Cusaturi romanesti pe ie traditionala: cumpara modelul specific zonei din care provii

Cusaturi romanesti pe ie traditionala: cumpara modelul specific zonei din care provii
Diana Solomon
Miercuri, 08.07.2015

Ziua Internationala a Iei a fost sarbatorita de curând, odata cu Sânzienele. Însa, cum nu exista o singura zi pe an în care sa porti bluza traditionala, ci poti imbraca ia ori de câte ori doresti, atat la outfituri elegante, cât si la cele office sau casual.

Chiar daca nu crezi ca poti integra ia într-o tinuta urbana, priveste fotografiile cu Madalina Ghenea de la Cannes. Romanca a purtat la festivalul dedicat cineastilor o camasa populara romaneasca.

Daca nu ai inca in garderoba o ie si vrei sa achizitionezi una, te poti orienta spre un model specific zonei din care provii.

Ie traditionala din Moldova


 

In Moldova sunt des intalnite modelele geometrice. In anumite zone, precum Suceava si Botosani se observa evolutia din perioada interbelica de la formele geometrice spre cele florale, fara a ajunge insa la modele incarcate.

Ia este cusuta din cel mai fin bumbac, in si borangic, iar in Moldova, datorita cusaturilor de pe maneci este cunoscuta drept camasa cu altita. De asemenea, modele de pe manecile camasii integreaza trei elemente decorative, altita, care este un chenar ornamental brodat, incretul si raurile, asa cum sunt acestea denumite in zona Moldovei.

Ie traditionala din Transilvania


 

In Transilvania exista o abunenta de modele diferite de ii traditionale. Cusaturile au pornit de la romburi simple, negre si s-au dezvlotat pana la dreptunghiuri pline de broderie care imbogatesc atat manecile, cat si zona pieptului, care reprezinta acum un motiv de mandrie si lauda. De asemenea, pe parcurs, au fost integrate tot mai multe culori, precum rosu, visiniu, violet, dar si alb. O alta caracteristica a iei din Transilvania o reprezinta ia cu umar, care are in locul dreptunghiului ornamental o fasie pe umar, denumita si umeras. De altfel, se observa o decoratiune asemanatoare in dreptul cotului.

Exista zone in care ia este cusuta intr-o singura culoare, negru, rosu sau albastru. Initial, camasa-mama avea broderia plasata la incheituri, si anume: gat, peste umar, peste cot, si bratara (cusatura, care deseori strange maneca in stil clopot), iar de aici au pornit numeroase adaptari in functie de pozitionarea geografica.

Ie traditionala din Banat


Ia din Banat se recunoaste dupa faptul ca imbina cusaturile cu dantela. De asemenea, broderiile sunt impodobite cu niste gaurele facute in material, ce au rol ornamental.

Cel mai popular model, ce se regaseste si in alte zone ale tarii este acela cu altita (dreptunghiul ornamental). Altita acopera umarul, adica prima parte a manecii, si bogata in ornamente.

Ie traditionala din Dobrogea


 

Ia traditionala dobrogeana se remarca prin simplitate. Culoarea predominanta a ornamentelor este cea rosie, dar uneori poate fi si negru sau alte variatii. Ca si celelalte modele din restul tarii, ia din Dobrogea are altita si uneori poate prezenta incretituri in zona gatului. Ornamentele sunt de dimensiuni reduse si, de regula, sunt dispuse pe verticala.

Ie tradionala din Muntenia


 

Camasa tradionala romaneasca din Muntenia se remarca prin incretitura din zona gatului si bratara sau bentita care inchide maneca. O alta caracteristica a iei din aceasta zona este aceea ca simbolurile cel mai des intalnite sunt cele geometrice. De asemenea, in anumite locuri se prefera o cromatica sobra, desi modelul in sine este destul de bogat.

 

Ie traditionala din Oltenia



Aici, ia este bogata si se urmareste amploarea acesteia si lejeritatea. Astfel, bluza traditionala din Oltenia este mai larga decat in celelalte regiuni, cu poale si maneci cat mai mari.

Cusaturile sunt in principal cu modele florale, dar si geometrice. Dar si in Oltenia, de la o zona la alta, portul difera. Simbolurile sunt reprezentate altfel si acelasi lucru se poate spune si despre culorile alese.

In general, ia din aceasta regiune are cusaturi bogate in zona pieptului, pe maneci, si un model mai mic pe spate.

Ie traditionala din Maramures

 

In Maramures predomina ia cu platca in cromatica galbena sau verde. Deseori, ia are ornamente bogate pe umeri ce formeaza deseori un model tip fagure si prezinta multe incretituri sau maneci bufante.

Se observa integrarea tot mai deasa a unuia dintre cele mai populare elemente ale vestimentatiei traditionale romanesti in tinutele cotidiene. Astfel, poti cumpara o ie specifica zonei din care provii, pentru a duce traditia mai departe si a imbina in modul cel mai armonios ruralul si traditiile sale cu urbanul.

Surse foto: moldova.org, zega.ro, iiana.ro, one.ro 

Incepe quiz
Ce personaj din basmele romanesti esti?
Ce personaj din basmele romanesti esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (14)

Ne găsești pe