România s-a cutremurat din nou! Vezi unde s-a produs ultimul cutremur și ce magnitudine a avut

România s-a cutremurat din nou! Vezi unde s-a produs ultimul cutremur și ce magnitudine a avut

Cristina Gherghina

Update: Un nou cutremur s-a produs miercuri, 16 octombrie, aproape de granița României. Seismul a avut loc la ora 10:23, în Serbia. Se pare că vorbim despre un cutremur atipic, având o magnitudine de 2,5 grade pe scara Richter și care s-a produs la o adâncime de numai 10 kilometri. 

Se pare că nici în luna octombrie nu scăpăm de cutremure, după ce luna anterioară a fost plină de astfel de evenimente. România a fost zguduită din nou în noapte de 15 spre 16 octombrie, mai exact la ora 1: 15, în județul Vrancea. 

Potrivit Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 67 de killometri, iar cele mai apropiate orașe de epicentrul cutremurului sunt Odobești (31 km), Panciu (35 km), Focșani (45 km), Onești(45 km) și Mărășești (48 km).

Cel mai puternic seism care a avut loc în acest an a avut maginitudinea de 4,5 de grade pe scara Richter și s-a produs pe data de 3 septembrie, fiind cel mai serios cutremur după cel din 2018, de 5,8 grade pe scara Richter care s-a produs în județul Buzău.

seismograf

„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri.Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie către Buzău, către nord”, au spus specialiștii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Satul din Iași unde majoritatea locuitorilor figurează în acte ca nevăzători, dar ei conduc mașini pe stradă
Satul din Iași unde majoritatea locuitorilor figurează în acte ca nevăzători, dar ei conduc mașini pe stradă
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.