Suma care te lasa cu gura căscată: ce salariu are un preot în România

Suma care te lasa cu gura căscată: ce salariu are un preot în România

Cristina Gherghina

Salariile și, în general, întregul venit al preoților din România a fost mereu un subiect care a stârnit controverse în rândul românilor. Părerile oamenilor sunt împărțite, unii consideră că slujitorii Domnului merită să aibă un venit consistent, pe când alții sunt de părere că preoții nu ar trebui să primească niciun ban. Cu toate acestea, puțini știu care este suma de bani pe care o primește pe lună un preot în țara noastră. 

salariu preot Romania

Preoții sunt renumerați în funcție de ierarhie, dar se ține cont și de parohia pe care o dețin, astfel, un proaspăt absolvent la Teologie, care este la început de drum, va primi un salariu net de 2000 de lei, potrivit fanatik.ro.

Însă 2.000 de lei este suma minimă pe care un preot o poate primi pentru că salariul unui reprezentant al Bisericii cu o funcție înaltă poate ajunge și la suma de 8.000 de lei. Prin urmare, un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la mult peste 8.000 de lei.

Citește și Cum deosebești un preot adevărat de un „popă”. Mesajul unui părinte pentru enoriașii săi

De menționat este faptul că Legea Salarizării unitare prevede majorări de salarii pentru personalul clerical, majorări care au început să fie aplicate de la începutul anului 2018 și vor continua până în anul 2022.

Potrivit acesteia, un preot la început de drum, dar cu studii superioare primește un salariu brut de 3.700 de lei, un preot cu gradul II și studii superioare primește 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii medii va primi 3.650 de lei brut.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2019, Patriarhul Daniel a beneficiat de majorarea salariului minim pe economie, leafa lui ajungând la 23.920 de lei. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.