9 mai, ziua cu triplă semnificație pentru români

9 mai, ziua cu triplă semnificație pentru români

Sorina Corneanu

În fiecare an, pe data de 9 mai se serbează Ziua Europei, dar și Ziua Independenței României și a finalului celui de-Al Doilea Război Mondial.

Proclamarea independenței statale la 9 mai 1877 a fost o încununare a strădaniilor din acei ani. Într-un discurs memorabil pentru țară, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul țării: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”.

Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua de 9 mai, în anul 1945, este acela în care Aliații din cel de-Al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând capăt conflagrației.

9 mai

În final, celebrarea Zilei Uniunii Europene marchează declarația de la 9 mai 1950, a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care se propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, în vederea eliminării rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declarația a reprezentat baza unui proces complex de construcție a unei Europe unite. Statele Beneluxului și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei, iar la 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. Toate aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană.

De-a lungul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori: proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 și Ziua Europei. Toate aceste evenimente au făcut ca ziua de 9 mai să fie o zi cu triplă semnificație pentru români.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cea mai fertilă femeie din lume. A intrat in Cartea Recordurilor după ce a născut 69 de copii
Cea mai fertilă femeie din lume. A intrat in Cartea Recordurilor după ce a născut 69 de copii
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?
Incepe quiz
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.