, tot pe 12 septembrie, sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei ajuns în catedrala St. Giles din Edinburgh, Scoția. Printre participanții la slujbă s-a numărat și noul prim-ministru al Marii Britanii Liz Truss.

De menționat este faptul că toți cei patru copii ai Reginei Elisabeta a II-a (noul rege Charles al III-lea, prințesa Ana și prinții Andrew și Edward) au mers în spatele mașinii care a transportat sicriul de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St. Giles.

---

UPDATE 12 septembrie: Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei a ajuns duminică, 11 septembrie, la Edinburgh. Aceasta a fost prima oprire în călătoria finală spre Londra, unde Majestatea Sa va fi înmormântată pe 19 septembrie. Potrivit BBC și The Guardian, sicriul a rămas peste noapte la Palatul Holyroodhouse, în sala tronului, pentru a fi vizitat de oamenii care au dorit să aducă un ultim omagiu reginei.

Înainte de a fi plasat în sala tronului, sicriul a fost întâmplinat de garda de onoare. Prințesa Ana, Prințul Andrew și Prințul Edward, trei dintre copiii reginei au fost prezenți, în timp ce Regele Charles abia astăzi va pleca din Londra spre Edinburgh.

Cortegiul funerar a făcut șase ore de la Balmoral până la Edinburgh. Pe tot parcursul drumului, mii de oameni au aruncat flori în fața cortegiului. De menționat este faptul că sicriul din stejar în care se află trupul neînsuflețit al suveranei a fost acoperit cu drapelul regal al Scoției si deasupra a fost depusă o coroană de flori.

Unul dintre cele mai emoționante momente a fost chiar trecerea prin Aberdeen. O mulțime impresionantă s-a adunat pe Holborn Street, lângă Duthie Park și de-a lungul podului Regele George al VI-lea, numit după tatăl reginei. Acolo, oamenii au păstrat tăcerea preț de aproximativ 10 minute înainte de trecerea sicriului.

Pe acest drum de șase ore, sicriul monarhului a fost întâmpinat de fermierii din Aberdeenshire care au făcut „o gardă de onoare” cu tractoarele. Imaginile de mai jos vorbesc de la sine:

În cursul zilei de luni, 12 septembrie, cortegiul va porni din nou la drum, iar sicriul va fi depus la Catedrala St. Giles, unde va rămâne pentru 24 de ore, astfel încât oamenii să poată aduce un ultim omagiu.

Și Prințul William, devenit duce de Cornwall, a avut o reacție publică la cele întâmplate, dorind să își arate mulțumirile, aprecierea și respectul pentru bunica sa, Regina Elisabeta a II-a. A caracterizat-o ca fiind un „lider extraordinar”, dar a vorbit și despre legătura dintre ei. Este recunoscător că a avut-o alături atât în momentele fericite, cât și în cele mai grele. 

----

Regina s-a stins din viață la 96 de ani, într-un moment în care nimeni nu se aștepta, pentru că ultima sa apariție publică nu prevestea un astfel de eveniment. Imaginile cu ea vorbesc de la sine, era zâmbitoare și a comunicat cu vizitatorii care au călcat pragul Palatului Balmoral, acolo unde Majestatea sa își avea reședința pe timp de vară.

Regina Elisabeta a II-a în tinerețe
Regina Elisabeta a II-a

Ultima apariție oficială a Reginei Elisabeta a II-a, marți, 6 septembrie 2022

Regina a limitat numărul aparițiilor publice și a lipsit de la anumite evenimente, tocmai pentru că sănătatea nu i-a permis să participe în forță. Totuși, ziua de 6 septembrie a fost extrem de importantă pentru regatul său, așa că i-a primit într-o vizită oficială la Palatul Balmoral pe Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii și pe Liz Truss, care i-a luat locul.

Așadar, femeia care a câștigat șefia Partidului Conservator, a fost numită, pe 6 septembrie, în funcția de premier al Marii Britanii de către Regina Elisabeta. De menționat este și faptul că Liz Truss este al 15-lea prim-ministru care a servit în timpul domniei Majestății Sale Elisabeta a II-a. Este a treia femeie care ocupă această funcție.

Iată numele celor 15 premieri ai Marii Britanii din ultimii 70 de ani:

  • Winston Churchill 1951-1955;
  • Sir Anthony Eden 1955-1957;
  • Harold Macmillan 1957-1963;
  • Sir Alec Douglas-Home 1963-1964;
  • Harold Wilson 1964-70 and 1974-1976;
  • Edward Heath 1970-1974;
  • James Callaghan 1976-1979;
  • Margaret Thatcher 1979-1990;
  • John Major 1990-1997;
  • Tony Blair 1997-2007;
  • Gordon Brown 2007-2010;
  • David Cameron 2010-2016;
  • Theresa May 2016-2019;
  • Boris Johnson 2019-2022;
  • Lizz Truss – 2022 – prezent.

„Regina a fost stânca pe care a fost construită Marea Britanie modernă. Tara noastră a crescut și a înflorit sub domnia ei.”, a scris Liz Truss pe contul ei de Twitter. 

„Operațiunea London Bridge” – Iată ce se întâmplă după moartea Reginei Elisabeta

Mai mulți membri ai familiei regale vor primi noi titluri și nume regale după moartea reginei Elisabeta. Există deja instrucțiuni detaliate despre cum ar trebui să se desfășoare totul în primele zece zile după trecerea Majestății Sale în neființă și dictează modul în care tronul va fi transferat la Prințul Charles, care devine automat rege.

Cei mai înalți angajați ai Palatului Buckingham și membrii guvernului au comunicat totul printr-un cod secret înainte de a anunța întreaga lume. Celor care știu numele de cod al „operațiunii” li s-a spus: „Podul Londrei a căzut”.

Moartea Reginei va fi denumită „Ziua Z”, iar ziua următoare morții ei va fi „Z+1”, până la înmormântarea ei de pe „Z+10”, care va fi declarată Zi de doliu național. Astfel că data de 18, care va fi într-o duminică, va deveni una dintre cele mai triste zile pentru Marea Britanie, căci poporul își va lua rămas bun de la regina care l-a condus mai bine de 70 de ani.

Secretarul privat al reginei este prima persoană care a aflat despre moartea ei înaintea unei „avalanșe de apeluri” cu premierul și cei mai înalți miniștri și oficiali ai Marii Britanii. Apoi, Centrul Global de Răspuns al Ministerului de Externe a alertat națiunile Commonwealth și țările în care Regina era șef de stat.

Odată ce înalții oficiali guvernamentali au fost alertați, steagurile din birourile principale ale guvernului britanic, Whitehall, vor fi coborâte la jumătate, iar Parlamentul va fi rechemat.

Presa a fost, de asemenea, alertată, iar cei de la BBC și-au pus cravate negre pentru știri.
Potrivit Page Six, conform planurilor, la ora 10 dimineața în „Ziua Z+1”, Consiliul de Aderare se va reuni la Palatul St. James pentru a-l proclama oficial pe Regele Carol noul suveran. Asta înseamnă că 9 septembrie este ziua în care Marea Britanie va avea un nou rege, după mai bine de șapte decenii.

Parlamentul se va reuni pentru a conveni asupra unui mesaj de condoleanțe, toate celelalte probleme fiind suspendate timp de 10 zile. Charles se va întâlni apoi cu prim-ministrul și cu înalți oficiali ai cabinetului său pentru noi discuții.

Sicriul Reginei va fi returnat la Palatul Buckingham în „Ziua Z+2”, ajungând în sala tronului cu un alai, cu pelerina, steagul regal și patru gărzi din regimentul de infanterie Grenadier, a raportat The Guardian.

În ziua a cincea, o procesiune prin Londra îi va duce sicriul de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster, acolo unde va avea loc o slujbă. Potrivit Politico, sicriul va rămâne acolo timp de trei zile, pe o cutie ridicată în mijlocul sălii Westminster, deschis publicului 23 de ore pe zi.

Dacă planul este urmat, funeraliile de stat vor avea loc în a 10-a zi la Westminster Abbey - prima înmormântare a unui monarh britanic acolo din 1760 și până în prezent. La prânz în acea zi vor fi păstrate două minute de tăcere în toată țara.

Tot Politico a dezvăluit că va avea loc o slujbă de înmormântare în Capela St. George din Castelul Windsor, iar trupul reginei va fi înmormântat în Capela memorială a regelui George al VI-lea (tatăl ei) din castel.

Regina a ajuns pe tron ​​în 1952 și a fost martoră la schimbări sociale enorme. Fiul ei, regele Carol al III-lea, a spus că moartea iubitei sale mame a fost un „moment de mare tristețe” pentru el și familia sa și că pierderea ei va fi „profund simțită” în întreaga lume.

Potrivit unui anunț oficial făcut de premierul Liz Truss, primul fiu al Elisabetei a II-a, fostul Prinț de Wales, va deveni rege sub numele Charles al III-lea. El va fi cunoscut oficial sub numele de Regele Charles al III-lea, iar soția lui Camilla va deveni, de asemenea, regină. Titlul ei oficial va fi Regina Consort.

Prințul William va moșteni celălalt titlu al tatălui său, devenind Duce de Cornwall. Soția sa, Catherine, va fi cunoscută sub numele de Ducesa de Cornwall.

„În calitate de moștenitor al meu, William își asumă acum titlurile scoțiene care au însemnat atât de mult pentru mine. El mă urmează ca Duce de Cornwall și își asumă responsabilitățile pentru Ducatul de Cornwall pe care le-am asumat de mai bine de cinci decenii. Astăzi, sunt mândru să-l creez prințul de Wales, Tywysog Cymru, țara al cărei titlu am fost atât de privilegiat să-l port în atât de mult timp din viața și datoriile mele. Cu Catherine alături de el, noul nostru prinț și prințesă de Wales, știu, vor continua să inspire și să conducă conversațiile noastre naționale, ajutând să-i aducă pe cei marginali în centrul locului unde poate fi acordat ajutor vital.”, a declarat Prințul Charles.

Deși s-au îndepărtat de Familia Regală și nu vor primi noi titluri pentru că au renunțat la îndatoriri, Prințului Harry și soția sa Meghan Markle nu aveau cum să lipsească de la căpătâiul reginei. Chiar dacă au ajuns mai târziu, ei s-au prezentat la Palatul Balmoral, la scurt timp după deces. Purtătorul lor de cuvânt a anunțat în dimineața zilei de 8 septembrie că amândoi sunt în drum spre Scoția.

În schimb, copii lor, Archie (3 ani) și Lilibet (1 an) vor deveni oficial prinț și prințesă și vor purta titlul de „Înălțimea sa”. Cei mici erau strănepoții suveranei și de asta nu aveau niciun titlu până acum. În acest moment, pentru că sunt nepoții celui aflat la conducere (ai Prințului Charles), vor primi și ei titulatura care li se cuvine. 

În cazul copiilor pe care îi au împreună Prințul William și Kate Middleton, situația a fost întotdeauna diferită. Prințul George (9 ani) a primit titlul de prinț fiindcă este protejat de protocolul lui George al V-lea. Documentul spune că el este succesor al monarhului pe linie directă, fiind cel mai mare copil al celui mai mare copil al Prințului de Wales.

De asemenea, Prințesa Charlotte (7 ani) și prințul Louis (4 ani) își poartă titlurile în urma unui brevet semnat de Regina Elisabeta pe 31 decembrie 2012.

Încoronarea Prințului Charles

9 septembrie 2022 va deveni un alt moment al istoriei, căci va marca încoronarea noului conducător al Marii Britanii care are în prezent 73 de ani. 

Premierul Liz Truss a avut un cuvânt important de spus cu privire la încoronarea noului monarh. Se pare că are încredere în viitorul țări care va fi atent construit de fiul reginei.

„Astăzi, Coroana revine, așa cum s-a întâmplat de mai bine de o mie de ani, noului nostru monarh, noului nostru șef de stat, Majestatea Sa Regele Carol al III-lea. Îi oferim loialitatea și devotamentul nostru, așa cum mama lui ni le-a dedicat nouă pentru atât de mult timp”, a declarat aceasta.

Noul prim-ministru al regatului și-a exprimat susținerea față de rege și i-a îndemnat pe oameni să fie uniți ca să ajute Familia Regală să treacă mai ușor peste pierderea suferită.

„Împreună cu familia regelui, deplângem pierderea mamei sale. Și, în timp ce plângem, trebuie să ne unim ca popor pentru a-l susține. Să-l ajutăm să poarte responsabilitatea imensă pe care o poartă acum pentru noi toți. Și odată cu sfârșitul celei de-a doua epoci elisabetane, deschidem o nouă eră în istoria magnifică a măreței noastre țări. Exact așa cum și-ar fi dorit Majestatea Sa - prin rostirea cuvintelor: „Dumnezeu să-l salveze pe rege!”.”

Știre în curs de actualizare.

Surse foto: Getty

Surse articol: JustjaredCnbcBbcBbcG4mediaABCnews

Articolul urmator
Caz unic în lume! În creierul unei femei din Australia a fost găsit un parazit care trăiește în pitoni
Caz unic în lume! În creierul unei femei din Australia a fost găsit un parazit care trăiește în pitoni
Ai supravieţui unei apocalipse?
Incepe quiz
Ai supravieţui unei apocalipse?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.