Vestea care a zguduit țara azi: Cutremur de peste 7 grade Richter în România!

Vestea care a zguduit țara azi: Cutremur de peste 7 grade Richter în România!

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Un mesaj postat pe pagina de Facebook „Seismic Center – Predicție și alertă cutremur” a băgat panica în români: se pare că până în anul 2025 va avea loc un cutremur devastator, de peste 7 grade, în România: ”Pana in anul 2025 vom avea un cutremur de minim 7 grade sau mai mare, o spun studiile și analizele nu neaparat numai statistica. Hai sa vedem împreuna ce vor face cei ce se ocupa de reducerea riscului seismic și ce efecte vor avea ce fac aceștia plus specialiștii din instituțiile acreditate. Din ce studii și analize reiese faptul ca in următorii ani vom avea de a face cu un cutremur major? Scrieți-ne pe email de pe o adresa oficială și fixam o întâlnire, veniți la noi și va prezentam cum sta situația de fapt și nu ce visează unu sau altul ca prin 2040 sau 2080, iar dacă nu avem dreptate ne retragem din acest domeniu. Dacă vom zice când acest cutremur va avea loc, cu siguranța NU atata timp cât exista nepăsare, corupție și rea-voința dar îl vom anunța cu 6 ore înainte ! Dacă atitudinea celor in cauza se va schimba și vom vedea bunăvoința avem capacitatea de a anunța acest tip de cutremur cu luni de zile, săptămâni sau zile. In realitate nu suntem obligați sa anunțam și mai ales sa anunțam persoane corupte rău-voitoare sau alți frustrați. Numărătoarea inversa a început aviz celor care se simt in cauza.”

După apariția acestei informații, Constantin Ionescu, directorul general INFP, a ținut să facă niște precizări suplimentare, pentru a liniști populația: ”Deocamdată nu se pot prezice cutremurele cu 6 ore înainte. Nu există nici tehnologie, nici cercetările din zona seismică din Vrancea nu permit o astfel de estimare exactă. Noi avem un colectiv de cercetare de prognoză a cutremurelor unde corelăm activitatea seismică împreună cu alte măsurători în Vrancea, precum câmpul magnetic, temperatura apei în sol, infrasunete generate de undele seismice. Până în prezent, având în vedere activitatea seismică destul de redusă, nu putem să ajungem la o concluzie.
Încă nu am observat corelări între activitatea seismică și factorii precursori unui cutremur pe care i-am enumerat anterior. Noi nu știm cine este acea organizație, ce specialiști în seismologie au. Nu știm nimic despre ei. Niciodată nu am intrat în conexiune. Nu ne-am întâlnit într-o conferință. Nu m-au contactat până acum. Dar dacă au metode software sau alte metode care pot să prezică cutremurele cu 6 ore înainte precum spun, putem să colaborăm” - a concluzionat Ionescu.

După declarațiile lui, administratorii paginii Facebook mai sus menționate nu au rămas indiferenți și au postat următorul mesaj: Raspundem aici D-lui Constantin Ionescu dupa cum si dumnealui lasa mesaje in presa in loc sa ne contacteze:
1.Seismic Center activeaza public de la inceputul anului 2017 iar cercetatori din cadrul Institutului pentru Fizica Pamantului stiu inca de atunci de existenta noastra ca si echipa de cercetare, probabil este o problema de comunicare in cadrul institutului de n-ati aflat si dumneavoastra sau cineva va informat gresit.
2. Afirmatia dumneavoastra : "Deocamdată nu se pot prezice cutremurele cu 6 ore înainte. Nu există nici tehnologie, nici cercetările din zona seismică din Vrancea nu permit o astfel de estimare exactă." contravine in primul rand rezultatelor activitatii Institutului Academiei Romane de Geofizica ((Software de prealertare seismică (versiunea Beta) a instituţiilor abilitate sa intervină în caz de cutremur)), iarasi nu sunteti informat deoarece ei detin un dispozitiv de prognoza poate si predictie destul de exact, pe baza cercetarilor din zona seismica Vrancea, pe langa cercetarile private efectuate de Seismic Center. Cunoscand de mult timp aceasta tehnologie Geodin recunoscuta si de NASA de ce afirmati contrariul sau nu specificati ca aceste afirmatii sunt doar din partea INFP sau ca si opinie personala?
3. Avem dezvoltata deja impreuna cu partenerii nostrii o tehnologie software si hardware plus un dispozitiv ce permite pre-detectia cutremurelor majore intr-un interval de la 2 saptamani pana la 6 ore inainte ca seismele sa se produca, aceasta tehnologie este inclusa deja in proiecte de colaborare cu institutii din strainatate dar si din Romania. Tehnologia Seismic Center a fost utilizata si in detectia cutremurului din Romania de pe data de 28 octombrie 2018 in mod public iar detalii publicate despre aceasta exista deja de anul trecut. Aceste proiecte vor fi facute public in curand, proiectele sunt deja afisate in sectorul public online dar probabil insitutiile nu au aflat de ele pentru ca nu au departamente care sa se intereseze ce exista in sectorul privat si asteapta ca sectorul privat sa vina la ei ceea ce reprezinta o practica mai putin echitabila, iar astfel de practici si declaratii nu vor conduce niciodata la o colaborare productiva.
4. Asteptam cu nerabdare in anii ce urmeaza (respectiv pana la finele lui 2024) sa vedem rezultatele INFP, in special ale departamentului care a efectuat cercetari de zeci de ani in domeniul precursorilor si prognozei seismice, nu din motivul ca dorim noi personal acest lucru dar urmeaza evenimente seismice importante si populatia trebuie respectata si informata corect.

Surse foto: pixabay

Articolul urmator
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă: „România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care mor în accidente rutiere"
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă: „România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care mor în accidente rutiere"
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.