Veste proastă pentru români! Care sunt alimentele care se scumpesc în urma măsurilor fiscale adoptate de Guvern

Veste proastă pentru români! Care sunt alimentele care se scumpesc în urma măsurilor fiscale adoptate de Guvern

Anca Marcus

În contextul tot mai alarmant al incertitudinii economice, guvernul român a adoptat recent o serie de măsuri fiscale care vor afecta buzunarele românilor. Printre aceste măsuri se numără creșterea TVA-ului și a accizelor, dar și impozitarea cetățenilor cu averi și proprietăți scumpe.

Află ce impact au aceste schimbări asupra costului vieții pentru cetățenii obișnuiți. Vezi și care sunt alimentele care se scumpesc! 

Alimente și băuturi care conțin zahăr

Unul dintre primele efecte ale acestor măsuri fiscale este creșterea TVA-ului pentru alimentele și băuturile cu conținut de zahăr. TVA-ul pentru aceste produse va crește de la 9% la 19%.

De asemenea, băuturile non-alcoolice îndulcite vor fi suplimentate cu accize, ceea ce va duce la creșterea prețurilor acestor produse.

Această măsură este menită să descurajeze consumul de băuturi îndulcite, dar va afecta direct buzunarele consumatorilor, mai ales pe cei care preferă băuturile răcoritoare sau sucurile.

Produse BIO

Produsele tradiționale, BIO și montane (produse alimentare procesate sau neprocesate, ce provin din zona montană), considerate de înaltă calitate, nu vor fi nici ele ocolite de noile taxe.

TVA-ul pentru aceste produse va crește de la 5% la 9%, ceea ce va duce la mărirea prețurilor pentru produse alimentare precum dulcețurile, brânzeturile și mierea.

Locuințe

Însă schimbările fiscale nu se opresc aici. Proprietarii care doresc să achiziționeze apartamente cu o valoare sub 120.000 de euro vor fi supuși unei majorări de TVA de la 5% la 9%.

Acest lucru va determina creșterea prețurilor pentru locuințe, ceea ce va afecta direct piața imobiliară.

Cu toate acestea, există și o veste bună pentru cei care au făcut antecontracte sau au plătit avansuri până la sfârșitul anului.

Aceștia vor beneficia în continuare de TVA de 5%, ceea ce poate fi un stimulent pentru finalizarea tranzacțiilor imobiliare înainte de implementarea noilor taxe.

Impactul acestor măsuri asupra economiei

Cu toate că guvernul susține că aceste măsuri fiscale sunt necesare pentru a crește veniturile bugetului de stat, experții în economie avertizează că vor avea un impact negativ asupra economiei.

Creșterile de taxe se vor întoarce ca un boomerang împotriva statului, iar efectele se vor vedea într-o scădere economică care a început deja, cu efecte pe măsură. Falimente în lanț, pierderi de locuri de muncă și încasări mai mici din economie”, afirmă analistul economic Adrian Negrescu pentru Antena 3 CNN.

Se anticipează că vor exista efecte indirecte ale creșterii taxelor, cum ar fi creșterea prețurilor la carburanți și o scădere generală a încrederii în economie.

În final, noile măsuri fiscale adoptate de Guvernul român vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor alimentelor și proprietăților imobiliare, ceea ce va duce la o creștere a costului vieții pentru cetățenii obișnuiți.

Este important ca românii să fie conștienți de aceste schimbări și să își adapteze bugetele în consecință pentru a face față noilor realități financiare.

16 alimente cancerigene pe care le consumi aproape zilnic

Surse foto: Pexels

Surse articol: România TV, Libertatea, Antena 3

Articolul urmator
O fetiță de 12 ani ar fi fost vândută de mama ei! Reacția dură a Gabrielei Firea: "Este șocant gestul făcut de o familie de români stabilită în Spania"
O fetiță de 12 ani ar fi fost vândută de mama ei! Reacția dură a Gabrielei Firea: "Este șocant gestul făcut de o familie de români stabilită în Spania"
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.