Cat de rezistent este parul nostru?

Cat de rezistent este parul nostru?

Gabriela David, redactor Divahair.ro

     Parul reuseste intotdeauna sa ne surprinda. Daca ne luam dupa expresia „atarnand de un fir de par” ne imaginam ca parul este foarte fragil, cand, de fapt, este incredibil de elastic si rezistent. In timp ce apa este absolut necesara pentru igiena parului, in schimb frumusetea nu e neaparat si cea mai buna prietena a lui. Si ce ar trebui sa credem despre electricitatea care il face sa se zburleasca? Sa vedem ce spun cercetatorii despre forta parului, influenta apei si a electricitatii asupra lui.

Puternic ca parul
     Desi forta parului nu este atat de evidenta in privinta unui fir de par, este de ajuns sa incercam sa smulgem o suvita pentru a ne convinge: parul are o forta extraordinara. Organizarea cheratinei in cortex permite sa reziste unei forte de pana la 10 kilograme. In medie, la nivelul intregului cap, daca scalpul ar rezista, parul s-ar putea opune unei forte de 12 tone. Parul este foarte elastic, si putem observa daca tragem de un singur fir de par cu delicatete, ca acesta revine cu usurinta la lungimea initiala, putand sa isi extinda lungime pana la 5%. Asta datorita structurii moleculei de cheratina, care in momentul intinderii firului de par se transforma in molecula cheratina b. In acest stadiu firul de par devine foarte elastic si se rupe abia dupa ce a atins de doua ori lungimea initiala. Parul isi dovedeste si plasticitatea prin simplul fapt ca daca il infasuram in jurul unui pix cateva ore, dupa ce inlaturam pixul, parul pastreaza o forma ondulata. Cel mai fragil tip de par este cel al africanilor, ce se rupe dupa alungirea lui cu 40%. Pe cealalta parte, parul asiaticilor este cel mai puternic, rupandu-se dupa o alungire de 55% si opunandu-se unei forte de 100 grame.

O relatie tumultoasa – parul si apa
     Parul ud este mult mai greu decat cel uscat, un fapt evident. Aceasta observatie subliniaza o calitate deosebita a parului: este permeabil. In ciuda cuticulelor si a sebuumului care il inveleste, un par in conditie buna poate absorbi mai mult de 30% din propria greutate.Lungimea lui poate creste cu 2% si diametrul cu 15% pana la 20%. In general, apa afecteaza parul si amplifica factorii ce il degradeaza. Accentueaza, mai ales, efectul negativ al soarelui. Melanina si cheratina sunt alterate si parul devine foarte fragil. Deci, uscarea parului in soare, dupa un inot, este, de fapt, o tortura. Parul este atat de permeabil, incat se imbiba cu vaporii de apa din aer, din acest motiv este dificil de aranjat in clima umeda. Aceasta insusire a parului are o aplicatie practica foarte interesanta. Variatia dintre lungimea parului si absorbtia vaporilor de apa calculeaza umiditatea relativa din atmosfera. Este un aparat ce este compus dintr-un fir de par atasat unui ac, ce masoara gradul de alungire miscandu-se in fata unei gradatii.

Par electric
     Contactul parului cu anumite articole de imbracaminte pot duce pana la scantei. Uneori este de ajuns sa dam jos un pulover ca sa observam in oglinda ca parul are pozitie verticala. In acelasi mod, o linie de plastic frecata de un articol de imbracaminte are aceeasi tendinta de a atrage firul de par. Aceste fenomen este asociat cu abilitatea parului de a se incarca cu electricitate statica. Din moment ce cheratina este un bun izolator, frictiunea este cea care ofera parului incarcatura electrica. Acest efect se intensifica cand cuticulele nu sunt in cea mai buna stare si descreste cand parul este umed. Din fericire, nu are nici un efect asupra parului, doar ca ne putem da seama cat de umed este parul nostru si daca necesita un anumit tratament.
Articolul urmator
Coafura în formă de "U", noul trend al anului
Coafura în formă de "U", noul trend al anului
Cat de rezistent este parul tau?
Incepe quiz
Cat de rezistent este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.