Paul Alexander, omul care a trăit într-un „plămân de fier”, a murit la 78 de ani

Paul Alexander, omul care a trăit într-un „plămân de fier”, a murit la 78 de ani

Anca Marcus

Un supraviețuitor al poliomielitei, cunoscut sub numele de „Polio Paul”, a murit pe 11 martie 2024, la vârsta de 78 de ani, după o viață petrecută într-un „plămân de fier”. Paul Alexander a fost răpus de boala pe care a contractat-o la vârsta de șase ani, în vara anului 1952, când a fost paralizat de la gât în jos.

Și-a petrecut aproape întreaga viață într-un aparat de ventilație pulmonară. Poliomielita l-a paralizat de la gât în jos, făcându-l incapabil să respire singur. Astfel, a fost nevoit să se bazeze pe aparatul de ventilație pentru a putea respira timp de peste șapte decenii. În ciuda constrângerilor fizice, Paul Alexander a reușit să obțină multe realizări notabile de-a lungul vieții sale.

O zi obișnuită de vară care a schimbat totul

S-a născut pe 30 ianuarie 1946, în Dallas, Texas, și a trăit acolo toată viața sa. În 1952, în timpul celei mai grave epidemii de poliomielită din istoria SUA, cu aproape 58.000 de cazuri, în special la copii, a contractat boala.

Poză de tip portret cu Paul Alexander, în copilărie, zâmbind

După ce s-a întors de la joacă într-o zi obișnuită de vară, a fost dus de urgență la spital, acuzând febră și dureri de cap. Medicii au fost nevoiți să-l opereze pentru a elimina mucusul care îi umpluse plămânii, deoarece organismul său nu reușea să-l elimine singur. Când și-a recăpătat conștiința, s-a trezit conectat la un dispozitiv special, numit „plămân de fier”, unde avea să-și petreacă tot restul vieții.

Acest dispozitiv este un cilindru mare de metal, care acționează ca un înlocuitor al plămânilor, controlând și reglând presiunea aerului pentru a facilita procesul de respirație. În esență, acesta preia funcția de respirație a plămânilor atunci când organismul nu poate să respire în mod natural. Este o măsură salvatoare pentru persoanele cu probleme respiratorii grave.

A absolvit facultatea, a devenit avocat și a scris o carte

Dar asta nu l-a împiedicat să aibă o viață cât se poate de normală. La 21 de ani, Paul a devenit primul absolvent de liceu din Dallas care nu a mers niciodată la cursuri. A fost acceptat la Universitatea Southern Methodist, deși a întâmpinat multe probleme cu administrația instituției. Apoi a ajuns la Facultatea de Drept de la Universitatea din Texas, Austin.

Și-a urmat visul de a deveni avocat, și-a reprezentat clienții în instanță într-un costum cu trei piese și un scaun cu rotile modificat. „Nu vă puteți imagina câți oameni au intrat în biroul meu de avocatură, m-au văzut în plămânul de fier și au întrebat: „Ce este asta?”, iar eu trebuia să le explic că este un plămân din fier și respiră pentru mine”, povestea el.

A organizat o grevă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și a scris o carte de memorii numită „Trei Minute pentru un Câine: Viața Mea într-un Plămân de Fier".

„Paul Alexander, «Omul din Plămânul de Fier», a încetat din viață ieri. După ce a supraviețuit poliomielitei în copilărie, a trăit peste 70 de ani într-un ventilator pulmonar. În acest timp, Paul a mers la colegiu, a devenit avocat și autor publicat.

Povestea lui a mers departe, influențând pozitiv oamenii din întreaga lume. Paul a fost un model incredibil care va continua să fie amintit”, a scris Christopher Ulmer pe pagina dedicată lui „Polio Paul” de pe platforma de strângere de fonduri GoFundMe.

Nu a vrut să renunțe la „cutia mare și galbenă de metal”

Deși pe parcursul anilor au fost dezvoltate aparate mult mai moderne care i-ar fi putut oferi lui Paul o viață mai ușoară, el a decis să păstreze același dispozitiv pulmonar cu care se obișnuise. Motivul principal a fost că unele dispozitive alternative necesitau, de asemenea, intervenții chirurgicale intensive, prin care bărbatul nu a mai vrut să treacă.

Cu toate acestea, în timpul vieții sale, „Polio Paul” nu a permis niciodată ca aparatul să-i limiteze activitățile. A călătorit cu avionul, a trăit independent, a mers la biserică și la mare și chiar s-a îndrăgostit.

În timpul studiilor universitare, a întâlnit-o pe Claire, cu care s-a și logodit. Cu toate acestea, relația lor nu a durat mult, din cauza faptului că mama tinerei i-a interzis să mai vorbească cu el: „A durat ani până să mă vindec de asta,” a mărturisit el.

În ultimii ani ai vieții sale, Paul a dezvoltat o relație strânsă cu Kathy Gaines, o femeie oarbă care a devenit îngrijitoarea sa. Ea a început să-l ajute după ce bărbatul a absolvit facultatea de drept, oferindu-i sprijin timp de mai mult de trei decenii.

Era foarte activ pe rețelele de socializare

Povestea lui profundă a inspirat și a avut un impact pozitiv asupra oamenilor din întreaga lume. El era activ și pe TikTok, iar clipurile sale adunau milioane de vizualizări.

@ironlungman Episode 1 of Convos with Paul! We will be responding to comments and questions about Paul’s life, his polio, and life in an iron lung! Please be positive 😊 #PaulAlexander #poliopaul #ironlung #conversationswithpaul ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

Deși la început părea că șansele lui Paul de supraviețuire sunt minime, el a reușit să depășească chiar și așteptările cele mai optimiste ale medicilor. A trăit o viață plină, arătând că nimic nu e imposibil când ești hotărât. 

Prezența lui în Guinness World Records ca fiind cel care a stat cel mai mult timp într-un aparat de ventilație mecanică nu e doar un record, ci și o dovadă a puterii umane de a face față și de a ieși învingătoare chiar și din cele mai dificile situații.

Povestea de dragoste dintre Valeria și Virgil Ogășanu. Au făcut nunta în propriul apartament, dar s-au iubit cu patos timp de aproape 50 de ani

Surse foto: Captură Youtube

Surse articol: News Sky, BBC, CNN, The Guardian, Indipendent, TVR Info

Articolul urmator
A murit actrița Ileana Ploscaru, doamna teatrului constănțean care și-a petrecut 70 de ani din viață pe scenă
A murit actrița Ileana Ploscaru, doamna teatrului constănțean care și-a petrecut 70 de ani din viață pe scenă
Unde ai trăit într-o viață anterioară?
Incepe quiz
Unde ai trăit într-o viață anterioară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.