O femeie a murit, după ce a salvat un căţeluş în vacanţă. Cum a fost posibil

O femeie a murit, după ce a salvat un căţeluş în vacanţă. Cum a fost posibil

Roxana Dumitrica

Birgitte Kallestad, în vârstă de 24 de ani, şi-a pierdut viaţa, după ce a încercat să salveze un căţeluş. Femeia se afla în vacanţă în Filipine, când a văzut pe marginea drumului un pui de căţel, pe care a vrut să îl salveze. Ea a dus căţelul la hotel, unde l-a spălat şi s-a jucat cu el.

Ziua următoare, femeii i-au apărut pe piele nişte bubiţe, pe care nu le-a luat însă în serios. Starea ei de sănătate s-a înrăutăţit pe parcursul următoarelor câteva săptămâni şi în final a ajuns la urgenţe. Medicii au descoperit că tânăra suferea de o boală gravă.

fata mangaie un catel

În urma analizelor, medicii au dat verdictul: Brigitte avea rabie şi nu mai putea fi salvată. „Fata a murit liniştită, cu familia alături”, a povestit Trine Hunskar Vingsnes, managerul spitalului la care a fost internată tânăra.

„Draga noastră Brigette a iubit mult animalele. Nu am vrea ca şi alţi iubitori de animale să păţească asta”, a declarat familia fetei.

Specialiștii recomandă tuturor celor care călătoresc să se vaccineze antirabic. De asemenea, „dacă persoana care călătoreşte ia contact cu vreun animal sălbatic, trebuie să meargă la cea mai apropiată clinică, să se vaccineze”, recomandă Siri Feruglio, medic la institutul de sănătate publică din Norvegia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 150 de ţări ale lumii se confruntă cu această problemă. Ţările occidentale dezvoltă programe ample de vaccinare a animalelor domestice.

Virusul rabic trăieşte în saliva animalului infectat şi se transmite la om în momentul în care intră în contact cu o rană deschisă.

Cele mai comune simptome ale infecției cu virusul rabic la oameni sunt: febra, tusea, senzaţia de gât uscat, durerea, arsura, mâncărimea, furnicăturile sau amorţeala la locul muşcăturii, durere abdominală, anxietate sau nelinişte care se accentuează şi poate evolua spre agitaţie extremă. Boala poate evolua cu spasme, stări febrile, halucinații și teama de apă (hidrofobie). 

Tratamentul constă în administrarea unor vaccinuri care sprijină sistemul imunitar să lupte cu virusul rabic. Din păcate, efectele sunt benefice doar dacă vaccinarea are loc la scurt timp după expunerea la virusul rabic și numai dacă simptomele nu sunt severe.

În lume, rabia cauzează zeci de mii de decese anual, însă cele mai multe cazuri, peste 95%, sunt înregistrate în Africa și Asia. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
O femeie din Galați a murit după ce a fost tratată de diabet, deși acuza probleme la plămâni
O femeie din Galați a murit după ce a fost tratată de diabet, deși acuza probleme la plămâni
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.