Un nou simptom a fost descoperit în rândul bolnavilor de Covid-19, mai ales la tineri și copii. Vezi despre ce este vorba!

Un nou simptom a fost descoperit în rândul bolnavilor de Covid-19, mai ales la tineri și copii. Vezi despre ce este vorba!

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Simptomele cele mai obișnuite ale infecției cu COVID-19 sunt, de acum, bine cunoscute de toată lumea: tusea seacă este primul semn îngrijorător, febra, dificultățile de respirație, durerile musculare, pierderea mirosului și gustului. La acestea se adaugă în unele cazuri diareea și alte probleme de natură digestivă. 

Mai există însă un simptom straniu, despre care multă lume nu a auzit încă. Acesta a fost analizat de dermatologi și s-a stabilit că este în legătură cu virusul. Smptomul constă în decolorări ale degetelor de la picioare și, uneori, de la mâini, care se pot transforma în bășici dureroase și leziuni cu nuanțe variate, de la roșu până la albastru- violaceu, asemănătoare celor din degerături. 

Simptomul apare mai ales la copii și tineri

Acest semn cu totul particular al COVID-19 apare cu precădere la copii și persoane sub 30 de ani, fiind denumit de specialiștii dermatologi ”degetele COVID”. Simptomul a fost descris prima dată de către medici din Statele Unite. precum pediatrii dermatologi de la Northwestern University Feinberg School of Medicine. 

În cazul copiilor și adolescenților, este posibil chiar ca acest simptom să fie singurul semn al infectării cu COVID-19. Mai mulți copii care nu aveau nici un alt simptom din cele obișnuite, dar prezentau leziuni la nivelul degetelor de la picioare au fost testați pozitiv pentru coronavirus. 

 Medicii au concluzionat că aceste leziuni, similare celor din degerături, pot fi cauzate de inflamații ale vaselor de sânge la nivelul degetelor. 

Dr. Ted Schiff de la Water’s Edge Dermatology arată că modificările vaselor de sânge pot să apară indirect, din cauza transmiterii unor semnale nervoase care determină constricția vaselor, virusul pertudbând, de fapt, funcționarea sistemului nervos. 

Semnul poate apărea și la adulți, dar trece nebăgat în seamă pe lângă celelalte simptome, mult mai evidente. 

Copiii pot părea sănătoși, dar să poarte virusul

Părinții trebuie să fie foarte atenți ca să depisteze acest simptom, care poate fi singurul la copii. Riscul este că cei mici pot părea perfect sănătoși în rest, dar să fie purtători ai virusului.

coronavirus copil

Din punctul de vedere al dr. Schiff, apariția acestui semn este un motiv suficient pentru ca un copil să fie testat pentru coronavirus. Pe de altă parte, respectivele inflamații sau leziuni la nivelul degetelor pot fi determinate și de alte cauze, de aceea părinții trebuie să se asigure că nu este vorba de ”degetele COVID” și, până nu au un răspuns clar, să ferească alte persoane de interacțiunea cu copilul, în special pe cele vulnerabile, cum ar fi bunicii, alte persoane vârstnice sau cu boli cronice, precum diabet sau hipertensiune. 

Surse foto: Pixabay, Facebook, Istock

Articolul urmator
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă: „România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care mor în accidente rutiere"
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă: „România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care mor în accidente rutiere"
Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.