Reacția uluitoare a unor români din diaspora după alegerile din România. Și-au tăiat buletinele și pașapoartele în semn de protest

Alegerile prezidențiale din 18 mai 2025, câștigate de candidatul independent Nicușor Dan, au generat o undă de șoc nu doar în România, ci și în rândul românilor din diaspora. În semn de protest, mai mulți români din străinătate au reacționat vehement la rezultatul votului, alegând să-și distrugă actele de identitate în semn de revoltă.
Zeci de cetățeni, nemulțumiți de înfrângerea lui George Simion la alegerile prezidențiale, s-au filmat tăindu-și pașapoartele sau cărțile de identitate.
Imaginile au fost postate pe rețelele sociale, în special pe TikTok, unde au devenit virale în decurs de doar câteva ore.
Pașapoarte rupte și buletine tăiate pe TikTok
De la Italia la Marea Britanie, din Spania până în Germania, români nemulțumiți de victoria lui Nicușor Dan s-au filmat în timp ce își tăiau sau ardeau documentele românești.
„Adio, România!” sau „Pentru prima dată îmi este rușine că sunt româncă” sunt doar câteva dintre mesajele care însoțesc clipurile românilor nemulțumiți de rezultatele alegerilor prezidențiale.
Coloanele sonore alese pentru clipuri sunt adesea piese triste, patriotice sau folclorice.
@addffgggfdd România ! 🇷🇴 Țara în care m-am născut și am crezut ca mă voi reîntoarce la bătrânețe .. din păcate a murit … 🥹🥹🥹Odihnă veșnică ! Toți cei care l-ați votat pe muci să-l mâncați de rahat !În special mamele cu copii . Vă meritați soarta ….
♬ suono originale - user42682973659
În unele filmări, autorii apar plângând, în timp ce în altele, camera surprinde doar actul simbolic al distrugerii documentelor, fără comentarii.
„Mulțumim, România. Rămânem în diaspora”, a postat un tânăr, în timp ce tăia un pașaport românesc în fața camerei.
Anul trecut, susținătorii lui Călin Georgescu au făcut gesturi similare
Acest val de reacții vine în contextul în care George Simion, candidatul partidului AUR, a pierdut alegerile în fața lui Nicușor Dan, deși în diaspora el obținuse un scor mai mare față de actualul președinte.
Trendul nu este însă unul nou. Un val similar a fost observat și în decembrie 2024, după anularea alegerilor de către CCR.
Anul trecut, susținătorii lui Călin Georgescu din țară dar și din diaspora, au postat clipuri similare în care își distrugeau actele de identitate.
Ce mesaj le-a transmis George Simion
Într-o reacție postată tot pe rețelele sociale, George Simion, liderul AUR, a făcut apel la rațiune, îndemnându-și susținătorii să nu-și distrugă documentele și să continue să lupte pentru valorile în care ei cred.
„Am văzut imagini îngrijorătoare cu voi plângând, tăind pașapoartele. Nu, nu trebuie să tăiem pașapoartele, ci trebuie să luptăm pentru România din inima noastră”, a spus George Simion.
Mesajul său vine după ce mai mulți dintre susținătorii săi au fost surprinși distrugând inclusiv televizoare sau alte obiecte în semn de revoltă față de rezultatul alegerilor.
Ce riscă cei care își distrug documentele de identitate
Un aspect important de știut în această situație este că distrugerea documentelor oficiale poate veni la pachet cu probleme legale.
Potrivit legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, distrugerea intenționată a pașapoartelor simple electronice sau simple temporare le anulează automat, iar proprietarii care le distrug în mod repetat, în decurs de 3 ani, pot primi amendă de la 100 la 150 de lei.
Mai mult, lipsa documentelor valide le poate cauza românilor probleme serioase în țările în care locuiesc, iar procesul de înlocuire a acestora este unul anevoios pentru cetățenii stabiliți în afară.
„Aceștia pot să obțină documente de identitate prin intermediul consulatelor, dar procedura aceasta durează ceva mai mult, de obicei.
Reamintesc că procesarea tuturor documentelor de identitate se face la nivelul Ministerului de Interne, în România, de la evidența populației”, a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, anul trecut.
Cetățenie „pe TikTok”?
Antreprenorul Mihai Răzvan Moraru a comentat virulent fenomenul și a atras atenția asupra iluziei că renunțarea la cetățenia română este un gest lipsit de consecințe.
În plus, el a explicat că obținerea cetățeniei în altă țară nu este deloc simplă.
„Acum, probabil că ei cred că e suficient să locuiești în acele țări pentru a obține cetățenia. Dar nu e! Ei pot sta și munci acolo doar pentru că România e parte a UE, construcția asta „toxică” din punctul lor de vedere. (...)
Renunțarea la cetățenia română îi lasă fără țară, iar distrugerea documentelor îi lasă fără dovada identității. Dar ca să poată cere acolo cetățenia, au nevoie și de actuala țară dar și de actele de identitate.
Pentru că acel cazier judiciar se obține și din România, plus dovada studiilor, a căsătoriei și eventual certificatul de naștere al copilului. Altfel, doar vă bateți joc de timpul și de banii voștri, pentru un clip pe TikTok!
Și e posibil să mai luați și niște amenzi la un control, neavând documente. Sau chiar să fiți reținuți! Iar domnul Georgescu nu va putea să vă ajute din sufrageria de unde filmează”, a scris antreprenorul pe Facebook.
Nicușor Dan despre George Simion: „L-am cunoscut acum 20 de ani. Acum joacă un rol"
Diaspora a votat majoritar pentru George Simion
Valul de proteste, deși puternic în mediul online, este totuși greu de cuantificat în realitate.
Nu este clar câți dintre cei care au postat clipuri au distrus efectiv documente valabile și câți au recurs doar la gesturi simbolice, folosind pașapoarte expirate.
Ce este cert, însă, este că alegerile prezidențiale din 2025 au generat o mare ruptură la nivel social.
În timp ce unii sărbătoreau victoria unui președinte cu un profil intelectual unic în istoria post-decembristă, alții și-au manifestat furia într-un mod radical, tăindu-și legăturile cu România, cel puțin simbolic.
Potrivit datelor oficiale, diaspora a votat în majoritate pentru George Simion, iar 55,86% din voturile exprimate peste hotare au mers către candidatul AUR.
Totuși, acest procent nu a fost suficient pentru a înclina balanța în favoarea mișcării suveraniste, deoarece Nicușor Dan a reușit să recupereze și să obțină 53,60% din totalul voturilor la nivel național.
Ce vor face acești români în continuare? Vor merge până la capăt cu ideea de a renunța la cetățenia română sau gesturile lor se vor pierde în abisul TikTok-ului, așa cum s-a întâmplat cu multe alte trenduri virale?
Pentru un like pe TikTok, unii riscă acum nu doar o posibilă amendă, ci și să rămână fără dovezi legale ale identității, ceea ce le poate da mari bătăi de cap când vor avea nevoie să acceseze diverse servicii în țările în care au ales să își construiască viitorul.
Iar renunțarea la cetățenia română este, în realitate, un proces mult mai lung și complicat decât o simplă tăietură de foarfecă.



Surse foto: facebook, facebook, facebook, facebook, facebook
Surse articol: adevarul, g4media, antena3
Tags: Stiri Romania