Erou la doar 16 ani! Cum a reușit un adolescent să salveze viața unui bărbat: ”Este îngerul meu păzitor, îi datorez viața”

Erou la doar 16 ani! Cum a reușit un adolescent să salveze viața unui bărbat: ”Este îngerul meu păzitor, îi datorez viața”

Ramona Jurubita

Alessandro Dioni, un tânăr cercetaș, a devenit erou la vârsta de 16 ani, după ce a salvat un bărbat din ghearele morții. Era într-o tabără de vară, alături de prietenii săi, în parohia San Marco din Arezzo și a asistat la un episod cumplit din viața unui tată de 52 de ani.

Marcello Amadori era la plimbare cu fiul său, iar la un moment dat i s-a făcut rău și a căzut la pământ, semănând panică în rândul martorilor, care au strigat îngrijorați „Moare, moare!”

Adolescentul de 16 ani a alergat spre mulțimea care înconjura victima. Nimeni în afară de el nu a știut să acorde primul ajutor, așa că a trecut imediat la treabă. I-a ridicat cămașa, i-a luat pulsul și a constatat că bărbatul de 52 de ani se afla în stop cardio-respirator. Nu a stat pe gânduri și a început imediat manevrele de resuscitare, așa cum învățase de la un profesor de liceu.

Alessandro Dioni, tânărul care a salvat viața bărbatului de 52 de ani
Alessandro Dioni, tânărul care a salvat viața bărbatului de 52 de ani

„M-am apropiat și i-am simțit pulsul: bătăile inimii erau încă acolo, dar foarte slabe, respira greu, șuiera. În acel moment mi-a trecut prin cap spontan să încerc să aplic manevrele pe care mi le predaseră în liceu, la orele de gimnastică. Din primul an de liceu ne-a obișnuit să facem manevre de resuscitare cu manechine. Dar păpușile sunt una, iar o persoană inconștientă care luptă pentru viață este cu totul alta.”, a declarat eroul la scurt timp după incident.

Dar manevrele sale de resuscitare nu au fost suficiente, așa că avea nevoie de un ajutor suplimentar. I-a întrebat pe cei de la fața locului dacă în parohie există cumva un defibrilator, moment în care preotul paroh i-a arătat ușa camerei în care se afla echipamentul medical. Alessandro Dioni a alergat într-un suflet, a luat aparatul, timp în care o altă persoană din mulțime s-a oferit să îl ajute.

„I-am făcut imediat un masaj cardiac, așa cum mă învățaseră la scoală, dar inima nu începea să bată. Așa că am întrebat dacă există un defibrilator, mi-au răspuns da și am alergat până la zidul bisericii să-l iau, în timp ce un adult al cărui nume nu-l cunosc mi-a luat locul la resuscitare. Am aplicat ventuzele și am pornit aparatul, după un minut mi-a semnalat că trebuie să dau un șoc, ca la defibrilatoarele de test pe care le foloseam la școală. Am apăsat butonul și am simțit corpul meu vibrând. Inima a reînceput să bată, dar doar pentru o clipă.”, a mai povestit el.

Dar tânărul elev nu a abandonat misiunea de salvare în care se implicase cu tot sufletul și a continuat să acorde primul ajutor până când starea victimei a devenit stabilă. Fix atunci, a ajuns la fața locului și un echipaj medical, care l-a preluat pe bărbat la spital.

„La un moment dat, un domn al cărui nume, din păcate, nu-l cunosc, a intervenit să mă ajute. Inima i s-a oprit de trei ori. În câteva minute, când bătăile inimii au fost reluate definitiv, au sosit salvatorii, care au făcut o injecție cu ceva puternic. Probabil, adrenalină.”

În tot acest timp, adulții care asistau neputincioși erau îngroziți de scenele cumplite, în care se vedea clar cum omul se zbate între viață și moarte. Câțiva părinți mai curajoși, au îndepărtat copiii din zonă de locul incidentului și au încercat să îl liniștească pe fiul victimei de 52 de ani.

Alessandro Dioni l-a revăzut pe Marcello Amadori în momentul externării
Alessandro Dioni l-a revăzut pe Marcello Amadori în momentul externării

Tânărul a recunoscut că manevrele sale de resuscitare ar fi fost în zadar dacă parohia nu ar fi avut un defibrilator. Totuși, meritul îi aparține, pentru că a avut spirit de observație, viteză de reacție și curaj. Alessandro Dioni nu va uita prea curând ziua în care a devenit erou, după ce a salvat o viață la numai 16 ani.

„Bineînțeles că mă gândesc la asta. Când închid ochii, mai ales noaptea. Văd din nou scena.”

A doua zi, când s-a simțit ceva mai bine, dar aflându-se încă în spital, Marcello Amadori a ținut să îi mulțumească băiatului, printr-un mesaj plin de recunoștință. Iar în momentul externării, cei doi s-au revăzut și au avut un dialog emoționant.

„Este îngerul meu păzitor, îi datorez viața.”, a spus bărbatul de 52 de ani despre salvatorul său.

„Numai când l-am revăzut pe Marcello mi-am dat seama cu adevărat ce făcusem. A fost o emoție uriașă care încă mă face să plâng.”, a mărturisit băiatul de 16 ani.

Este impresionant cum un elev a reușit să își găsească puterea de a reacționa într-o situație în care zeci de adulți au împietrit de spaimă. Curajos gestul său, nu?

Elevul exemplar din Ciocănești! Fiul preotului a terminat liceul ca șef de promoție în ciuda tuturor greutăților

Surse foto: Lanazione, Italy24Arezzo24

Surse articol: LastampaItaly24ArezzonotizieArezzo24

Articolul urmator
Bogdan și-a pierdut viața în Italia, încercând să salveze un tânăr de la înec. Au murit amândoi după ce au fost luați de curenți
Bogdan și-a pierdut viața în Italia, încercând să salveze un tânăr de la înec. Au murit amândoi după ce au fost luați de curenți
Cine este ingerul tau pazitor?
Incepe quiz
Cine este ingerul tau pazitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.