Satul din Iași unde majoritatea locuitorilor figurează în acte ca nevăzători, dar ei conduc mașini pe stradă
Într-un mic sat din Moldova, numit Perieni, cei mai mulți dintre locuitori figurează în acte ca nevăzători. Cu toate acestea, în realitate, mulți dintre acești „nevăzători" pot vedea perfect și unii chiar sunt cunoscuți ca „vitezomani" de către consătenii lor. Cum este posibil așa ceva? Ei bine, afli în rândurile următoare.
Pare a fi o comedie bună, dar, în Perieni, realitatea bate orice scenariu hollywoodian.
Totul a început cu o doctoriță „binevoitoare” din Iași, care le-a oferit „viziune" în acte acestor „nevăzători aspiranți”. Cadrul medical a găsit o modalitate de a-i ajuta să-și elibereze ilegal certificatele de handicap. Femeia s-a stins din viaţă după ce a pierdut lupta cu o boală necruţătoare.
„Nevăzătorii” din Perieni, adevărați vitezomani
Așadar, în satul plin de „orbi" se întâmplă lucruri uimitoare. Acești „nevăzători" conduc mașini, tractoare și alte utilaje cu o abilitate demnă de Formula 1, fiind recunoscuți ca adevărați „vitezomani."
Dar pe lângă conducerea de mașini, acești „nevăzători" se descurcă în mod surprinzător de bine în activitățile lor zilnice. Ei merg pe străzi fără probleme, se distrează la baruri și își cumpără alcool. Se pare că nu țin cont de faptul că sunt „nevăzători," ci se bucură de fiecare zi ca și cum ar avea ochi de șoim.
„Satul acesta este plin de orbi, dar ei, de fapt, văd mai bine ca mine. De 10 ani, de când stau în acest sat, am văzut acești oameni care au declarat că nu văd în toate ipostazele. Merg pe drum fără nicio problemă, se duc la bar și își cumpără alcool, că doar au de unde, iar unii chiar conduc. Au căruță, tractoare și mașini și toți îi știu că-s și vitezomani.
Nu țin ei cont de nimic și se grăbesc să nu fie văzuți chiar de toți. A fost o doamnă și un domn de la Spitalul de Neurochirurgie de la Iași, care i-a(u) ajutat să-și facă toți acte, dar femeia a murit de cancer. Însă ei au pensie permanentă și nu se mai duc la nicio comisie. S-au asigurat, cum s-ar zice”, mărturisește o localnică.
Când actele nu corespund realității
O echipă de reporteri s-a deplasat la fața locului, în satul Perieni, pentru a purta o discuție cu câțiva dintre locuitorii care sunt menționați în acte drept „nevăzători”.
Soții Dadu, care dețin certificat de handicap de gradul I, au fost surprinși descurcându-se foarte bine în activitățile lor casnice:
„Florile astea albe sunt tare frumoase și se înalță sus. Țin umbră. Avem noroc la căldurile astea și de copacii ăștia de aici (n.r. – de lângă poartă). Parcă nu mai putem face nimic, s-au schimbat vremurile. Avem grijă să nu iasă găinile din curte și mai facem câte una, alta, atât cât mai putem, că suntem bătrâni”, a afirmat doamna Dadu, fără a ști cu cine stă de vorbă.
Ulterior, când au fost chestionați în legătură cu pensiile pentru nevăzători pe care le primesc, și-au schimbat ușor atitudinea:
„Noi nu vedem foarte bine, cu greu ne deplasăm, avem gradul I și suntem încadrați ca fiind nevăzători permanenți, deoarece suntem bătrâni și nu mai putem să mergem la spital. Purtăm și ochelari, doar ca să mai zărim câte ceva. Suntem vai de capul nostru. Ce să facem, ne descurcăm și noi cum putem. Mai avem noroc de băiat, care mai stă cu noi și ne mai ajută”, au adăugat ulterior.
„Nevăzătorii” din Perieni primesc pensii consistente
Aceste persoane încasează pensii de până la 9.000 de lei lunar, deoarece beneficiază atât de pensie de nevăzător permanent, cât și de pensie de drept.
Pensia de handicap pentru un nevăzător este de 2.050 de lei lunar. Această pensie consistentă le asigură un venit considerabil și le permite să se bucure de viață în voie.
„Domnii de acolo iau câte 90 de milioane (n.r. – lei vechi, echivalentul a 9.000 de lei). Ei au amândoi pensie de nevăzător și pensiile lor de drept, care-s mari. Se lăuda Rada într-o zi la magazin că are bani cât n-are tot satul. Dar, na, noi nu am avut bani și pile să dăm pe la doctori ca să ne asigurăm bătrânețea, cum a făcut ea”, a declarat o altă săteancă.
Desigur, povestea satului Perieni este una plină de absurd, denotând complexitatea corupției din România. Acești „nevăzători" și-au asigurat veniturile pentru tot restul vieții și au învățat lecția: în lumea lor, vederea este o „chestiune relativă”.
Nouă lucruri de care să ții cont atunci când te întâlnești cu o persoană cu dizabilități
Surse foto: Pexels
Surse articol: România Tv, BZI, Aktual 24