Nicușor Dan, poziție fermă în privința violenței împotriva femeilor. "Este o problemă de mentalitate, în ceea ce privește condiția femeii"

Președintele României, Nicușor Dan, a vorbit recent despre violența împotriva femeilor. În ultimul an, România s-a confruntat cu numeroase cazuri de femicid.
Într-o conferință de presă susținută luni, șeful statului a fost întrebat de către jurnaliști despre valul tot mai mare de crime împotriva femeilor.
Nicușor Dan a descris fenomenul ca fiind „o problemă gravă” și a atras atenția că nu este vorba doar despre o deficiență legislativă sau instituțională, ci și despre o mentalitate toxică adânc înrădăcinată în societatea românească.
„Da, este o problemă gravă. Este o problemă de mentalitate, în ceea ce privește condiția femeii, și este o problemă de slăbiciune a statului român față de acest fenomen”, a declarat președintele în cadrul conferinței de presă.
„Statul nu dă o impresie de forță”
În cadrul conferinței de presă, Nicușor Dan a mai subliniat faptul că multe dintre cazurile de femicid sunt comise de recidiviști, de bărbați împotriva cărora au fost emise ordine de protecție sau care și-au terorizat victimele în mod repetat, fără ca autoritățile să intervină.
„Este vorba şi de activitatea Parchetului. Ce-am văzut - fără să am o analiză completă asupra fenomenului - este că multe din cazurile astea erau ale unor oameni care au recidivat în astfel de fenomene.
Sunt cetățeni români care au amenințat cu moartea jurnaliști și nu li s-a întâmplat nimic. Statul român nu dă o impresie de forță, de fermitate, care să descurajeze tipul acesta de manifestări.
Lucrul cel mai important este că legile nu sunt aplicate sau sunt aplicate într-un termen care încurajează infracțiunea.
Vă mărturisesc că nu am ajuns la momentul la care să facem o analiză temeinică a activității Parchetului, dar în momentul în care o vom face, acest fenomen o să fie dintre cele la care ne vom uita cu atenție”, a mai spus președintele.
O listă tot mai lungă de tragedii
Declarațiile președintelui vin într-un context alarmant, în care numărul cazurilor de femicid în România a depășit 30 doar în prima jumătate a anului 2025.
Crimele sunt comise în cele mai multe situații de actuali sau foști parteneri, în ciuda ordinelor de protecție sau a numeroaselor plângeri înaintate de către victime.
Printre cele mai mediatizate cazuri din ultimele luni se numără cel al Teodorei Marcu, tânăra însărcinată în cinci luni, împușcată în plină stradă, în apropierea unui loc de joacă din cartierul Cosmopolis.
Fostul ei iubit, Robert Lupu a deschis focul chiar sub privirile fiicei victimei, în vârstă de doar trei ani.
În Boldești-Scăeni, județul Prahova, o altă femeie însărcinată a fost ucisă cu toporul de către partenerul ei, în plină zi, sub ochii copiilor și ai mamei sale.
Aceasta încercase să iasă din relația toxică, se mutase la mama ei și obținuse ordin de protecție. Niciuna dintre aceste măsuri nu i-a salvat însă viața.
În județul Mureș, Anda Maria Giurcă, o tânără de 23 de ani, a fost ucisă și apoi incendiată în propria locuință de fostul iubit, un bărbat eliberat condiționat după ce ispășise o pedeapsă pentru crimă.
În urmă cu câteva luni, același individ o răpise și îi incendiase casa. Femeia reușise să scape atunci, însă autoritățile nu au luat măsuri pentru a o proteja ulterior.
Un alt caz a avut loc recent în Hunedoara, unde Adriana, mama a doi copii mici, a fost bătută până la moarte de propriul soț, în apartamentul lor.
Acestea sunt doar câteva dintre zecile de cazuri care au șocat opinia publică în ultima perioadă.
Ce spun statisticile
În primele cinci luni ale anului 2025, polițiștii au emis 4.670 de ordine de protecție provizorii. Doar 1.783 au fost însă transformate în ordine definitive de către instanțe.
În aceeași perioadă, s-au înregistrat aproape 50.000 de intervenții în cazuri de violență domestică, potrivit datelor IGPR.
Cifrele oficiale indică o medie de 10 cazuri de violență domestică pe oră, dintre care cele mai multe au loc în mediul rural.
Potrivit unui raport al Eurostat, prelucrat de Monitorul Social, 45,5% dintre femeile din România au fost supuse violenței psihologice, iar 25,4% violenței fizice din partea unui partener.
Aceste procente depășesc cu mult media europeană.
În rândul femeilor cu educație scăzută, 60,4% au fost victime ale violenței partenerului, în timp ce la femeile cu studii superioare, procentul este de 35,8%.
Mediul rural rămâne un punct nevralgic, acolo unde accesul la servicii de sprijin, consiliere și protecție este limitat, iar victimele sunt stigmatizate.
„Este imperativ ca victimele să fie crezute și protejate”
În urmă cu aproximativ o lună, președintele țării a abordat același subiect printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.
Nicușor Dan a anunțat atunci că una dintre prioritățile mandatului său va fi revizuirea activității Parchetului și a celorlalte instituții cu rol în protejarea victimelor.
De asemenea, el a reiterat că va colabora cu Guvernul pentru a îmbunătăți cadrul legislativ și pentru a înăspri aplicarea legii în cazurile de violență de gen.
„România se confruntă cu un nivel îngrijorător de violență împotriva femeilor. Durerea și revolta resimțite de societate sunt cât se poate de îndreptățite. Condamn cu fermitate orice formă de violență împotriva femeilor și reafirm că aceasta nu poate fi tolerată, ignorată sau tratată cu superficialitate.
Este esențial ca vocea victimelor să fie ascultată, iar politicile publice să fie construite pornind de la realitățile dureroase cu care acestea se confruntă zi de zi.
Fac un apel ferm către autoritățile cu responsabilități în aplicarea legii – polițiști, procurori, judecători – să trateze fiecare caz de violență domestică cu maximă seriozitate. Prea multe semnale de alarmă au fost ignorate.
Este imperativ ca victimele să fie crezute și protejate, iar comportamentele abuzive să fie oprite înainte de a se transforma în tragedii.
Voi colabora cu viitorul Guvern pentru a construi un pachet de măsuri concrete, care să asigure protecția reală a victimelor și prevenirea violenței de gen. „Niciuna înfrântă. Niciuna uitată. Niciuna mai puțin”, a transmis Nicușor Dan.
Apelul său vine și în contextul în care societatea românească începe, timid, să se mobilizeze. În luna iunie a fost organizat un protest în Piața Victoriei și tot mai multe ONG-uri cer o schimbare reală în acest sens.
Dar, fără implicarea instituțiilor statului, numărul femeilor ucise nu va scădea, iar tragediile vor continua să se repete.



Surse foto: facebook, facebook, facebook
Surse articol: romaniatv, digi24, mediafax
Tags: Nicusor Dan, Stiri Romania