„Perla turismului" din România s-a depopulat masiv. Orașul vedetă, vizitat de sute de turiști, a rămas fără localnici

„Perla turismului" din România s-a depopulat masiv. Orașul vedetă, vizitat de sute de turiști, a rămas fără localnici
Mariana Voinea
Vineri, 23.08.2024

Una din cele mai frumoase stațiuni montane de la noi din țară, deși nu duce lipsă de turiști, începe să ducă lipsă de localnici. Populația scade drastic de la an la an, fenomen care a atras atenția autorităților, dar și sociologilor. 

Cu siguranță ai poposit și tu măcar o dată aici. Află despre ce oraș pitoresc este vorba! Psst! Schiorii au observat deja!

Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai, într-un oraș considerat o perlă a turismului românesc, în care turiștii vin pentru aerul curat și peisajele de vis, locuitorii sunt din ce în cel mai puțini. Deși stațiunea este din ce în ce mai populară, nu prea mai este... populată.

Care să fie motivele pentru care localnicii aleg să se mute din această zonă pitorească? Să fie urșii care își fac simțită prezența la tot pasul, chiar și în miezul zilei, prețurile mari, locurile de muncă limitate sau alte motive?

Numărul celor care locuiesc în această zonă pitorească este în continuă scădere

Deși locuri de muncă sunt, majoritatea în domeniul turismului, aer curat din belșug, oportunități de distracție și practicare a sportului există, localnicii se pare că aleg să plece din orașul Predeal. Studiile făcute în acest sens și cifrele recente scot la iveală un fenomen îngrijorător.

Se pare că în zonă populația este îmbătrânită, iar tinerii nu prea aleg să investească în proprietăți, majoritatea fiind foarte costisitoare.

strada pustie din predeal cu case pe o parte a drumului

Așadar, dacă vii prin Predeal, slabe șanse să întâlnești localnici, ci mai mult turiști, proprietari ai pensiunilor și angajați care fac naveta de prin localitățile învecinate. Până nu demult, când urcai pe Cioplea, fie vară, fie iarnă, vedeai fumul grătarelor ieșind de prin curți și predelenii desfășurând diferite activități în căsuțele cochete din vârf de munte.

Acum, până și apartamentele de pe Strada Eroilor sunt mai mult închiriate decât locuite. Până și vila de protocol pe care Nicolae Ceaușescu o folosea a fost scoasă la vânzare cum doi ani. Iar drumul spre Cabana Trei Brazi este presărat cu hoteluri și cabane care își fac din ce în ce mai mult simțită prezența, de la an la an.

Vacanțe de vis în România: Cele mai frumoase locuri pe care trebuie să le vizitezi anul acesta

Care mai este populația Predealului în prezent?

Un localnic vechi din Predeal, abordat de echipa Observatornews.ro, a vorbit despre această situație care se pare că nu este de azi, de ieri. El susține că majoritatea localnicilor fie au plecat în străinătate, fie nu mai sunt. Stațiunea montană are deja o populație îmbătrânită, iar tinerii aleg să meargă la studii în orașele mari și fie se stabilesc acolo, fie pleacă spre alte meleaguri.

Abia mai vezi locuitori get-beget predeleni pe stradă sau prin magazine. În mare parte te întâlnești cu turiștii care vin aici în orice anotimp pentru frumusețea și liniștea locurilor, pentru aerul curat și natura splendidă, dar mai ales pentru sporturile ce pot fi practicate. Pârtiile Cocoșul și Clăbucet sunt foarte căutate de pasionații de sporturi de iarnă, mai ales de schiori.

vedere de pe partia clabucet predeal

Eu sunt in Predeal din ’62, erau 8.000. Marea majoritate a părăsit ţara. Se vede și după stradă, dacă mergi pe stradă de la un capăt la altul te întâlnești cu trei oameni”, mărturisea localnicul pentru sursa citată anterior.

Viceprimarul orașului a dezvăluit faptul că în prezent populația Predealului numără sub 5000 de locuitori. Dar în perioada iernii, în sezonul turistic, stațiunea renaște și adună peste 12.000 de persoane, conform autorităților.

colaj foto cabana trei brazi predeal

Marius Mateescu, viceprimarul orașului Predeal, spunea că: „Real să vă spun, cu cei care sunt la muncă în străinătate, sunt în jur la 3.800 de persoane. Sunt foarte multe locuinţe de vacanţă. Nu locuiesc aici, dar le au. Nu putem să îl declarăm sat doar pentru că nu este locuită”.

Top cele mai frumoase stațiuni montane din Romania

„Populația care alege să rămână dacă nu au loc în domeniul HoReCa, vor avea probleme în a-şi câştiga traiul”

Această problemă a ajuns și în atenția specialiștilor și sociologilor. „Pe termen lung, avem şi avantaje şi dezavantaje. Populația care alege să rămână dacă nu au loc în domeniul HoReCa, vor avea probleme în a-şi câştiga traiul. Iar pe termen şi mai lung va fi din ce în ce mai greu ca persoanele care rămân să găsească un stomatolog, un cardiolog…”, a afirmat sociologul Romulus Oprica.

vedere veche predeal cu case aflate pe munte si paduri de brazi

Astfel, Predealul ar putea fi cu ușurință decăzut de la titulatura de „oraș” la cea de „comună” dacă lucrurile involuează în acest fel și în continuare.

Zeci de mii de turiști vin anual în Predeal pentru pârtiile de schi frumos amenajate, pentru a se plimba cu telefericul, pentru traseele montane spectaculoase ori pentru a se reculege la mănăstirea situată în vârf de munte. Cu o populație în continuă scădere, frumoasa stațiune, odată perla turismului românesc, este acum animată mai mult de turiști.

Surse foto: facebook.com,facebook.comfacebook.comfacebook.comfacebook.comfacebook.comfacebook.com

Surse articol: fanatik.rosinaia.group

Articolul urmator »
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe