Mare atenție pentru cei care doresc să își amâne ratele la bănci! Iată în ce capcană a căzut un client

Mare atenție pentru cei care doresc să își amâne ratele la bănci! Iată în ce capcană a căzut un client

Cristina Gherghina

Măsura privind amânarea ratelor le-a adus liniște multor români. Cu toate acestea, trebuie citite cu atenție noile măsuri ale băncilor în această perioadă, pentru că, se pot dovedi a fi o adevărată capcană. Un bărbat din Arad, client al Băncii Românești, care a apelat la această soluție, a descoperit că, la finalul perioadei, trebuie să plătească o rată dublă, potrivit Libertatea

“Sunt asistent medical de 18 ani, am 48 de ani și lucrez la Spitalul Clinic Județean Arad. De vreo 4 ani am cumpărat un apartament cu Prima Casă. Rata este în jur de 930 de lei la Banca Românească. Am primit de la doamna de la agenție un link că ei amână rata. Noi acum suntem patru persoane. Partenera mea are din prima căsătorie o fetiță de 10 ani. Acum este însărcinată în 7 luni, în luna mai va naște", a povestit bărbatul pentru Libertatea. 

Având în vedere situația actuală, bărbatul a decis să apeleze la soluția de criză propusă de bănci pentru amânarea ratelor. Banca l-a informat că în luna mai ar trebui să plătească 1.840 lei, adică o rată dublă. Bărbatul a rămas șocat de răspunsul primit și a dorit explicații.

”Întreb: dumneata spui că sunt două rate? Dar nu, mi-au spus că e o rată și restul dobânzi. Asta nu înseamnă amânare. Amânare înseamnă să am credit pe 30 de ani și tu să îl faci de 30 de ani și 2 luni. Le-am zis: «domnule, dacă nu am acuma să vă dau 9 milioane, cum îmi cereți 18 milioane în luna mai?» Eu am și cheltuieli cu soția, că e însărcinată și trebuie să facă diverse analize acum. M-au șocat! Nu pot să cred așa ceva!…”, a adăugat el.

Citește și Efectele sumbre ale coronavirusului: sacrificiul suprem al unei mame pentru a-și ține în viață cei 6 copii

banca romanceasca

Sursă foto: Facebook 

Ce răspuns a oferit banca privind această situație

Jurnaliștii de la Libertatea au contactat reprezentanții Băncii Românești pentru a oferi un răspuns în cazul bărbatului de la Arad, însă aceștia au transmis că nu pot oferi informații despre clienții băncii din cauza confidențialității datelor. 

Cu toate acestea, Banca Românească a transmis faptul că amânarea ratelor nu înseamnă prelungirea creditelor, asta înseamnă că în prima lună de după amânarea ratelor clienții urmează să plătească mai mult.

”Opțiunea comunicată de banca înseamnă amânare – în perioada de amânare de una sau două luni nu vor fi calculate penalități, creditul nu va fi restant, nici nu se va modifică durata creditului. Principalul va fi redistribuit pe perioada rămasă a creditului, iar dobânda calculată pe perioada suspendării plăților va deveni scadență integral odată cu prima rată de după suspendare. Astfel, în prima luna după perioada de amânare, clientul are de achitat o suma mai mare decât de obicei urmând că în luna următoare să revină la un nivel similar celui anterior perioadei de amânare a plăților”, au transmis reprezentanții Băncii Românești.

Banca Românească nu este singura instituție bancară din România care a decis măsura de amânare a ratelor. BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania și CEC Bank au anunțat măsuri similare.

De asemenea, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat printr-o postare pe Facebook, miercuri, 25 martie, că a convenit cu Banca Națională și cu sistemul bancar amânarea ratelor la bănci pentru 9 luni. Cei care vor beneficia de această măsură sunt atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice.

Te-ar mai putea interesa și Transportul în comun în vremea coronavirusului – cum este mai sigur pentru sănătatea ta să călătorești

Surse foto: Istock; Facebook

Articolul urmator
Ce amendă riscă românii care își abandonează animalele de companie
Ce amendă riscă românii care își abandonează animalele de companie
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.