Originea antică și fascinantă a cerceilor

Originea antică și fascinantă a cerceilor

Andreea Constantin

Istoria cerceilor se întinde până la civilizațiile antice. Piercing-urile pentru urechi sunt unul dintre cele mai vechi exemple înregistrate de modificare a corpului. De-a lungul istoriei, cerceii au fost purtați de bărbați, femei și copii din toate clasele sociale.

Cerceii sunt probabil cele mai populare bijuterii din lume. În zilele noastre, bărbații și femeile poartă deopotrivă cercei de argint, aur sau chiar știfturi funky sau fashion de dimensiuni statement. 

Ce semnificație au cerceii?
 
În Persia antică (regiunea Sumer) – cea mai veche civilizație a lumii – soldații purtau cerceii ca talismane pentru a le oferi protecție în luptă. Alte culturi antice, precum Roma și Grecia, purtau cercei cu credința că metalul va respinge entitățile demonice. Credința larg răspândită era că demonii ar putea poseda creierul oamenilor, pătrunzând prin urechi.
Marinarii dintr-o mare varietate de culturi purtau cercei din aur, atât ca forță de protecție, cât și ca formă de investiție. În cazul în care mainarul (sau piratul) murea pe mare, iar trupul său ajungea la țărm, cerceii de aur urmau să fie folosiți pentru a acoperi costul înmormântării. Unii cercei prezentau chiar și gravuri care detaliau orașele natale ale soldaților, intenția fiind ca trupurile lor să fie returnate acasă pentru a fi îngropate.
 
Cerceii în antichitate
 
Am aflat deja că cerceii au fost purtați în antichitate, în primul rând, de bărbați. Nu este surprinzător, având în vedere că bărbații au fost deținătorii bogăției în cea mai mare parte a istoriei. Materiale precum aurul, argintul, carneolul și lapis lazuli se găsesc în mod obișnuit în bijuteriile sumeriene, care datează din anul 2600 î.Hr.
Referințe la cercei există până și in Biblie. În cartea Genezei, fiul lui Abraham, Isaac, dăruiește logodnicei sale un Shanf, ceea ce se traduce prin „cercel de aur”. În Exodul, Aaron le poruncește israeliților să aducă cerceii din aur ai fiicelor, fiilor și ai soțiilor lor pentru a făuri un vițel de aur, un idol la care să se închine.

Civilizația minoică din insula Creta (2700 – 1400 î.Hr.) a lăsat în urma sa cercei lucrați din metale precum aurul, argintul și bronzul. Cerceii erau articole la modă, purtați ca declarații de stil.
Mormântul lui Tutankhamon a arătat că lobii urechilor regelui erau perforați. Mormântul său conținea cercei si alte obiecte prețioase, fiind foarte probabil ca tânărul rege să îi fi purtat la un moment dat în viața sa. O examinare ulterioară a mormântului său a constatat că secțiunile urechilor măștilor funerare erau perforate cu discuri de aur acoperind găurile. S-a dedus că cerceii erau purtați de copii în Egiptul Antic, mai degrabă decât de adulți.
În Grecia și Roma antică cerceii erau considerați o podoabă a clasei inferioare și purtați în rândul comunităților de sclavi și lucrători sexuali. Mai târziu, femeile de clasă superioară au început să poarte cercei cu pietre (topaz, safir și granat), transformându-i astfel în bijuterii de lux.

cercei cu pietre

Cerceii în Evul Mediu
 
În secolul al XIII-lea, Biserica Catolică a interzis perforarea urechii, susținând că modificarea aspectului corporal creat de Dumnezeu este nejustificată. Drept urmare, cerceii au fost scoși din uz în această perioadă. Accentul se punea pe purtarea inelelor și a pandantivelor.
Singurii care continuau să-i poarte erau pirații și marinarii, ca o potențială recompensă pentru o înmormântare respectuoasă, în cazul morții pe mare.
 
Cerceii in Epoca Modernă
 
Societatea feudală a Evului Mediu, cu structura să ierarhică rigidă, dominată de economia agrară și sub puternica influență a Bisericii Catolice, a început să se destrame. În decursul Renașterii, un rol determinant l-au avut oamenii de cultură și artiștii înclinați spre clasicismul greco-roman.
Cerceii au devenit din nou vizibili în rândul populației, în special în rândul bărbaților, care au suferit din cauza revoluției și a luptelor. Dacă un băiat purta un singur cercel, acesta simboliza pierderea tatălui său, în timp ce ambele urechi străpunse simbolizau sfârșitul liniei de familie, un orfan, care nu ar trebui trimis la război pentru ca numele de familie să nu dispară complet.
Odată cu apariția elitelor înaltei societăți și a aristocrației de la începutul anilor 1900, cererea pentru cercei statement și coliere luxoase a devenit tot mai mare. Această epocă a introdus cerceii cu clips, considerați a fi mai igienici și interschimbabili.
Până în anii 1930, cerceii erau purtați mai aproape de față, pentru a se potrivi mai bine cu stilurile de pălărie ale vremii. Desigur, accesoriile se schimbă mereu odată cu vremurile. Cerceii anilor 1940 au evoluat pentru a complimenta popularii umerii căptușiți și coafurile sculptate, iar în anul 1950 au devenit mai feminini pentru a se potrivi cu hainele care erau la modă.

Acesta a fost și momentul în care piercing-ul urechii a devenit din nou popular, mai ales după ce Regina Elisabeta II și-a găurit lobii urechilor. Unul dintre darurile de nuntă, pe care regina l-a primit de la părinții săi, a fost o pereche spectaculoasă de cercei Cartier. Cu toate acestea, Majestatea Sa nu și-a găurit urechile decât la patru ani după nuntă, la vârsta de 25 de ani.
Mișcarea Hippie a anilor 1960 a încurajat și ea purtarea cerceilor în stil boem (boho) și non-conformist. Cerceii erau asociați cu femeia liberă, care se exprima într-un mod autentic, unic.
 
Cerceii după 1970

Piercing-ul urechii a devenit un lucru comun, iar magazinele de bijuterii ofereau acest serviciu prin intermediul unui profesionist calificat. Odată cu apariția femeii independente financiar, care lucra alături de soț pentru a spori veniturile familiei, a crescut și cererea pentru cerceii impunători, declarativi: cercuri mari supradimensionate, lacrimi cu ciucuri și răsuciri aurii, care ofereau o pată de culoare ținutei.
În noul mileniu, stilurile cyberpunk au avut o expansiune între toate genurile, bazându-se pe o parte din rebeliunea erei punk, dar cu o tentă futuristă. Bilele de cauciuc, fermoarele și pom-pom-urile pe lanțuri erau toate obișnuite, precum și piercing-uri împrumutate din tradiția tribală africană.
Afecțiunea noastră pentru cercei a crescut după anul 2000. Acum este perfect obișnuit să vezi oameni de toate genurile purtând cercei, iar cu atât de multe materiale și tehnologii disponibile, se pot confecționa din orice: lemn, metale, pietre, flori, pene etc.

cercei cu safir

Cercei din colecția Podoabele Mele
 
Peste tot în lume, pe lângă funcția lor decorativă, cerceii au fost folosiți pentru a indica identitatea culturală, afilierea tribală și statutul. Astăzi, femeile și bărbații care aleg să poarte cercei au mai multe opțiuni decât oricând.
La Podoabele Mele adorăm cerceii! Vizitați-ne magazinul online podoabelemele.ro pentru cea mai impresionantă selecție de cercei din argint realizați de artizani din India, Turcia, Thailanda și Indonezia. Tu ai în colecția ta o pereche de cercei cu piatra ta de naștere?

Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.