România se află în valul trei al pandemiei de Covid-19. Ce înseamnă asta pentru noi

România se află în valul trei al pandemiei de Covid-19. Ce înseamnă asta pentru noi

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Estimările din ultimele luni ale experților cu privire la valul trei al pandemiei de Covid-19 s-au adeverit, după ce doi români au fost diagosticați cu tulpina din Brazilia. Autoritățile au anunțat că a crescut și numărul cazurilor de infectare cu varianta britanică a coronavirusului. 

Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică au declarat că este vorba despre doi pacienți, de 38 și respectiv 57 de ani, care au fost depistați pozitiv cu tulpina din Brazilia a virusului periculos. Conform INSP, unul dintre pacienți este un bărbat de 38 de ani din București, asimptomatic, fără istoric de călătorie și fără conctact cunoscut confirmat cu Covid-19.

oameni mergand pe strada cu masti de protectie pe fata, in timpul pandemiei de coronavirus

Al doilea este un bărbat de 57 de ani, tot din Capitală, ce prezintă simptomele specifice, cu condiții medicale preexistente și care ar fi contactat virusului de la unul dintre colegii săi. Totodată, la începutul lunii martie au fost anunțate și primele două cazuri de pacienți infectați cu tulpina sud-africană a coronavirusului.

"Nu știm încă cu ce ne luptăm. Fiecare zi aduce o nouă surpriză, o nouă tulpină. Sunt trei mutații care ne îngrijorează la acest moment: tulpina din Manaus (Brazilia), cea britanică și cea din Africa de Sud", a explicat Camilia Romano, medic la Institutul de Medicină Tropicală.

Tulpina din Brazilia, depistată în toată Europa

Specialiștii susțin că tulpina din Brazilia a virusului Covid-19 este extrem de contagioasă și îi poate îmbolnăvi și pe oamenii care s-au vindecat deja. "Există risc de reinfectare cu până la 67% la persoanele care au trecut deja prin boală. Anticorpii pe care îi avem ca urmare prin trecere prin boală nu au o eficiență suficient de mare când organismul se întâlnește cu această tulpină", a declarat Beatrice Mahler, manager al Institutului Marius Nasta, conform observatornews.ro.

Varianta braziliană P.1. a SARS-CoV2 este răspândită deja prin toată Europa, iar printre statele europene care au identificat deja această variantă amintim: Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franța, Danemarca, Spania, Elveția, Italia și Croația.

Citește și: Europenii să le urmeze exemplul, urgent! O româncă din China ne spune cum au reușit chinezii să treacă peste dezastru

Tulpina din Marea Britanie, mult mai transmisibilă

Totodată, pe teritoriul țării noastre a crescut și numărul cazurilor de infecție cu tulpina din Marea Britanie. Această variantă a virusului Covid-19 a ajuns la 378 de infectări confirmate, iar zece dintre pacienții care au contactat această tulplină au decedat.

"Ne așteptăm ca tulpina britanică să devină dominantă. Vaccinurile ne protejează de forme severe plus critice", a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare din România. 

 un om de stiinta tine in mana o eprubeta, in timp ce preleveaza probe pentru virusul covid-19

Experții au explicat că varianta din Marea Britanie a virusului Covid-19 este cu 50% până la 74% mai transmisibilă decât alte tulpini dominante, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Boli Infecțioase din Londra.

Etapa a III-a de vaccinare

Conform unor studii, specialiștii au descoperit că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca ne pot proteja împotriva acestor tulpini. Autoritățile pregătesc deja al treilea stadiu de vaccinare, pentru populația generală de pe teritoriul țării noastre. În orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov, ce au rată de incidență Covid-19 de peste 4,5 la mie, s-a început deja etapa a treia de imunizare.

"Platforma se va deschide pentru toate categoriile de persoane începând de mâine. Am ajuns deja la capacitatea maximă de 250 de persoane pe zi. Sunt trei fluxuri active. Două vaccinuri cu Pfizer și unul cu rapelul pentru Moderna", a spus Adela Filipescu, purtător de cuvânt al Spitalului CF Timișoara, conform observatornews.ro.

Surse articol: Observatornews / Livescience / Digi24

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Noi acuzații pentru părintele Visarion Alexa. De la hărțuire sexuală a trecut la hărțuire psihologică?
Noi acuzații pentru părintele Visarion Alexa. De la hărțuire sexuală a trecut la hărțuire psihologică?
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.