Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Zi tristă pentru România: a murit Mirko Atanacković, omul din prima linie a Revoluției din '89

DivaHair

Este o zi neagră pentru România. La 31 de ani de la revoluția din 89, una dintre figurile marcante ale loviturii care i-a făcut pe români un popor liber, Mirko Atanacković, s-a stins din viață.

Anunțul a fost făcut pe Facebook în seara de 8 aprilie de nepotul acestuia, printr-un mesaj emoționant.

Mirko Atanacković

”Mirko Atanacković, unchiul meu - fratele geamăn al tatălui meu, s-a dus în lumea celor drepți. S-a dus așa cum a trăit: nobil, rezonabil și curajos. A facut mult bine și era mereu cu zâmbetul pe buze, ne suna pentru a se asigura că suntem în siguranță și ne spunea mereu că putem conta oricând pe el”, este mesajul transmis de Dejan, nepotul lui Atanacković.

Când spiritele începuseră să se înfierbânte la Timișoara, în decembrie 89, înainte ca revoluția să cuprindă întreaga suflare românească, Mirko Atanacković era consul al Iugoslaviei la Timișoara. Prin el se scurgeau către Occident informații despre ceea ce se întâmpla în dictatura ceaușistă. Nici în 89 nu s-a lăsat mai prejos. Cu un teanc de hârtii în care se anunța că în România a început revolta, Mirko a mers la un prieten care avea o mașină și l-a pus să ducă informațiile la granița cu sârbii, asigurându-se ca, de acolo, întreaga Europă să afle ce se întâmpla în țara noastră.

El a fost portavocea Revoluției din 89, având grijă ca toate rapoartele despre evenimentele din perioada 16-21 decembrie 1989 să ajungă la Ministerul de Externe al Iugoslaviei, dar și către agențiile de presă străine.

În 20 martie 1990, Mirko Atanacković primea din partea Primăriei Timişoara şi Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională al Municipiului Timişoara unul din primele titluri de cetățean de onoare „pentru curajul cu care s-a angajat din prima zi în Revoluţia Noastră şi justelor informaţii difuzate în toată lumea”.

Citește și: 8 lucruri pe care oamenii de succes le fac inainte de culcare

 

Surse foto: Facebook

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!