Raport îngrijorător: șase orașe din lume se vor scufunda, parțial sau total, înainte de anul 2030

Raport îngrijorător: șase orașe din lume se vor scufunda, parțial sau total, înainte de anul 2030

Alida Enache

Lideri mondiali și delegați din aproape 200 de țări s-au reunit în Glasgow, Scoția, unde timp de două săptămâni au căutat soluții pentru problemele schimbărilor climatice și dezastrelor naturale. Această întâlnire are loc în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie și se desfășoară în cadrul conferinței ONU „Summitul pentru climă COP26”. Până acum, s-a ajuns la concluzia că unele dintre cele mai cunoscute orașe din lume ar putea ajunge sub apă până la sfârșitul anului 2030.

Toate regiunile lumii sunt afectate de schimbările climatice actuale, iar efectele acestora se resimt deja în zonele de coastă ale lumii. Acolo orașele încep deja să fie scufundate datorită creșterii nivelului mărilor. Conform publicației Times of India, pe măsură ce ghețarii continuă să se topească din cauza încălzirii globale, cantitatea de apă din râuri, mări și oceane crește într-un ritm alarmant.

ONG-ul internațional Climate Central a creat o hartă care are rolul de a evalua ce părți ale Pământului vor fi scufundate înainte de 2030 din cauza creșterii nivelului mării. Harta a fost creată cu ajutorul informațiilor din raportul „Cod roșu pentru umanitate”, care a fost publicat în luna august 2021. Factorul care stă la baza creării acestor indicatori este traiectoria actuală a poluării. Deși lucrurile s-ar putea schimba în următorul deceniu, lipsa de acțiuni concrete în acest sens va duce la acoperirea parțială sau integrală a mai multor orașe din lume.

Schimbările climatice nu țin cont de granițe și vor fi afectate atât țările sau regiunile dezvoltate de pe glob, cât și cele aflate în curs de dezvoltare. Efectele cantităților mari de emisii de gaze cu efect de seră care au încălzit planeta vor afecta toate teritoriile în mod egal. De aceea, este foarte important modul în care țările afectate se vor pregăti pentru a face față crizei climatice. 

Orașele amenințate sunt:

Amsterdam – Olanda

 Fotografie cu  canalele din Amsterdam, Olanda

Fără doar și poate, Amsterdam, orașul construit pe apă, este una dintre cele mai faimoase destinații din lume. Acest oraș face parte din regiunea „Țărilor de Jos” și se află în pericol de a fi inundat, la fel ca alte orașe din Olanda, precum Rotterdam și Haga. Deși autoritățile olandeze au încercat și în trecut să combată fenomenul de intensificare a nivelului mării și au reușit să se apere împotriva inundațiilor, Amsterdam riscă să se scufunde, cel puțin parțial, până în 2030.

Basra – Irak

Fotografie cu Basra, Irak

Principalul oraș-port din Irak, Basra ar putea fi scufundat parțial sau chiar complet înainte de sfârșitul acestui deceniu. Orașul este situat de-a lungul fluviului Șatt al-Arab, care se scurge în Golful Persic și se învecinează cu mlaștini adânci.

New Orleans – SUA

Fotografie cu New Orleans

Orașul american New Orleans, care este situat în sud estul statului Louisiana, dispune deja un sistem de diguri care îl protejează de inundații. Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că autoritățile trebuie să facă mult mai mult dacă își doresc ca New Orleans să prindă și următorul deceniu. Amintim că în anul 2005 sistemul de diguri al oraşului a cedat, iar New Orleans a fost inundat din cauza Uraganului Katrina .

Veneția – Italia

Fotografie cu oameni care merg prin apă în timpul unor inundații în Veneția

Veneția, numită și „Orașul iubirii”, este unul dintre cele mai cunoscute și romantice orașe din lume. Orașul este renumit pentru rețeaua sa de căi navigabile care străbat orașul și care, an de an, adună milioane de turiști din lumea întreagă. Deși au fost luate măsuri de protecție până acum, Veneția riscă să se scufunde până la sfârșitul acestui deceniu.

Luna trecută, în cadrul reuniunii „G20 de la Roma” și a „Summitului climatic” de la Glasgow, Academia de Științe din Veneția a transmis o scrisoare către prim-ministrul italian și liderii celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii. Prin intermediul ei, se cere politicienilor celor mai puternice națiuni ale planetei să salveze oraşul, în contextul crizei climatice. De asemenea, în scrisoare s-a mai precizat că orașul este într-o situație vulnerabilă și că riscă să se scufunde mai repede decât era estimat inițial. Multe din structurile arhitecturale din Veneția sunt în pericol de prăbușire si este nevoie de un plan clar pentru a evita acest lucru.

Ho Chi Minh – Vietnam

Fotografie cu Ho Chi Minh, Vietnam

Este cel mai mare oraș din Vietnam și este așezat în apropierea Deltei Mekongului. Experții spun că cel puțin majoritatea zonelor de est ale orașului, mai exact, cele situate în apropierea râului Mekong de-a lungul zonelor mlăștinoase din Thu Thiem, ar putea ajunge sub apă înainte de finalizarea acestui deceniu. Chiar dacă orașul nu se va scufunda, el va deveni un loc prea periculos și nu se va mai putea trăi acolo din cauza inundațiilor și furtunilor intensificate.

Kolkata – India

Imagine cu estul Kolkatei, India

Kolkata, fostul Calcutta, este capitala provinciei federale Bengalul de Vest din India. Acest oraș s-ar putea confrunta cu inundații foarte puternice și acest lucru ar duce la scufundarea Kolkatei înainte de 2030.

De altfel, schimbările climatice au și alte efecte îngrijorătoare precum intensificarea valurilor de căldură, creșterea lipsei de adăpost și reducerea aprovizionării cu alimente. Conform raportului pe 2021 privind schimbările climatice, realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP), planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius. La 2,7 grade Celsius planeta va experimenta fenomene climatice extreme.

Surse articol: Digi24, Hotnews, Indiatimes

Vezi și: Șase idei de destinații dacă vrei să pleci într-o vacanță romantică

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum a ajuns o fată moartă să fie cea mai sărutată fată din lume. Misterul creat în jurul decesului său încă intrigă toată planeta
Cum a ajuns o fată moartă să fie cea mai sărutată fată din lume. Misterul creat în jurul decesului său încă intrigă toată planeta
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.