Tânărul care duce tradiția românească mai departe. Povestea uimitoare a lui Andrei, care țese covoare la război de când avea 12 ani

Tânărul care duce tradiția românească mai departe. Povestea uimitoare a lui Andrei, care țese covoare la război de când avea 12 ani

Ramona Jurubita

Andrei Vladimir este un tânăr din Bârlad care are o pasiune rar întâlnită în rândul adolescenților din zilele noastre. Acum are 25 de ani, dar s-a așezat la războiul de țesut când avea 12 ani și nu a vrut să mai facă altceva.

Adolescentul visător de atunci s-a transformat într-un bărbat care știe ce vrea și muncește cu drag pentru a duce tradiția românească mai departe. Dragostea pentru țesături a devenit un stil de viață pentru Andrei Vladimir, care a învățat să își valorifice talentul. Acum, câștigă bani frumoși din munca pe care o depune, fiindcă vinde în târguri și pe internet iile, cuverturile și covoarele pe care le face.

„Prima oară făceam pentru mine, dar, la un moment dat, aveam prea multe și nu mai încăpeau și nu mai aveam unde le pune. Și trebuia să le vând. Mai dau și pe internet. Și în străinătate am dat. Cam în toată Europa.”, spunea el în 2015.

La momentul acordării unui interviu pentru Digi 24 în anul 2015, un covor țesut de el costa 900 de lei. Prețul este justificat, având în vedere că împletitul dura minim trei ore, iar torsul lânii este un proces migălos care îi răpea și el ore bune.

Când încă era elev de liceu, cadrele didactice se mândreau cu el și îl admirau pentru pasiunea inedită. Iată ce a declarat în trecut Liliana Radu, diriginta lui de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad:

„Eu cred că este interesant pentru că e singurul elev din școală capabil să facă asemenea lucruri: să țeasă, să toarcă, să împletească”.

Norocul i-a surâs tânărului și pentru că intențiile sale au fost cele mai bune încă de la început. Pe atunci își dorea să investească primii bani câștigați din țesut în renovarea casei părintești.

Drumul său nu a fost ușor, mai ales că în primii ani de activitate nu știa nimeni de el. A fost nevoie de un imbold care să îl propulseze în atenția oamenilor. Un articol despre el, apărut în ziarul Adevărul în 2014, l-a ajutat să devină cunoscut și să nu mai facă față comenzilor.

„Mi-am vândut și zestrea (n.r. cea confecționată de mâinile lui), am terminat tot stocul de materie primă, mă cunosc toți curierii. Îmi trebuie ochelari după ce am cusut 12 ii în doar câteva luni. Înainte să apar în Adevărul vândusem patru ii, după aceea nu am mai făcut față cererilor. M-a ajutat mama și foarte puțin sora mea. Ea e mai alintată și nu-i place lucrul de mână. Parcă aș fi o mică vedetă. Acum mă recunoaște și directorul liceului, și secretara. Înainte eram unul din sutele de elevi și atât.”, spunea în 2015, la doar un an de la momentul în care a cunoscut un succes uriaș.

În prezent, Andrei Vladimir se numără printre cei mai talentați meșteșugari în domeniu, după ce s-a gândit să își transforme pasiunea în afacere. De mai bine de un deceniu se ocupă exclusiv cu țesutul, împletitul și torsul.

Este extrem de activ în mediul online, acolo unde își promovează operele de artă. Mii de oameni îi urmăresc și îi apreciază creațiile, mai ales că postează și informații prețioase despre târgurile de profil în care vinde ii, covoare și alte țesături specifice zonei în care trăiește. Creațiile sale pot fi admirate în toată splendoarea în comuna Arbore, județul Suceava, acolo unde locuiește Andrei Vladimir în prezent.

Nu-i așa că ar fi minunat dacă țara noastră ar avea mai mulți tineri dornici să promoveze cultura și tradițiile românești?

Viața bate filmul! Fiul unei femei de serviciu din Suceava a ajuns director la școala unde lucrează mama lui

Surse foto: FacebookFacebook

Surse articol: JurnaldinromaniaDigi24Adevarul

Articolul urmator
Cinematografia românească în doliu! Adina Cristescu s-a stins din viață, la numai 56 de ani
Cinematografia românească în doliu! Adina Cristescu s-a stins din viață, la numai 56 de ani
Ce melodie romaneasca se potriveste stilului tau?
Incepe quiz
Ce melodie romaneasca se potriveste stilului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.