4 idei pentru a organiza o petrecere de Crăciun sustenabilă

4 idei pentru a organiza o petrecere de Crăciun sustenabilă

Andreea Constantin

Întrucât muzica de Crăciun răsună în magazine de câteva zile, iar decorurile festive sunt deja aranjate pe clădiri, ne gândim la cum ne vom petrece sărbătorile și ce meniu vom alege pentru invitați.

Atunci când planifici petrecerile și întâlnirile cu ocazia sărbătorilor, este o idee bună să te gândești la o abordare sustenabilă a acestor evenimente. Vestea bună este că poți organiza o petrecere de Crăciun memorabilă și plină de distracție, într-un mod sustenabil, iar noi suntem aici pentru a-ți arăta cum.

1. Folosește pahare, farfurii, tacâmuri și sacoșe biodegradabile 

Modul în care alegi să servești mâncarea la petrecerea de Crăciun este probabil una dintre cele mai bune metode de a reduce impactul evenimentului asupra mediului.

Plasticul din ambalajele alimentare poate fi una dintre cele mai periculoase modalități de a te expune unor riscuri pentru sănătate, asociate cu substanțele chimice găsite în ambalajele alimentare din plastic. Jumătate din materialele plastice produse sunt concepute pentru a fi folosite o singură dată. Printre acestea se regăsesc ambalajele pentru alimentele procesate și mesele gata preparate. 

În schimb, alege să folosești farfurii, pahare sau tacâmuri biodegradabile, ca alternativă la farfuriile de unică folosință din plastic. Alege, de asemenea, să transporți produsele în pungi biodegradabile din hartie, pe care le poți utiliza și la finalul petrecerii pentru a aduna deșeurile. Află mai multe detalii aici.

Realizate din materiale organice, astfel de seturi de servire sunt utile la evenimente cu mulți invitați, unde farfuriile ceramice reutilizabile nu reprezintă o opțiune practică.

2. Asigură-te că vei colecta selectiv gunoiul

Amenajează un loc cu recipiente separate pentru deșeuri menajere, reciclare și compostare. La finalul petrecerii, du deșeurile la o instalație de compostare, utilizând, de asemenea, sacoșe biodegradabile pentru a le transporta, evitând astfel stocarea deșeurilor în sacii menajeri din plastic. Asigură-te că știi în prealabil cum pot fi eliminate în mod corespunzător produsele pe care le cumperi.

Gunoiul și reciclarea sunt ușor de gestionat în majoritatea locurilor, dar compostarea poate fi ceva mai complicată. Asigură-te că oaspeții știu ce se poate pune în compost.

În unele localități, serviciile de compostare vor pune la dispoziția rezidenților găleți contra cost, iar apoi vor veni să colecteze resturile la o dată specificată. Vezi ce opțiuni există în zona ta pentru a elimina în mod corespunzător deșeurile organice.

3. Spală vasele într-un mod economic

Atunci când ne orientăm către un stil de viață sustenabil și vine vorba despre spălatul vaselor, ne întrebăm care variantă de curățare este mai potrivită: mașina de spălat vase sau spălatul la mână. Vom explica fiecare aspect al acesteia, pentru a te ajuta să ajungi la o concluzie.

Pe scurt, răspunsul depinde de modul în care faci lucrurile. Se pare că, din punct de vedere al eficienței energetice, mașina de spălat vase câștigă. Dar există moduri diferite de a spăla vasele manual și de a folosi mașina de spălat vase.  

Dacă speli vasele de mână și cu apa curgând, în mod logic, risipești multă apă, o cheltuială care poate fi redusă considerabil prin utilizarea unei chiuvete cu două cuve. Folosește o cuvă pentru a înmuia vasele, adăugând puțin lichid de vase, iar cealaltă pentru clătirea vaselor. 

Același lucru este valabil și în cazul mașinii de spălat vase. Dacă nu o umpli sau folosești un ciclu greșit, vei irosi și apă și energie. Încearcă întotdeauna să umpli mașina și selectează modul economic în locul unui program cu temperatură ridicată.

4. Găsește o utilitate mâncării rămase

Un alt sfat în materie de sustenabilitate, pentru a reduce risipa la cină, ar fi să te asiguri că planifici meniul înainte. În acest fel, poți cumpăra exact ceea ce ai nevoie și eviți să rămâi cu prea multă mâncare neconsumată.

Sigur că să rămâi în pană de mâncare la petrecerea de Crăciun este cel mai mare coșmar al oricărei gazde. Așadar, cei mai mulți dintre noi au tendința de a pregăti sau a cumpăra mai mult decât au nevoie. Ce poți face, însă, este să nu lași acele resturi să se irosească. Pregătește recipiente reutilizabile pentru resturile alimentare înainte de sosirea oaspeților, iar după cină roagă fiecare invitat să umple un recipient cu alimentele rămase pe care să îl ia acasă.

Atunci când planifici meniul pentru petrecerea de Crăciun, gândește-te la ce pot deveni resturile. Este o adevărată economie de timp și de buget. Anticipează utilizarea resturilor de friptură la sandvișuri sau congelează surplusul de orez pentru utilizare ulterioară.

În concluzie, oamenii manifestă un interes din ce în ce mai mare față de practicile sustenabile, iar acestea nu te vor împiedica să organizezi o petrecere de Crăciun memorabilă, dacă faci alegeri inspirate și planifici totul din timp.

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Detoxifierea organismului după Crăciun și Revelion. Ce ne sfătuiește nutriționistul Cristian Mărgărit
Detoxifierea organismului după Crăciun și Revelion. Ce ne sfătuiește nutriționistul Cristian Mărgărit
Ce rol meriți să ai de Crăciun?
Incepe quiz
Ce rol meriți să ai de Crăciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.