Antreprenoriat feminin: oportunitati din industria frumusetii si produselor cosmetice

Oricine a visat la un moment dat sa fie propriul sau sef si sa aiba propria afacere dar exista intotdeauna intrebarea: In ce sector ar trebui sa-mi incep afacerea? Va propunem in acest articol o optiune promitatoare de antreprenoriat feminin si anume: Industria frumusetii si produselor cosmetice.
Industria frumusetii si cosmeticelor se dezvolta intr-un ritm rapid. Numerosi factori - printre care aparitia marcilor independente din domeniul frumusetii, cererea tot mai mare de produse organice si interesul crescand pentru durabilitate - ii motiveaza pe multi antreprenori sa caute noi oportunitati in domeniul frumusetii si informatii despre inceperea unei afaceri cu produse cosmetice.
Industria globala a frumusetii (beauty industry) este evaluata la peste 500 miliarde euro anual. Statele Unite este piata care consuma cele mai multe produse cosmetice la nivel mondial, cu o cota de aproximativ 20%, urmata de China cu 13% si Japonia cu 8%, conform datelor. Se preconizeaza o crestere anuala de 5-7% care va atinge sau chiar va depasi 800 miliarde euro pana in anul 2025.
Chiar si in cazul unei situatii de pandemie, in care economia globala este de asteptat sa sufere pe termen scurt, industria produselor cosmetice are o perspectiva ridicata de reusita. Aceasta pentru ca chiar si in vremuri de criza consumatorii vor continua sa se bucure de produse cosmetice de ultima generatie si mici luxuri care le ofera un impuls emotional. De fapt, pe durata pandemiei COVID-19, domenii precum inovatia in cercetare si dezvoltare, cosmeticele naturale, vanzarile online de produse cosmetice si comertul electronic, au inregistrat cresteri semnificative.
Acesta ar putea fi momentul potrivit pentru antreprenorii care doresc sa inceapa o afacere in industria frumusetii si produselor cosmetice. Acestea fiind spuse, crearea unei afaceri in industria beauty vine cu propriul set de provocari.
Planificare atenta si un model de afaceri corect
Daca nu ati avut niciodata o afacere pana acum, ideea de a incepe una proprie poate parea coplesitoare. Din fericire, multi alti antreprenori au facut deja acest lucru astfel incat sa puteti valorifica experienta pe care au castigat-o in urma succeselor si esecurilor lor.
Fara indoiala, a incepe propria afacere este extrem de stresant si necesita mult timp si atentie. Urmand pasii corecti puteti crea o experienta de succes atat in plan personal, cat si profesional.
Planificarea este esentiala pentru a crea o afacere de succes deoarece in acest fel veti avea un ghid pentru luarea deciziilor corecte.
Primul pas in pornirea afacerii dvs. este gasirea unui nume pentru proiectul dvs. si crearea unei identitati vizuale in mediul online si offline (crearea brand-ului). Stim cu totii ca prima impresie conteaza si la fel este si in cazul primei intalniri a consumatorului cu brandul dvs. Aceasta poate crea o impresie pozitiva sau negativa deoarece majoritatea oamenilor vor raspunde mai rapid la comunicarea vizuala.
Pentru inceput va trebui sa va inregistrati un nume de domeniu web (numele site-ului dvs. web) apoi sa va construiti un website, care este locul de intalnire al posibililor clienti cu afacerea dvs. Pentru ca website-ul dvs. sa fie online (si deci functional) permanent, veti avea nevoie de un pachet de gazduire (spatiul pe Internet unde veti gazdui website-ul si fisierele acestuia) oferit de un furnizor de gazduire web cu experienta precum HostX.ro.
Faptul ca afacerea dvs. poate fi gasita online inseamna pentru dvs. mai multi clienti care vor ajunge la dvs. Si aceasta pentru ca majoritatea consumatorilor cauta informatiile de care au nevoie online. Mai mult, o majoritate covarsitoare, peste 80% dintre consumatori, vor cauta detalii despre produse inainte de a face o achizitie. Acest comportament de cumparare nu poate face decat sa sublinieze si mai mult importanta prezentei online a afacerilor de astazi.
Aspecte fundamentale pe care trebuie sa le includeti in planul dvs. de model de afaceri
- Efectuarea unui studiu de piata corect
Luati in considerare si analizati sectorul cosmetic si evolutia acestuia in ultimii ani. Stabiliti care este cererea de produse cosmetice in zona geografica pe care o vizati pentru afacerea dvs. Determinati principalii concurenti, inclusiv punctele slabe, piata si strategiile acestora. - Identificarea publicul tinta
Dupa ce cunoasteti bine piata este timpul sa stabiliti ce public vizati. Stabiliti ce segment al populatiei doriti sa convingeti sa cumpere produsele dvs. Acest lucru este esential deoarece va va oferi cheia pentru a determina costul produsului dvs. si strategiile de marketing. Includeti o analiza detaliata a consumatorilor, inclusiv caracteristicile lor sociodemografice, cum ar fi sexul, varsta, puterea de cumparare, statutul economic si preferintele de consum. - Definirea produselor
O afacere cu produse cosmetice poate acoperi mai multe categorii de produse. De aceea trebuie sa definiti care dintre ele sunt cele pe care urmeaza sa le vindeti. Faceti aceasta definitie pe baza cercetarilor de piata, astfel incat sa puteti oferi produsele preferate de consumatori. - Stabilirea bugetul si a etapelor importante
Acesta este unul dintre cei mai importanti pasi pentru a crea o afacere de succes. Este esential sa planificati cu atentie banii pe care va trebui sa-i investiti si diferitele etape pe care le veti indeplini in urmatoarele luni si ani. - Cautarea de posibili investitori si experti in domeniu
In cele din urma, odata ce aveti propriul portofoliu, il puteti prezenta unor posibili investitori si experti in domeniul afacerilor si produselor cosmetice. Chiar daca nu obtineti nicio investitie, veti obtine un feedback extrem de util.
Odata ce aveti o schita solida de model de afaceri ar trebui sa va informati cu privire la programele nationale de sprijinire a antreprenorilor si a programelor internationale care sustin startup-urile de nivel inalt. Acestea va pot ajuta sa va perfectionati modelul de afaceri si sa contactati posibili investitori.
Intrarea in lumea antreprenoriatului feminim este o aventura incerta. Cu toate acestea, munca asidua, devotamentul s, mai presus de toate invatarea din greseli va pot ajuta sa va transformati ideea in urmatoarea companie de produse cosmetice de succes.


