12 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Brexit

Marţi, 28.06.2016
de Andreea Baluteanu

Brexitul a fost catalogat în ultimele zile drept o adevărată lovitură la adresa Europei, cel mai teribil moment din istoria UE, o catastrofă de neimaginat. Deşi predicţiile iniţiale au fost sumbre, după ce spiritele s-au mai calmat, consecinţele au început să îşi piardă din caracterul apocaliptic.

Dacă fenomenul Brexit este sinonim pentru tine cu deznodământul sângeros dintr-un film horror, descoperă mai jos tot ceea ce trebuie să ştii despre ieşirea Marii Britanii din spaţiul european!

12 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Brexit

Până la urmă, ce este Brexit?

Brexit este rezultatul referendumului care a avut loc în Marea Britanie, pe 23 iunie, stabilind prin voinţa liber exprimată a cetăţenilor ieşirea din Uniunea Europeană, cu un procent de 52% pro şi 48% contra. Referendumul s-a bucurat de o prezenţă extrem de mare la vot, de circa 72%, cea mai mare de la alegerile din 1992!

În ceea ce priveşte repartizarea teritorială a rezultatelor, englezii au votat majoritar pentru Brexit (53%), urmaţi de galezi (52%), în timp ce scoţienii şi irlandezii şi-au exprimat dorinţa de a rămâne în interiorul Uniunii, cu 62%, respectiv 55,8% pro UE.

Dar, de unde Brexit?

Prescurtarea Brexit ascunde adevărul dureros al momentului, venind de la Britain (Marea Britanie) şi exit (iese), rezultând Brexit!

Cât de tare va suferi România după Brexit?

Va suferi, cu siguranţă, dar nu la fel de tare ca alte state europene. Se consideră că România este printre cele mai ferite ţări de catastrofa ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece schimburile comerciale cu Regatul Unit sunt destul de mici, deşi în creştere: conform datelor oficiale, acestea au ajuns la 3,95 de miliarde de euro la finele anului trecut, mai mult cu 13,21% faţă de 2014.

Când va înceta Marea Britanie să fie considerată un stat membru UE?

Brexitul a decis ieşirea Marii Britanii din UE, dar nu a şi oficializat-o! Estimările sugerează un interval de până la doi ani, timp în care se vor organiza reprize de negocieri între Uniune şi Regatul Unit. Problema constă în faptul că nicio ţară nu a mai părăsit până acum „spaţiul cald” al Europei Unite, iar articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, cel care vorbeşte despre retragerea din poziţia de membru UE, va fi prima dată testat şi în realitate.

Mai ai cel puţin patru colecţii pe care le poţi cumpăra din magazinele din Londra!

Nu îţi face griji: dacă shoppingul la Londra era pasiunea ta, mai poţi prinde două colecţii principale de primăvară-vară şi două de toamnă-iarnă până ce îţi vei pune problema vizei!

Vom avea nevoie de viză pentru a călători în Marea Britanie post-Brexit?

Pe parcursul celor doi ani de negocieri, Marea Britanie nu va mai participa la procesul de luare a deciziilor din UE, dar se va supune în continuare tratatelor în vigoare şi legilor existente. Dacă acum poţi spera să îi zăreşti pe William şi Kate la Palatul Kensington doar servindu-te de un simplu buletin (şi de o tonă de noroc), în viitor este posibil să avem nevoie de paşaport şi chiar de viză, în funcţie de acordurile pe care Marea Britanie le va semna cu România!

Vom mai putea să studiem în Marea Britanie?

Probabil cei mai afectaţi (după cei care lucrează pe teritoriul englez) de Brexit sunt studenţii, mai ales că situaţia lor este neclară. Sunt voci care afirmă că studiile în Regatul Unit se vor scumpi şi că împrumuturile nu vor mai fi acordate la fel de uşor de autorităţile britanice, dar există şi opinii pozitive care consideră că sistemul educaţional britanic nu poate supravieţui fără studenţii străini şi că multe dintre universităţi vor face tot posibilul pentru a-şi păstra finanţarea europeană.

Ai de suferit dacă posezi lire sterline?

Imediat după Brexit, lira sterlină a scăzut la un prag dramatic, pe care nu îl mai atinsese din 1985. De asemenea, au fost cazuri în care agenţiile de schimb valutar au refuzat să cumpere lire. Soluţia? Apelează la bănci care acceptă schimburile, în ciuda oscilaţiilor financiare.

Cât de tare vor fi afectate companiile româneşti care exportă în Marea Britanie?

Ai o afacere mică, iar exportul în Marea Britanie este principala ta sursă de venit? Aşa cum spuneam, mai ai încă doi ani la dispoziţie în care să nu îţi faci griji prea mari (şi să te poţi reprofila spre alte pieţe de desfacere). Nu te panica, aşa cum spun chiar englezii: dacă produsul tău este net superior competiţiei, cel mai probabil vei găsi în continuare o clientelă solidă.

Ce fac românii care lucrează în Marea Britanie?

Probabil cei mai tulburaţi de Brexit sunt românii care lucrează în Marea Britanie. Autorităţile promit că vor face tot posibilul pentru a-i proteja, dar există teama printre conaţionalii noştri că vor fi alungaţi cu tot cu familii: dacă au însă un loc de muncă legal, pot să îşi păstreze proverbialul calm englezesc pe durata negocierilor dintre Marea Britanie şi UE. Însă tegulile de angajare vor fi înăsprite, iar ajutoarele sociale acordate de stat vor fi la rândul lor influenţate în viitor.

România va primi mai puţini bani din partea Uniunii Europene

Cea mai neplăcută veste după Brexit: Marea Britanie se numără printre cei mai puternici contributori la ajutorarea statelor mai sărace care fac parte din UE. Dispariţia ei de pe harta Uniunii va însemna, fireşte, mai puţini bani în buzunarul nostru.

Prietenii tăi englezi îţi pot deveni compatrioţi

Mulţi dintre englezii stabiliţi în România au mărturisit că, în cazul în care Brexitul nu va fi invalidat sau respins de parlamentul britanic (da, există şi aceste şanse, dar foarte mici), vor cere cetăţenia română. Veşti bune pentru tine şi pentru amicii tăi englezi!

Tu erai familiară cu aceste informaţii despre Brexit?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (7)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!