Patru copii sunt nevoiți să facă sacrificii uriașe pentru a-și putea ajuta părinții nevoiași. „Îmi e milă de mama. Ne lipsește câteodată mâncarea"

Patru copii sunt nevoiți să facă sacrificii uriașe pentru a-și putea ajuta părinții nevoiași. „Îmi e milă de mama. Ne lipsește câteodată mâncarea"

Anca Marcus

Într-o lume în care mulți copii se joacă cu gadgeturi sofisticate și în care părinții le îndeplinesc și cea mai mică dorință, există povești de sacrificiu și rezistență care adesea rămân ascunse. Printre aceste povești, cea a lui Sorin și a celor trei frați ai săi strălucește ca un exemplu de curaj și devotament în fața adversităților vieții. 

Cei patru frați din județul Iași sunt obișnuiți cu greutățile vieții de la o vârstă fragedă. În loc să se bucure de jocuri, ei au învățat că trebuie să facă sacrificii impresionante pentru a asigura hrana pe masa familiei lor.

Cu un tată care lucrează cu ziua și o mamă bolnavă, care se luptă cu dureri atroce, familia lor se bazează în principal pe alocațiile copiilor pentru a supraviețui. Mama lor are nevoie de un RMN, dar resursele lipsesc, iar viața le este marcată de lipsuri materiale și de griji zilnice.

E greu cu banii. Nu avem cu ce să ne descurcăm, cu spitalul. Aș vrea să mă duc la spital, dar nu am bani să îmi fac RMN. Medicii mi-au spus că trebuie să dau 1.400 de lei ca să îl fac pentru că eu nu sunt asigurată. Nu avem ajutor social.

De un an de zile mă chinui așa și nu mă pot duce nicăieri la treabă. Trăim din alocația copiilor. Ei vor multe, dar de unde dacă nu sunt bani. Nici noaptea nu mă pot odihni când stau și mă gândesc că vine iarna, lemne nu sunt, bani nu sunt cu ce să cumpăr.

Înainte când eram cu picioarele sănătoase mă duceam în pădure și aduceam, dar cum nu mai pot”, a declarat femeia.

Pentru Sorin, băiatul cel mare, starea de sănătate a mamei este o povară grea. El a devenit prematur bărbatul casei, susținând familia în absența tatălui său, care muncește pentru a aduce acasă puținii bani de care dispun.

Cu lacrimi în ochi, Sorin mărturisește: „Îmi e milă de mama. Ne lipsește câteodată mâncarea, avem lipsuri la școală, cărțile pe care trebuie să le cumpărăm, echipamentele. Eu încerc să învăț, dar câteodată iau cartea de la domnul învățător ca să pot să scriu”.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Vali26 (@nicila_vali26)

Însă necazurile nu se opresc aici. Pe lângă dificultățile financiare, cei patru frați se confruntă cu lipsa apei. Sunt nevoiți să care găleți grele de apă pentru a avea ce să bea și cu ce să se spele, o muncă fizică istovitoare pentru trupurile lor plăpânde.

Aseară m-a pus mama să car două butoaie de apă. M-am apucat la 15:00 și am terminat la 17:00. Mai cărăm câteodată amândoi, dar nu poate, se roade la mână pentru că e micuță”, a mai adăugat băiatul. 

Povestea le-a ajuns la urechile unei asociații, care a vizitat casa lor modestă pentru a le înțelege mai bine nevoile. Găbița, cea mai mică dintre frați, rezumă situația cu o simplitate care nu are cum să nu îți dea fiori: „Pentru că e rău! Pentru că nu ne ajung banii pentru tot ce ne trebuie."

Chiar înainte de vacanța de vară, Sorin și Găbița s-au confruntat cu o alegere dificilă. Școala le oferea ocazia de a merge într-o excursie la Iași, dar banii necesari pentru aceasta puteau asigura mâncarea pentru familie. Cu inimile grele, au renunțat la excursie pentru a-și sprijini părinții și frații.

Ne-au cerut să mergem la Iași, dar noi nu am avut bani, prețul era mult prea mare, 150 de lei. Cu banii ăia, 150 de lei, puteam să cumpărăm ceva de mâncare decât să ne ducem acolo. Trebuia să ne ducem amândoi și în total se făceau 300 de lei. Pentru ce să ne ducem când puteam să ne luăm ceva de mâncare, așa că am renunțat amândoi”, au declarat cei doi copii.

În timp ce majoritatea copiilor de vârsta lor se preocupă de jocuri și modă, cea mai mare dorință a lui Sorin este să învețe și să aibă un purcel în curte. Năzuințele lor simple ilustrează lupta zilnică pentru un trai mai bun.

Povestea lui Sorin și a fraților lui este una plină de lecții prețioase despre sacrificiu și puterea speranței, care ar trebui să ne amintească de puterea copiilor de a face față dificultăților vieții și de importanța solidarității și a compasiunii noastre față de cei care au nevoie de ajutor. 

Surse foto: Captură Instagram

Surse articol: România Tv, Fanatik

Articolul urmator
O femeie de 43 de ani încă locuiește cu mama ei de 73 de ani. "Mama face tot în casă, eu nu mișc un deget"
O femeie de 43 de ani încă locuiește cu mama ei de 73 de ani. "Mama face tot în casă, eu nu mișc un deget"
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.