Ne fac de râsul lumii. România a ajuns de "poveste" în afară cu mafia măștilor de protecție vândute la suprapreț

Ne fac de râsul lumii. România a ajuns de "poveste" în afară cu mafia măștilor de protecție vândute la suprapreț

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

În cadrul unui articol din Washington Post, printre statele în care corupția a luat amploare pe timp de pandemie este menționată și România, alături de țări precum Bangladesh sau Columbia. Este vorba, în special despre mafia măștilor de protecție care se vând la suprapreț și despre contracte de achiziții încheiate fără respectarea legislației în vigoare. 

masti

În America a pornit un adevărat război împotriva corupției în domeniul achizițiilor de materiale medicale necesare pe perioada pandemiei, după ce o mare companie, U.S. Federal Emergency Management Agency a încheiat un contract în valoare de 55 de milioane de dolari cu o companie no name din Delaware, care nu avea de a face cu producerea sau procurarea de echipamente medicale.

Cu toate acestea, în alte țări, printre care și România nu a fost luată nici o măsură pentru combaterea ilegalităților în ceea ce privește contractele de achiziții pentru măști de protecție sau alte echipamente medicale. 

Înțelegeri de culise privind contractele cu echipamente medicale

În vreme ce țări precum Bangladesh sau Columbia sunt citate pentru adevărate scandaluri de corupție în timp de pandemie, în special în ceea ce privește distribuția de produse alimentare, România este menționată de Washington Post pentru suspiciuni de corupție în ce privește încheiera contractelor pentru măști de protecție. 

Pentru accelerarea procurării de măști și alte materiale medicale necesare stării de urgență, în România s-au suspendat licitațiile, dar acest lucru a dus la abuzuri în procesul de achiziție, prin încheierea unor contracte preferențiale, fără respectarea normelor de achiziții. 

Astfel, Guvernul a cumpărat măști la suprapreț de la o firmă necunoscută, Romwine and Coffee SRL, o companie mică, localizată la aproape 52 de kilometri de București, care vinde țigări și alcool.

Această mică firmă a obținut din partea statului două contracte totalizând 12,6 milioane de dolari, pentru producția de măști medicinale la un prețuri colosale față de piață, respectiv 40 de dolari bucata.

Ulterior, s-a dovedit că Romwine and Coffee SRL este doar o acoperire pentru  Sanimed International, un furnizor mult mai mare de materiale medicale, care a fost exclus însă de la contractele de achiziții, pentru neplata datoriilor față de stat. Sanimed International a încheiat un parteneriat cu firma mult mai mică de țigări și alcool, reușind astfel să ocolească procesul legal de încheiere a contractului de achiziții. 

”Oamenii pun mâna pe tot ce pot”

Cu toate că respectivul caz a fost citat de Washington Post ca un exemplu de corupție și mafie în domeniul medical din România, patronul Sanimed nu consideră că a făcut nimic greșit. 

”Peste tot în lume, marile companii folosesc alte companii pentru licitații. Ele folosesc, consorții, asociații, parteneriate. Sunt companii cu trei angajați și trei laptop-uri care au câștigat licitații de sute de milioane de euro pentru străzi, autostrăzi, poduri, ș.a.m.d.”, a spus Cătălin Hideg, patronul Sanimed, pentru postul B1TV.

Expertul în reforma administrației publice Sorin Ioniță a spus că în timpul pandemiei competiția pentru contracte intră într-o zonă gri.

„Este o zonă gri, fie că e corupție sau nu. Oamenii pun mâna pe tot ce pot”, a  declarat acesta, citat de Washington Post.

Surse foto: Pixabay, IStock

Articolul urmator
Irina Loghin a fost scoasă de pe scenă în timpul unui spectacol la Iași. "Eu nu am nicio vină. Eu m-am dus acolo să fac un program"
Irina Loghin a fost scoasă de pe scenă în timpul unui spectacol la Iași. "Eu nu am nicio vină. Eu m-am dus acolo să fac un program"
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.