Cancerul si vopseaua de par

Cancerul si vopseaua de par

Gabriela David, redactor Divahair.ro

Nu mai are importanta ca parul tau poate fi afectat de chimicalele din vopseaua de par. Multe alte intrebari se ridica in privinta vopselei de par, in afara de distrugerea sau deteriorarea foliculilor de par. Este estimat ca unul din opt oameni cu varste cuprinse intre 13 si 70 de ani folosesc una dintre formele vopselelor de par. Acest numar creste cu fiecare an. Industria vopselelor de par este uriasa, producatorii si comerciantii au vanzari de peste 7 miliarde de dolari in toata lumea.

   Cum ar mai putea dauna vopseaua de par?

Daca dam crezare studiilor stiintifice facute in ultimii 20 de ani, vopselele de par pot fi cancerigene. De ce? Vopseaua este aplicata direct pe scalp, aproape de radacina. Aceasta zona este cea mai puternic vascularizata zona de pe corpul uman. Tot aici vasele de sange pot transporta orice componenta cancerigena in fluxul sanguin.

Vopsea de par

Poate cauza cancer vopseaua de par?

Depinde de la cine iti aduni informatia si pe cine crezi. Multi oameni de stiinta considera ca chimicalele din vopsea, mai ales cele foarte inchise la culoare, sunt foarte usor absorbite prin scalp si se concentreaza in urina. Vopseaua inchisa la culoare contine mai multe concentratie de chimicale decat vopseaua mai deschisa la culoare. Exista si vesti bune. Desi vopseaua inchisa la culoare poate fi periculoasa, oxidantii nu s-au dovedit a fi cancerigeni, nici vopselele avand ca baza henna sau alte produse vegetale.

Exista, totusi, un risc mai ridicat de cancer daca folosim vopsea de par?

S-au facut studii stiintifice pentru a determina daca vopseaua de par mareste riscul de aparitie a cancerului. Informatia obtinuta este foarte conflictuala. In 1992, s-a efectuat un studiu asupra a 1.617 femei diagnosticate cu cancer de san, si tot 1.617 femei sanatoase. Studiul a aratat ca nu ar exista vreun risc mai ridicat de cancer pentru femeile care se vopsesc, iar perioada ridicata sau scazuta in care acestea s-au vopsit nu a indicat vreo legatura. Studiul a sumarizat ca nu ar exista nici o legatura inte vopseaua de par si cresterea riscului de cancer. Totusi, in 1995, Jurnalul European de Prevenire a Cancerului a examinat 17 studii diferite care analizau riscul cancerului la stilisti si frizeri. Acest studio a descoperit ca profesionistii aveau un risc mai ridicat de aparitie a cancerului decat clientii lor. Acest studiu, ca si cel din 1994, efectuat de Societatea Americana de Cancer, a demonstrat ca nu exista numai riscul cancerului de san. Cancerul vezicii urinare, limfomul non-Hodgkin si diferite tipuri de cancer ale maduvei spinarii au avut o concentratie mai mare asupra profesionistilor care lucrau cu vopsele de par in fiecare zi. Multe studii dovedesc ca barbatii si femeile care isi vopsesc parul frecvent si cu nuante inchise la culoare au un risc ridicat de cancer la nivelul celulelor maduvei spinarii, de leucemie sau cancer ovarian in cazul femeilor.

Vopseaua de par cauzeaza cancer?

 Studiile epidemologice sunt, in mare parte, incurajatoare. Chiar un sondaj urias a dovedit ca persoanele care isi vopsesc parul au o rata mai scazuta de cancer decat cele care nu si-l vopsesc. Cu o singura exceptie. Persoanele care isi vopsesc parul cu nuante inchise mai mult de doua decenii au demonstrate un risc de patru ori mai mare de doua tipuri de cancer al sistemului imunitar: limfomul non-Hodgkin si mielom. Expertii nu considera ca ar exista o legatura intre cancer si vopsele de par. Studiile continua.

Insa, indiferent de culoarea parului, este important ca accesoriile sa fie in culori vii, nesterse.

   
   
Articolul urmator
Coafura în formă de "U", noul trend al anului
Coafura în formă de "U", noul trend al anului
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (51)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    georgiana (anonim)
    27 decembrie 2009 00:12

    eu m am vopsit doar de trei ori pana acum...roscata..?asta ce inseamna?acum vroiam sa trec pe o culoare mai inchisa si la inceput m-a speriat putin articolul,dar apoi am citit k trebuie sa te vopsesti cel putin 2 decenii,asadar nu cred k am de ce sa mi fac griji...inca!:)