5 trenduri în voluntariat de urmărit în 2020

5 trenduri în voluntariat de urmărit în 2020

Redactor Divahair.ro

Indiferent dacă suntem pregătiți sau nu, voluntariatul evoluează, ca mai toate aspectele din viața noastră. Dacă ai senzația că pentru a face un bine ai nevoie de timp și resurse financiare, trebuie să îți reevaluezi poziția. Iată ce se va întâmpla cu voluntariatul în 2020:

Voluntariatul se va baza pe cât mai multe abilități și competențe

Tot mai mulți oameni vor face voluntariat în domenii legate de competențele și abilitățile necesare carierei sau industriei în care activează. În trecut, acest lucru se aplica mai ales în domeniul medical și în construcții, pentru că auzeai tot timpul de medici sau asistente care mergeau în zone defavorizate să ajute sau de oameni care reconstruiau după dezastre naturale. Dar există o nouă tendință pe care o vedem în voluntariatul de zi cu zi. Acum, fotografi, experți în social media, marketeri, contabili și strategi își donează abilitățile specifice organizațiilor lor nonprofit preferate, pentru a le ajuta să prospere.

Voluntariatul va fi mai mult despre flexibilitate

Constrângerile pe care le-ai asociat în trecut cu voluntariatul, cum ar fi locația fizică și orele de birou nu vor fi la fel de importante în viitor. Deoarece mai mulți voluntari își oferă serviciile profesionale organizațiilor, perioadele de timp și capacitatea de a lucra din locații din afara zonei fizice în care are sediul ONG-ul cu pricina vor arăta foarte diferit decât în prezent. Aceasta este ascensiunea voluntarului virtual.

Voluntariatul virtual nu este nimic nou. Voluntarii funcționează online în toată lumea încă de la începuturile internetului (așa au luat naștere proiectele Gutenberg, Wikipedia, Librivox, spre exemplu). Viitorul voluntarului virtual trece dincolo de transcrierea, înregistrarea sau colectarea datelor. Cu un acces mai mult decât facil la internet și cu ajutorul unor tool-uri cum ar fi Trello, Slack, Dropbox, Google Hangouts și Asana, nu a fost niciodată mai ușor să te menții conectat și organizat pe fusuri orare diferite.

Voluntariatul nu se mai adresează doar unei generații

Conform stereotipurilor, profilul voluntarului obișnuit arată în felul următor: este un adult în vârstă, cu mult timp liber, care și-a dedicat întreaga viață familiei și jobului, așa că e în firea lui să ofere. Doar că aceste percepții se schimbă rapid. Conform cercetărilor recente, cei mai susceptibili de a face voluntariat sunt cei din Generația X (persoane cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani) și Baby Boomers (vârste cuprinse între 45 și 54 de ani), cu aproximativ 28%.
Cum va arăta viitorul? Studii recente arată că Millenials vor conduce în curând calea în voluntariat, cu 43%. Dar, cel mai important lucru este faptul că din ce în ce mai mulți oameni înțeleg necesitatea responsabilității sociale și se implică în cauzele în care cred.
Instruirea voluntarilor devine prioritară

Cu atât de multe schimbări în structura voluntariatului (în special cu voluntarii virtuali), instruirea și orientarea vor fi mai importante ca niciodată.
Deși necesitate instruirii pentru membri poate părea destul de evidentă, cele mai bune intenții nu sunt întotdeauna egale cu realitatea din teren. Unele studii arată că mai puțin de 75% din organizațiile de voluntari își alocă efectiv suficient timp pentru a-și instrui membrii echipei și doar 25% din organizațiile respondente au adoptat o cultură puternică de formare, chiar dacă știu că astfel de practici sunt legate de o mai mare retenție.

Pe măsură ce mai mulți voluntari se alătură organizațiilor dincolo de comunitatea locală, formarea va deveni vitală pe măsură ce membrii echipei învață mai multe despre istoria, cultura, viziunea și valorile organizației, precum și rolul lor specific, sarcinile și alte informații importante pentru succesul misiunii lor. Pentru că este un lucru dovedit: cei mai buni voluntari sunt cei care au fost bine pregătiți și au încredere în ei și în organizația lor.

Se schimbă modul în care se recrutează voluntarii

Vechile moduri de recrutare a voluntarilor nu mai au de ceva vreme efectele scontate. Au trecut vremurile în care se punea un fluturaș pe tabla de anunțuri și douăzeci de oameni erau interesați de oportunitatea de voluntariat. Este timpul pentru creativitate inclusiv în domeniul recrutării de voluntari. Acum, site-uri precum Volunteer Match, Create the Good, Idealist, Network for Good și multe altele sunt gata să conecteze voluntarii și organizațiile lor de vis cu doar câteva clicuri.

Social media a devenit, de asemenea, o sursă bună de conectare cu persoane care împărtășesc pasiunea și valorile organizațiilor care au nevoie de voluntari. Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Tumblr, Pinterest, Reddit sunt tot atâtea variante bune de recrutare atunci când vine vorba despre voluntari.

Indiferent care sunt planurile tale, în ce crezi sau ce resurse poți dona unei cauze în care crezi, voluntariatul este mereu o varianta simplă prin care chiar poți face diferența în lume.

Sursă foto: shutterstock

Articolul urmator
Top 20 cele mai bune filme SF din toate timpurile
Top 20 cele mai bune filme SF din toate timpurile
Ce personaj din Fast and Furious 7 esti?
Incepe quiz
Ce personaj din Fast and Furious 7 esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.