Harta puterii feminine în lume. Ce state importante pe plan mondial au femei în conducerea țării

Într-un peisaj politic global dominat de bărbați, femeile-lider demonstrează că puterea de a conduce nu este despre gen, ci despre viziune și competență.
De pe toate continentele, femeile în poziții de putere reușesc să depășească bariere istorice și să modeleze viitorul politicii la nivel mondial. Află cine sunt!
România își scrie propria poveste!
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, din cele 195 de țări recunoscute de ONU, doar 29 sunt conduse de femei. Aceste cifre reflectă o realitate în care reprezentarea feminină în funcțiile politice rămâne substanțial mai mică decât cea a bărbaților, în ciuda progreselor evidente realizate în ultimele decenii.
România nu face excepție de la acest trend global, dar își scrie propria poveste. În prezent, Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României, face un pas important în istoria politică a țării, ajungând în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din 2024, cu un scor de 19,18% în primul tur.
Este a doua femeie care reușește această performanță, după Viorica Dăncilă, care a ajuns în finala alegerilor din 2019, însă a pierdut în fața lui Klaus Iohannis.
Un progres în privința reprezentării feminine la nivel politic
În mod curios, numărul femeilor care ajung în funcții de conducere este mult mai mic decât ar trebui, având în vedere că mai mult de jumătate din populația globală este de sex feminin.
Astfel, deși progresele sunt evidente, femeile se află încă într-o minoritate semnificativă la vârful ierarhiilor politice internaționale.
La 19 septembrie 2022, divizia UN Women raporta că doar 30 de femei dețineau funcții de șefi de stat sau guvern în 28 de țări. Astfel, la nivel global, femeile reprezintă doar aproximativ 21% dintre prim-miniștri și 26% dintre parlamentari, potrivit datelor oferite de World Population Review.
Cu toate acestea, în ultimii ani s-a putut observa un progres în privința reprezentării feminine la nivel politic.
Maia Sandu
Un exemplu remarcabil este Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Aleasă prima oară în anul 2020, Maia Sandu a devenit simbolul unei politici curate și al luptei împotriva corupției, într-o regiune plină de provocări geopolitice.
Președinta din Republica Moldova a promovat mai ales transparența și integrarea europeană, făcând progrese semnificative în modernizarea instituțiilor țării.
Giorgia Meloni
Italia, țara cu una dintre cele mai mari economii ale lumii, este condusă de Giorgia Meloni, prima femeie premier din istoria țării.
Deși este reprezentantă a unui partid de extremă dreapta, ea a reușit să capteze voturile unui segment semnificativ al electoratului italian, oferind soluții pentru crizele economice, sociale și demografice.
Sanna Marin
Sanna Marin este o altă figură remarcabilă a politicii mondiale, devenind cunoscută la nivel internațional pentru faptul că, în anul 2019, a preluat funcția de prim-ministru al Finlandei, la vârsta de 34 de ani, devenind astfel una dintre cele mai tinere conducătoare de guvern din lume.
Pe parcursul mandatului său de prim-ministru, Sanna Marin s-a concentrat pe probleme precum combaterea schimbărilor climatice, protejarea drepturilor femeilor și dezvoltarea unui sistem de sănătate și educație accesibil pentru toți cetățenii.
Elisabeth Borne
Elisabeth Borne este o personalitate importantă în politica franceză, fiind a doua femeie care ocupă funcția de prim-ministru în Franța după Edith Cresson, în 1991.
Elisabeth Borne este asociată cu o abordare pragmatică a politicii, punând accent pe soluții concrete și pe implementarea reformelor, în special în domeniul infrastructurii.
Kamala Harris
Kamala Harris a devenit prima femeie, prima persoană de culoare și prima persoană de origine sud-asiatică care a ocupat funcția de vicepreședinte al SUA, după ce a câștigat alegerile din noiembrie 2020, alături de președintele Joe Biden.
Droupadi Murmu
În India, Droupadi Murmu a devenit prima femeie din comunitatea tribală care ocupă funcția de președinte.
Aleasă în 2022, Murmu a fost o alegere istorică într-o țară diversă, oferind o voce puternică pentru comunitățile marginalizate și promovând incluziunea socială.
Sahle-Work Zewde
Etiopia a făcut de asemenea pași importanți în promovarea femeilor în plan politic, iar Sahle-Work Zewde, prima femeie președinte a țării, este un exemplu clar în acest sens.
Deși rolul său este mai mult onorific, Sahle-Work Zewde s-a folosit de acesta pentru a sprijini inițiativele de pace și egalitate de gen într-o regiune afectată de conflicte.
Claudia Sheinbaum
Claudia Sheinbaum a intrat în istorie în octombrie 2024, devenind prima femeie care ocupă funcția de președinte al Mexicului. Fost primar al orașului Ciudad de México și o voce puternică pentru progres și egalitate de gen, Claudia Sheinbaum conduce acum o națiune aflată la răscruce.
Printre țările conduse de către femei se numără și Georgia, Slovenia, Malta, Danemarca, Grecia, Lituania, Islanda, Letonia, Peru și Macedonia de Nord.
Femeile aflate în funcții de conducere, mai criticate decât omologii lor bărbați
Femeile aflate în funcții de conducere nu doar că se confruntă cu provocările obișnuite ale politicii, dar adesea trebuie să depășească și prejudecățile de gen.
Ele sunt criticate mai aspru decât omologii lor bărbați, însă reziliența și abilitățile le-au transformat în modele pentru generațiile viitoare.
În acest context global, România pare să se afle într-un punct de cotitură, în care tot mai multe femei sunt implicate activ în politică, dar fără a fi încă echivalente ca număr și influență bărbaților.
Candidatura Elenei Lasconi vine într-un moment în care societatea românească pare pregătită pentru a accepta un președinte femeie.
Este de asemenea un moment în care toate barierele tradiționale, atât cele formale cât și cele informale, trebuie să fie depășite pentru ca acest pas să devină o realitate.



Surse foto: council women world leaders, the story exchange, spotmedia, cluj24, people, finland, elle fr, the daily guardian, the octopus news, abovewhispers, forbes
Surse articol: libertatea, world population review, ny times, worldpresidentsdb, ranker, wiki.