Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la nașterile acasă. „Nașterea acasă pune în pericol viața copilului și a mame"

Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la nașterile acasă. „Nașterea acasă pune în pericol viața copilului și a mame"

Lorena Pintilie

Din ce în ce mai multe femei aleg să nască acasă, în special prospetele mămici care fac parte din minorități etnice. Acest fenomen a prins amploare în România, în ciuda faptului că este o practică foarte periculoasă, atât pentru mamă cât și pentru bebeluș. Gabriela Firea, ministrul Familiei și Egalității de Șanse, a tras un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, spunând că femeile ar trebui să nu își mai pună sănătatea și viața în pericol, astfel că le-a sfătuit să meargă să nască la spital.

Gabriela Firea a vorbit marți, 23 mai, despre fenomenul periculos care a luat amploare printre femeile însărcinate din România. Tot mai multe femei decid să nască la domiciliu, fără niciun fel de asistență medicală, punându-și astfel viața în pericol. Cifrele femeilor care optează pentru nașterea acasă și care sfârșesc prin a ajunge la spital în stare gravă au crescut amenințător de mult.

Nașterea acasă pune în pericol viața copilului și a mamei. Vă rog să mergeți la spitale și să aduceți în siguranță copiii pe lume. Prea multe femei au murit sau au ajuns în situații critice pentru că nu au mers la maternitate. Am participat cu mare interes la dezbaterea 'Accesul fetelor și femeilor rome la servicii de protecție socială, sănătate reproductivă și sexuală: realități din comunități, provocări și perspective', organizată de E-Romnja, Asociația pentru promovarea drepturilor femeilor rome”, a delcarat marți Gabriela Firea.

Fostul primar al Capitalei a subliniat faptul că acest fenomen îngijorător a crescut în ultimii ani în țara noastră, iar autoritățile și medicii nu iau nicio măsură pentru a-l opri. „Realitatea prin care trec fetele și femeile rome este, trebuie să o spunem clar, nedreaptă. Sunt discriminate, prea puțin consiliate și de multe ori nebăgate în seamă. În comunitatea romă sunt multe mame adolescente, fete cărora viitorul le este închis de cele mai multe ori. Dar și femei care ajung să nască acasă, punându-și viața în pericol din cauză că nu sunt luate în serios sau că nu știu că trebuie să meargă la controale. Susțin că un copil poate veni pe lume în siguranță doar în prezența unei echipe medicale și într-un spital”, a mai comentat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: „Nașterea acasă pune în pericol viața copilului și a mamei

Ministrul Familiei a vorbit și despre lipsa de educație a femeilor, și în special a tinerelor, cu privire la acest subiect. Aceasta sugerează că ar trebui făcute demersuri pentru a combate discriminarea și pentru a elimina prejudecățile legate de etnia unei persoane, sau de pătura socială din care provin unele femei.

Totul pleacă însa atât de la educație, cât și de la combaterea discriminării. Avem nevoie, ca societate, să schimbăm multe prejudecăți. Doar așa vom reuși să reducem statisticile care spun că natalitatea la fetele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene. Proiectele incluse în pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor, lucrat la Ministerul Familiei, sunt destinate, desigur, și femeilor sau copiilor din comunitățile rome. Cu ajutorul voucherului în valoare de 2.500 de lei tinerele însărcinate vor putea beneficia de tratamente și consultații pe timpul sarcinii. De asemenea, familiile cu copii mici și venituri reduse, dar care nu au prins locuri la creșele și grădinițele de stat, vor putea beneficia de un sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru a plăti aceste servicii”, a explicat aceasta.

Aceasta a adus în discuție și creșterea vârstei de consimțământ sexual de la 14 la 16 ani, vorbind, de asemnea, și despre legea prevenirii separării copilului de familie, spunând că statul încearcă să ajute prin acest proiect familiile sărace care au unul sau mai mulți copii.

Consider cu tărie că orice femeie trebuie să poată decide pentru sine, pe deplin informată cu privire la sănătatea sa, în ce privește subiectul delicat al avortului. Îmi mențin opinia și voi sprijini orice demers prin femeilor vor avea acces la astfel de servicii de sănătate. De asemenea, susțin proiectul legislativ prin care vârsta minimă privind consimțământul sexual va crește de la 14 la 16 ani. Cu această ocazie am făcut și precizările necesare privind Legea PREVENIRII, repet, a PREVENIRII separării copilului de familie. Prin acest proiect, ajutăm copiii din familiile sărace. NU luăm acești copii cu forța și sprijinim familiile să-i aibă aproape. Vreau să liniștesc unele comunități rome, unde liderii au fost manipulați și aceste știri false au băgat spaima în populație. NU va lua nimeni cu forța niciun copil!”, a mai scris aceasta într-o postare publicată pe rețelele de socializare.

Gabriela Firea a adus recent în discuție acest subiect din cauza numărului de cazuri aflate în creștere în care mamele care nasc acasă sunt grav afectate de această decizie. Cu o săptămână în urmă, o femeie în vârstă de 42 de ani din Piatra-Neamț și-a pierdut viața după ce a născut, asistată, la domiciliu. Femeia a decis să dea naștere fetiței sale acasă, alături de soțul și o persoană care se recomanda drept specialist în astfel de intervenții. Medicii care i-au monitorizat sarcina au sfătuit-o pe aceasta să nască la spital, însă femeia a decis să ignore sfaturile doctorilor. În timpul nașterii, aceasta a avut o hemoragie extrem de gravă și a ajuns prea târziu la spital. În ciuda încercărilor doctorilor de a o salva, au fost nevoiți să îi declare decesul. Nou-născutul a supraviețuit și se află în afara oricărui pericol.

Un caz similar, dar, din fericire, nu atât de tragic, a avut loc tot în județul Neamț, la câteva zile după moartea șocantă a femeii de 42 de ani. O gravidă de 34 de ani, aflată deja la a cincea sarcină, a născut acasă, asistată de soțul său și mama ei; ambii erau asistenți medicali în străinătate. Nașterea a decurs bine, însă tânăra a suferit o hemoragie puternică după ce a fost cusută greșit în zona perineului. Aceasta a ajuns în stare gravă la spital și a fost transferată de urgență la terapie intensivă. Acum se află în afara oricărui pericol.

A fost solicitat ajutorul Ambulanței deoarece mama avea o stare de lipotimie la câteva ore de la naștere. Pacienta a fost preluată, cu tot cu copil, fiind transportată la Spitalul Târgu Neamț. Din câte am înțeles de la colegii mei, ar fi a cincea naștere și nu mai este ca la prima, se produce mai repede. Am înțeles că părinții ar fi lucrat în Irlanda, nu știu dacă în sistemul medical, dar cordonul ombilical era tăiat corect. Copilul era bine, vioi, cu o greutate de 4,7 kilograme”, a declarat Radu Roibu, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Neamț.

Surse foto: Freepik

Surse articol: România TV, Știrile Pro Tv, Digi FM 

Articolul urmator
Alexandru Rafila dezminte zvonurile cu privire la alerta de holeră de la Marea Neagră. "Nu există niciun pericol"
Alexandru Rafila dezminte zvonurile cu privire la alerta de holeră de la Marea Neagră. "Nu există niciun pericol"
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.