Premieră mondială: O femeie paralizată a reușit să comunice cu ajutorul unui avatar digital

Premieră mondială: O femeie paralizată a reușit să comunice cu ajutorul unui avatar digital

Anca Marcus

Imaginează-ți o lume în care gândurile devin cuvinte și zâmbetele pot fi din nou redate cu ușurință, totul cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație. Într-un pas incredibil spre acest viitor, o femeie cu paralizie a reușit să comunice din nou, folosindu-se de un avatar digital creat prin intermediul semnalelor emise de creierul ei. Cum a fost posibil acest lucru, vezi în rândurile următoare. 

Ann, în vârstă de 47 de ani, a suferit un accident vascular cerebral acum 18 ani, în urma căruia a rămas paralizată, pierzând în totalitate abilitatea de a vorbi sau a tasta. Comunicarea ei cu lumea exterioară s-a redus la tehnici de urmărire a mișcărilor, prin care cuvintele erau selectate cu migală, unul câte unul, la o viteză de până la 14 cuvinte pe minut cu ajutorul unui sintetizator de vorbire. Acest mod lent și dificil de interacțiune părea a fi singura opțiune, până când noile inovații medicale au adus un gram de speranță în viața ei.

Datorită unor cercetări în domeniul tehnologiei creier-computer (BCI), Ann și-a putut recăpăta o parte din independența de odinioară. O echipa de cercetători, condusă de profesorul universitar Edward Chang, de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), a dezvoltat un mod de a transpune semnalele creierului în vorbire și expresii faciale prin intermediul unui avatar digital. 

Scopul nostru este de a restabili un mod complet, întruchipat de comunicare, care este într-adevăr cel mai natural mod de a vorbi cu ceilalți”, a spus profesorul Edward Chang, care a condus lucrările la Universitatea din California, San Francisco. „Aceste progrese ne aduc mult mai aproape de a face din aceasta o soluție reală pentru pacienți.”

Cum funcționează tehnologia de comunicare prin avatar

Ca să înțelegi mai exact despre ce e vorba, iată cum funcționează noua tehnologie. Microelectrozii sunt atât de mici încât pot fi plasați pe suprafața creierului și pot captura semnalele electrice care guvernează vorbirea și mișcările feței. Ce înseamnă asta? Aceste semnale sunt decodate în timp real și transpuse în vorbe și expresii ale unui avatar digital, creând astfel o comunicare naturală și autentică.

Așadar, în cadrul cercetării, Ann a fost supusă unei intervenții chirurgicale complexe prin care i s-a implantat un dreptunghi subțire, echipat cu nu mai puțin de 253 de electrozi, pe suprafața creierului. Echipa s-a concentrat în mod precis pe o zonă vitală pentru procesul de vorbire. În mod normal, semnalele electrice emise de această zonă a creierului ar coordona mișcările musculare ale limbii, maxilarului, laringelui și feței. După implantare, Ann a lucrat intens cu echipa pentru a putea antrena algoritmul AI astfel încât să poată detecta ce semnale emite creierul pentru diferite sunete de vorbire sau prin repetarea a diferite fraze. 

Deși pare un pas mic pentru tehnologie, este un salt gigantic pentru umanitate. Această inovație medicală ne apropie mai mult de momentul în care persoanele care au fost private de vorbire sau mișcare din cauza unor afecțiuni precum accidentele vasculare cerebrale sau scleroza laterală amiotrofică (ALS) vor putea recăpăta parțial sau integral independența în comunicare și interacțiune.

femeie in scaun cu rotile care priveste spre geam

Concluziile cercetării 

În ciuda potențialului său impresionant, tehnologia nu este încă perfectă. Într-un test care a inclus peste 500 de fraze, această tehnologie a decodat greșit cuvintele în 28% din cazuri și a generat un raport între semnalele cerebrale și text cu o viteză de 78 de cuvinte pe minut. Asta, comparativ cu 110-150 de cuvinte rostite într-o conversație obișnuită.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că progresele recente în ceea ce privește precizia, viteza și nivelul de complexitate indică faptul că noua tehnologie a atins un punct în care poate fi cu adevărat utilă pentru pacienți.

Următorul pas este crearea unei versiuni wireless

Echipa de cercetare lucrează deja la unele versiuni fără fir ale interfețelor creier-computer (BCI). Acest lucru ar însemna că oamenii vor putea controla dispozitivele lor și vor putea comunica liber și independent cu ajutorul avatarului.

„Să le oferim oamenilor abilitatea de a-și controla liber propriile computere și telefoane cu această tehnologie ar avea efecte profunde asupra independenței și interacțiunilor sociale”, a spus dr. David Moses, profesor asistent în chirurgie neurologică la UCSF și coautor al cercetării. 

În final, această inovație reprezintă o lumină de speranță pentru cei care duc o luptă cu dizabilitățile lor, oferindu-le un mijloc esențial de a se reîntoarce în lumea comunicării și interacțiunii umane. Ne bucurăm pentru toți cei care aveau nevoie de această minune tehnologică pentru a-și redobândi vocea și zâmbetul.

Descoperirile amintite au fost publicate în revista științifică Nature.

Surse foto: pexels.com

Surse articol: Nature.com, theguardian.com

Articolul urmator
Călin, un tânăr de etnie romă care a crescut în orfelinate, fără părinți, a reușit să devină asistent medical la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj
Călin, un tânăr de etnie romă care a crescut în orfelinate, fără părinți, a reușit să devină asistent medical la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj
Ce fel de femeie ești în bucătărie?
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești în bucătărie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.