România sub ape: Peste 300 de persoane din Alba sunt evacuate din cauza inundațiilor

România sub ape: Peste 300 de persoane din Alba sunt evacuate din cauza inundațiilor

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Un ciclon care a devastat Germania și Belgia a făcut prăpăd și în mai multe zone din România. Zeci de case au fost distruse și sute de persoane au fost evacuate de autorități, în urma codului roșu de inundații.

Ploile au făcut ravagii în ultimele zile în mai multe zone din România. Județul Alba este grav afectat de inundații, peste 300 de persoane, între care 70 de copii, au fost evacuate din locuințe și cazate temporar în căminul cultural din Roșia Montană. S-au înregistrat precipitații fără precedent și furtuni violente. Sâmbătă, 15 iulie, în mai puțin de cinci ore au căzut peste 220 de litri de precipitații pe metru pătrat.

casa afectata de inundatii in judetul alba

Sursa foto: ISU Alba

Multe case au fost avariate și de o alunecare de teren, precizează reprezentanții ISU Alba: "Un număr de 208 de persoane (135 de adulți și 73 de copii) au fost cazate temporar în cursul nopții la Căminul cultural din localitatea Roșia Montană. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini în zone neafectate".

viituri puternice in judetul alba

Sursa foto: ISU Alba

În satul Dăroaia, comuna Roșia Montană, au fost inundate 72 de case, una dintre acestea fiind distrusă, iar alte 16 fiind avariate în urma unei alunecări de teren. Ciclonul a distrus mai multe locuințe din Apuseni, în mai multe sate din comuna Sohodol fiind inundate 11 case, 18 persoane luând decizia de a se refugia la vecini.

Viiturile au produs pagube inclusiv la rețelele electrice, fiind afectați 7.429 de abonați din mai multe comune și orașe precum, Câmpeni, Roșia Montană, Abrud, Ciuruleasa, Lupsa sau Sohodol, scrie Digi 24.ro.

o masina pe un drum, langa o viitura puternica

Sursa foto: ISU Alba

Oamenii s-au refugiat în podurile caselor

Oficialii au analizat amploarea dezastrului și au început o analiză a pagubelor în urma ciclonului, împreună cu autoritățile locale din județul Alba.

"Ce este foarte important este că nu avem victime. Sigur sunt pagube materiale însemnate, dar unul din motivele pentru care noi astăzi suntem aici și echipele de evaluare sunt în teren este acela de a asigura cetățenii din aceste localități că vor primi de urgență ajutorul necesar. Solidaritatea în aceste momente este foarte importantă și necazul care s-a abătut peste aceste 13 localități, din care patru grav afectate, trebuie să găsească un răspuns urgent la Guvern", a declarat prim-ministrul Lucian Bode.

În mai multe localități din munții Apuseni zeci de case au fost inundate, o mașină a fost luată de viitură, iar 13 oameni s-au refugiat în podurile locuințelor, în urma inundațiilor. Conform bilanțului autorităților, în localitatea Runc, o alunecare de teren a afectat o casă, iar în Vodolm o mașină a fost luată de ape și o casă a fost inundată complet. Totodată, drumul județean DJ 750F a fost avariat serios și colmatat. 

În localitatea Șinteu, din județul Bihor, a plouat cu gheață, iar locuitorii au fost avertizați să se protejeze în fața fenomenelor extreme prin intermediul unui mesaj RO-ALERT. Sub cod roșu de inundații s-au aflat și alte localități din județele Sălaj, unde s-au înregistrat căderi masive de apă, de până la 50 de litri pe metrul pătrat, vânt cu aspect de vijelie și grindină.

Case avariate, copaci căzuți și avarii la rețelele de electricitate

Duminică noaptea, mai multe zone din Cluj-Napoca au fost afectate de o furtună puternică însoțită de grindină. Vijelia a dărâmat copaci și au distrus stâlpii de electricitate. Zeci de pompieri au intervenit toată noaptea pentru a îndepărta copacii rupți de pe zonele carosabile.

"După manifestările meteo extreme înregistrate pe parcursul serii au fost preluate de către ISU Cluj peste 150 de solicități, venite din municipiul Cluj-Napoca, pentru înlăturarea arborilor doborâți, a acoperișurilor sau elementelor de construcție afectate sau privind avarii ale rețelelor de distribuție a energiei", a transmis ISU Cluj, conform Digi24.ro.

Fenomenele extreme au afectat, în total, 15 localități din cinci județe - Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș și Suceava, a transmis IGSU.

Citește și: Ce trebuie sa faci in caz de inundatii

Și în municipiul București s-a intervenit pentru evacuarea apei din zece case, 116 curți, 15 subsoluri și de pe 22 de străzi, precum și pentru degajarea unui acoperiș, fiind afectate șapte autoriturisme.

Un bărbat din localitatea Mănăstirea Casin, jud. Bacău, în vârstă de 70 de ani, a fost luat de ape, după ce podețul pe care se afla a fost rupt. A fost găsit după câteva ore de către echipajele de intervenție, ulterior declarându-se decesul. Totodată, circulația rutieră a fost temporar afectată pe trei drumuri naționale - DN11/BC, DN11/CV și DN7/ DB, dar și un drum județean DJ 105 G/SB.

Surse articol: Digi24 / Realitatea / Ziare.com

Sursa foto principală: ISU Alba

Surse foto: ISU Alba

Articolul urmator
A murit cea mai în vârstă femeie din România! Viorica Hogaș și-a luat adio de la cele lumești la vârsta de 108 ani
A murit cea mai în vârstă femeie din România! Viorica Hogaș și-a luat adio de la cele lumești la vârsta de 108 ani
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.