Primul caz de HMPV din China confirmat în România. Pacientul zero nu a călătorit în străinătate
Autoritățile sanitare din România au anunțat miercuri confirmarea primului caz de infectare cu metapneumovirus uman (HMPV) din țară.
Un nou virus respirator răspândit fulgerător din China...
Acest virus respirator s-a răspândit rapid în nordul Chinei, în special în rândul copiilor.
Prima pacientă infectată cu HMPV din România este o femeie de 67 de ani din Oradea, care nu a călătorit în străinătate, ceea ce ridică semne de întrebare privind sursa infectării.
„Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat dr. Călin Sonea, medicul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, pentru Bihoreanul.
Femeia, care a început să manifeste simptome pe 26 decembrie, este în prezent internată în spital, izolată și într-o stare stabilă.
Conform autorităților, o anchetă epidemiologică este în desfășurare pentru a stabili modul în care pacienta a fost infectată.
Gigi Becali s-ar fi îmbolnăvit cu noul virus din China. Care este starea lui de sănătate acum
Ce este HMPV?
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator descoperit în anul 2001, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (VRS).
Virusul provoacă simptome similare răcelii sau gripei, precum tuse, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație.
În majoritatea cazurilor, pacienții se recuperează în câteva zile, dar infecțiile pot deveni extrem de severe pentru copii mici, vârstnici, persoane cu un sistem imunitar compromis și persoane cu infecții respiratorii cronice.
Complicațiile acestui virus pot include bronșită, bronșiolită, pneumonie, tuse severă, respirație șuierătoare și otită.
O nouă pandemie?
Spre deosebire de coronavirusul SARS-CoV-2, care a provocat pandemia de Covid-19, HMPV este un virus deja cunoscut și este mai puțin probabil ca acesta să declanșeze o nouă pandemie.
Deși HMPV nu este un virus nou, creșterea semnificativă a infecțiilor respiratorii din această iarnă a stârnit totuși unele îngrijorări la nivel global.
În nordul Chinei, virusul a determinat o creștere a internărilor, în special în rândul copiilor sub 14 ani.
Cum ne protejăm de HMPV
În România, autoritățile sanitare recomandă măsuri preventive, cum ar fi igiena riguroasă a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor (mânere de uși, telefoane, etc), purtarea măștilor în spațiile aglomerate, aerisirea încăperilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave.
În prezent, nu există un vaccin specific pentru HMPV, deși mai multe sunt în faza de cercetare. Unele dintre acestea ar putea oferi protecție atât împotriva HMPV, cât și a virusului respirator sincițial.
Deocamdată, pacienta din Oradea rămâne sub observație medicală, iar autoritățile continuă ancheta pentru a preveni o posibilă răspândire locală a virusului.
Surse foto: istockphoto