România se află la un pas de o epidemie de gripă! Cazurile de infecții respiratorii s-au înmulțit alarmant în ultima perioadă

România se află la un pas de o epidemie de gripă! Cazurile de infecții respiratorii s-au înmulțit alarmant în ultima perioadă

Alida Enache

Temperaturile mult prea ridicate pentru această perioadă a anului nu sunt un motiv de bucurie pentru români. La momentul actual, din cauza lor, România este la un pas de epidemie de gripă, iar cazurile de infecții respiratorii s-au înmulțit alarmant în ultima perioadă. Doar în ultima săptămână au fost confirmate aproximativ 2700 de cazuri noi de gripă, de exemplu.

De trei săptămâni, tot mai mulți pacienți cu infecții respiratorii și gripă se prezintă la spital sau în cabinetele medicilor de familie. În ultimele zile au fost confirmate 2700 de cazuri noi de gripă și 140 de mii de infecții respiratorii, numere care depășesc cu mult valorile raportate în ultimele șapte sezoane. 10% dintre cei care se prezintă la medic sunt nevoiți, din păcate, să se interneze.

"În spitalul nostru, secția de copii e plină, infecții respiratorii, virus gripal și numărul de adulți cu gripă și forme severe e în creștere, la fel și numărul celor cu Covid. Secția cu Covid e ocupată complet, iar numărul de cazuri de gripă ne pune în dificultate. Sunt multe, inclusiv cazuri de ATI.", menționează Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș, conform Digi24.

Motivul pentru care numărul celor cu diagnosticați cu infecții respiratorii sau gripă a crescut drastic în ultima vreme este unul destul de banal. Temperaturile ridicate din această perioadă, care nu sunt normale pentru luna ianuarie, favorizează activitatea virusurilor.

"Când avem schimbări bruște de temperatură, e clar că organismul se adaptează mult mai greu și atunci e clar un factor, și nu în sensul bun. Aceste infecții, și mai ales posibilitatea de a apărea mai multe complicații.", menționează și Adrian Marinescu, directorul medical de la Institutul Matei Balș.

"Copiii, din păcate nu au fost foarte bine protejați și au intrat în colectivități bolnavi. Noi am avut un număr de prezentări de 2,3 ori mai mare decât de obicei la cabinete, ar trebui să vedem 24, am ajuns la 60,70 ceea ce a însemnat o mică cameră de gardă, 80% au fost viroze.", a spus și Valeria Herdea, medic de familie.

Pentru a ne proteja împotriva virusurilor trebuie, bineînțeles, să ne vaccinăm, după cum îndeamnă chiar medicii, însă vaccinul anti-gripal se găsește destul de greu la momentul actual. Până acum, aproape 1,4 milioane de persoane din categoria de risc s-au imunizat.

În caz că ne confruntăm cu simptome de gripă sau răceală, putem apela, bineînțeles, la medicamentele antitermice, antiinflamatorii și antivirale care se găsesc în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat deja lista cu cele mai eficiente trei medicamente. Este vorba despre Ibuprofen, Paracetamol și Oseltamivirum.

Citește și: Lipsa produselor pedriatice destinate febrei - explicații și recomandări pentru părinți

Surse foto: iStock

Surse articol: Digi24, Digi24, Hotnews

Articolul urmator
Moment istoric: România, forțată de CEDO să recunoască oficial cuplurile de același sex
Moment istoric: România, forțată de CEDO să recunoască oficial cuplurile de același sex
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.