De departe cel mai încercat actor dintr-un film cu Iisus trebuie să fie Jim Caviezel, cel care a jucat rolul fiului divinității într-una dintre cele mai controversate ecranizări de până azi, „Patimile lui Hristos”, un film profund, dar totodată sângeros, greu de privit și „mânjit” de numeroase acuzații de antisemitism.
Actorul însuși recunoștea că a fost avertizat de regizorul peliculei, Mel Gibson, că va avea dificultăți în a-și găsi un alt rol după ce l-a interpretat pe Fiul lui Dumnezeu pe marile ecrane. Conform declarației lui, Caviezel ar fi răspuns atunci: „Trebuie să ne acceptăm crucea. Trebuie să renunțăm la numele noastre, la reputațiile noastre, la viețile noastre pentru a rosti adevărul”.
Multă abnegație, nu? Înainte să treci cu vederea cu ușurință mărturisirile actorului, un catolic fervent, află că înainte de a juca în drama ecranizată în 2004 acesta s-a bucurat de un succes cinematografic deloc de neglijat, remarcându-se cu precădere în filmul de război „La hotarul dintre viață și moarte” - The Thin Red Line. După Patimile lui Hristos, de altfel o peliculă de succes, nominalizată la 3 Oscaruri, pe care mulți privitori au considerat-o o experiență ce le-a schimbat viața, Jim Caviezel nu a mai prins însă niciun rol de amploare, poate cu excepția celui din serialul Person of Interest.
Să nu crezi că artistul a dezamăgit sau că și-a pierdut flerul: interpretarea sa a fost apreciată de fani și de critici deopotrivă, dar cariera lui a ajuns totuși pe butuci.
Iar blestemul lui Iisus l-a atins și în alte forme pe Jim Caviezel: a suferit de hipotermie și de pneumonie și și-a dislocat umărul la filmări. Dar cea mai traumatizantă experiență trebuie să fie cea legată de faptul că, pe când juca tulburătoarele scene de pe cruce, actorul a fost lovit de fulger. „M-am aprins ca un pom de Crăciun. (...) Am știut că urma să mă lovească cu aproximativ 4 secunde înainte să se întâmple. Ce au văzut ei a fost focul ieșind din partea stângă și dreaptă a capului. Iluminare în jurul întregului corp”.
Pare ceva mistic, nu? Mai puțin când ai de-a face cu efectele adverse, printre care s-au numărat, după declarațiile lui Jim Caviezel, două operații pe inimă, dintre care una pe cord deschis.
„Aproape m-a omorât”, spunea actorul despre filmul său cel mai reprezentativ. Și mai târziu, în 2011, invitat fiind să vorbească despre „Patimile lui Hristos” la First Baptist Church din Orlando, Florida, actorul și-a menținut poziția, subliniind că rolul din poate cel mai celebru film cu Iisus l-a costat cariera. „Am fost respins în propria mea industrie”, conchidea Jim Caviezel.
Vezi această postare pe Instagram
Dacă Jim Caviezel e cel mai „lovit de soartă” interpret al lui Iisus, Robert Powell e cel mai celebru. „Iisus din Nazaret” e filmul cu Iisus numărul 1, însă faima de care s-a bucurat nu l-a atins și pe actorul său principal.
Ca și în cazul lui Caviezel, și Robert Powell era un nume de marcă în cinematografie înainte să fie lovit de „blestem”. Două dintre cele mai cunoscute filme în care a jucat, conform imdb.com, sunt „Jaf în stil italian” și „Mahler”, ambele fiind lansate înainte de „Iisus din Nazaret”, al treilea fiind chiar acest titlu, iar al patrulea Harlequin, din 1980.
Se spune că în adaptarea lui Franco Zeffirelli, Powell le-ar fi „luat fața” lui Dustin Hoffman și Al Pacino datorită ochilor săi albaștri pătrunzători. Nu s-a dat în lături nici de la sacrificii pentru a face o partitură frumoasă, trăind numai cu brânză timp de 12 zile pentru a recrea aspectul „bântuit” de pe cruce.
Dar deși e considerat de către critici cel mai bun interpret al lui Iisus, Powell nu a mai fost același după film. Chiar el recunoștea într-un interviu: „Trăind această poveste, e imposibil să nu te lași afectat de ea”. Despre actor s-a speculat că a ajuns chiar să sufere de tulburări de personalitate, afirmându-se inclusiv că a înnebunit, ceea ce nu e, evident, adevărat.
Nici în cazul lui ecranizarea poveștii lui Iisus nu a fost lipsită de evenimente, astfel că la filmări a fost cât pe ce să moară după un incident catalogat drept accident. Ulterior, Powell a mai jucat în filme, dar niciunul dintre ele nu a atins succesul lui „Iisus din Nazaret”, și a fost prezent chiar și într-o telenovelă, pentru a-și recupera pierderile financiare din urma unor investiții proaste.
Dacă la un moment dat ruga cu fervoare oamenii să nu îl mai creadă Iisus și să nu mai comită blasfemia de a pune la altar poza lui, de ceva vreme actorul s-a împăcat cu reputația sa. Așa se face că în 2013 nara seria lui Mark Burnett, „The Bible”, fiind „vocea lui Dumnezeu”.
Dacă nu știi cine Chris Sarandon, află că i-a fost soț lui Susan Sarandon, de care a divorțat, dar căreia i-a oferit numele său. Mai aproape de faimă nu s-a aflat în viața lui, dovadă faptul că și la el a funcționat blestemul lui Iisus.
Ecranizarea pentru televiziune The Day Christ Died nu a făcut furori, dar măcar Chris Sarandon beneficiase de câteva prezențe notabile în filme celebre până atunci, cu precădere în „După-amiază de câine”, cu Al Pacino, unde l-a interpretat pe Leon, rol pentru care a fost nominalizat la Oscar. În 1980 și-a încercat norocul cu partitura lui Iisus, iar după aceea a mai avut apariții notabile în The Princess Bride („File de poveste”), dar cel mai mare succes al său rămâne faptul că a dat voce personajului principal din The Nightmare Before Christmas („Coșmar înainte de Crăciun”). Și cam atât. Poate, dacă nu ar fi fost partenerul legendarei Susan Sarandon, ar fi fost de ajuns și asta.
Pe plan personal, a fost căsătorit de trei ori și are trei copii. E un activist de mediu și se declară un om de familie.
În cazul lui Claude Heater, „blestemul lui Iisus” a funcționat numai pe plan actoricesc, pentru că altfel a fost un reputat cântăreț de operă.
A jucat rolul Mântuitorului într-unul dintre cele mai premiate filme din toate timpurile, monumentalul Ben-Hur, peliculă ce a câștigat nu mai puțin de 11 premii Oscar. Deși Iisus nu apare decât sporadic în ecranizarea ce urmărește povestea unui prinț evreu vândut ca sclav în Roma (Claude Heater nici măcar nu a fost creditat în distribuția filmului din 1959), actorul a considerat că poate reprezenta o piatră de temelie pentru cariera sa.
Nu a fost să fie, însă: Claude Heater a mai jucat doar într-un singur film după Ben-Hur, „Tristan și Izolda”, din 1970, și a stat apoi departe de lumea cinematografică.
Pe plan personal, artistul născut într-o familie de mormoni a ajuns să își renege inițiala orientare religioasă, cerând să fie excomunicat din Biserica Mormonă și publicând în 2008 și o carte în acest sens: Fatal Flaws of The Most Correct Book On Earth.
Claude Heater a încetat din viață în 2020.
Despre drama de inspirație biblică Jesus din 1979 am fost șocate să aflăm că e cel mai vizionat film din istorie! Da, cu această titulatură nu se poate mândri nici Star Wars, nici Titanic, ci această peliculă cvasinecunoscută despre care Cartea Recordurilor ne spune că a fost urmărită de 8 miliarde de ori, de 4 miliarde de oameni.
Cum? Se pare că misionarii sunt cei creditați cu acest succes, un grup evanghelist asumându-și popularizarea peliculei în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și traducerea sa în nu mai puțin de 817 limbi (nici nu știam că există atâtea!).
Dar, referindu-ne la Brian Deacon, trebuie remarcat că actorul a fost ales dintre 900 de candidați la rolul fiului lui Dumnezeu din acest film cu Iisus, în principal datorită tenului său măsliniu, care îl făcea o alegere „etnic corectă”. Reține că pelicula era lansată în 1979 și că până atunci Iisus fusese portretizat inclusiv de actori blonzi cu ochi albaștri, asta ținând cont că, istoric vorbind, figura sacră a văzut lumina zilei în Orientul Mijlociu.
Actorul s-a dedicat rolului, citind zilnic din diverse traduceri ale Bibliei, pentru a se asigura de acuratețea interpretării sale, și a adus pe sticlă un Iisus umil și extrem de îndrăgit. Dar deși a avut o stelară pregătire de artist de teatru shakesperian și a jucat, după câte am văzut, în cel mai vizionat film al tuturor timpurilor, Brian Deacon nu a mai prins niciun rol major din 1979 încoace.
În prezent are 76 de ani și este căsătorit cu Nathalie Bloch-Lainé din 1998.
Pentru a juca rolul titular din filmul cu Iisus ecranizat în 1961, Jeffrey Hunter „s-a bătut” cu nume mai cunoscute acum, precum Alex Guinness, Peter Cushing and Max von Sydow, și se pare că a câștigat tot datorită privirii magnetice, cea care l-a recomandat și pe Robert Powell.
„Era important ca bărbatul care îl joacă pe Hristos să aibă ochi memorabili”, afirma producătorul Samuel Bronston.
Deși filmul s-a bucurat de recenzii mixte, interpretarea actorului principal din King of Kings a fost elogiată și considerată una dintre cele mai emoționante. I-ar fi putut aduce faima și poate o lungă carieră actoricească, căci Hunter poseda toate darurile, însă artistul a încetat mult prea timpuriu din viață, în urma unui infarct, în 1969, pe când avea numai 43 de ani și la 8 ani distanță de filmul cu Iisus.
Să îl fi lovit blestemul? Greu de spus, cert e că și personal a avut o viață tumultuoasă, cu 3 mariaje.
Jeffrey Hunter a jucat în 71 de filme, despre rolul lui Iisus afirmând următoarele: „Sunt unele lucruri care nu pot fi măsurate în dolari și cenți și cum poate cineva să pună un preț - chiar prețul unei cariere de un milion de dolari - pe rolul celei mai mărețe Ființe pe care a cunoscut-o această lume muritoare”?
Adevărul e că nu putem să nu fim de acord!
50 de filme creștine pe care trebuie să le vezi într-o viață
Dacă tot vorbim de recorduri, să știi că sunt voci care afirmă că Ted Neeley L-a jucat pe Iisus de 5000 de ori! Cum? În primul rând, i-a dat viață într-un muzical, respectiv unul dintre cele mai celebre filme de gen din istoria cinematografiei, Jesus Christ Superstar (1973), peliculă nominalizată inclusiv la un Oscar. Jesus Christ Superstar s-a jucat intens pe toate scenele din America, acolo unde cutremurătoarea poveste a Mântuitorului a fost cumva „îndulcită” de maniera anacronistică în care a fost redată și de partiturile cu muzică și dans.
Înainte să-l critici pe Ted Neeley, află că actorul de origine texană e un fervent credincios și că a făcut credința mai populară decât multe figuri religioase. Îi place să fie prezent personal la ecranizările Jesus Christ Superstar de pe tot cuprinsul SUA și chiar să delecteze audiența cu interpretarea sa, în paralel cu filmul. Poate așa a ajuns la 5000 de reprezentări, nu?
Întrebat dacă nu s-a plictisit să îl joace pe Iisus, Neeley a răspuns: „Deloc. Fiecare interpretare e ca prima, și asta datorită muzicii. Nu „îmbătrânește” niciodată”.
Poate de aceea actorul nu a mai avut timp și de alte performanțe notabile, cu toate că a mai bifat apariții în „Django dezlănțuit” și în câteva episoade din „Starsky & Hutch”.
În prezent, are 81 de ani și este căsătorit cu aceeași femeie din 1981, Leeyan Granger. Nu prea ni se pare că a fost afectat de blestemul lui Iisus, pentru că, deși cariera lui nu a înflorit, pare a fi un om împlinit, nu?
Vezi această postare pe Instagram
Jeremy Sisto face cumva excepție de la blestemul lui Iisus, pentru că și-a continuat cariera și după interpretarea salvatorului lumii, dar nu cu aceeași anvergură pe care o cunoscuse înainte de filmul de televiziune Jesus.
Până atunci, actorul de 50 de ani născut în California jucase în iconicul Clueless („Liceenele din Beverly Hills) și fusese cât pe ce să-i dea replica lui Kate Winslet într-unul dintre cele mai celebre roluri masculine ale tuturor timpurilor, cel al lui Jack din „Titanic”. Se prefigurau deci zorii unei cariere epocale.
Dar Jeremy Sisto nu a mai ajuns Leonardo DiCaprio, în schimb notând însă prezențe în „Sub pământ SRL”, Suburgatory sau „Lege și ordine”. Nici pe departe o carieră de amploarea celei anunțate de un hit precum Clueless.
Este căsătorit cu Addie Lane din 2009, asta după ce a divorțat de Marisa Ryan în 2002.
Pe Henry Ian Cusick îl cunoști poate pentru rolul lui Desmond Hume din serialul „Lost”, pentru că în rest cel care L-a jucat pe Iisus în The Visual Bible: The Gospel of John (2003) nu prea s-a remarcat în ochii publicului larg.
Și la el, filmul cu Iisus la care a contribuit cu rolul principal părea apt să dea lovitura. Nu de alta, dar îl nara nimeni altul decât celebrul Christopher Plummer. Însă pelicula nu i-a adus actorului său principal decât, poate, un alt rol viitor, și anume cel al lui Frank din Frank Vs. God, un film cu un avocat care încearcă să îl dea în judecată pe Dumnezeu. Sperăm să nu se folosească de faptul că i-a fost fiu într-un film în mare parte uitat.
Henry Ian Cusick a mai apărut în Scandal și în „Inumanii” (Marvels the Inhumans (OV)), dar altfel e în mare un necunoscut, și asta în ciuda faptului că l-a jucat pe Iisus și a apărut și în Lost.
Actorul născut în Peru are 57 de ani și este căsătorit cu Annie Wood din 2006.
Deși cineaștilor le place să discute pe seama potențialului blestem al lui Iisus, să știi că sunt numeroase exemple care le contestă ideea. Adevărul e că mulți actori celebri l-au jucat pe Mântuitor și nu li s-a întâmplat nimic (de care să știm noi), ba chiar și-au dus mai departe cariera strălucită.
Poate cel mai edificator exemplu e Max von Sydow, considerat „cel mai credibil Iisus”, actor care și-a continuat cariera în ciuda faptului că The Greatest Story Ever Told (1964) a fost un fiasco cinematografic. Artistul de origine suedeză a încetat don viață în 2020, în Franța, și a interpretat partituri faimoase în „Insula Shutter”, cu Leonardo DiCaprio, „Urzeala tronurilor” și, mai notabil decât orice, terifiantul „Exorcistul”. Trebuie notat și că Max von Sydow a fost nominalizat de două ori la Oscar, deci nici vorbă de blestemul lui Iisus.
Nici Willem Dafoe nu a avut de suferit de pe urma acestui mit cinematografic. Actorul popular, cunoscut fanilor mai ales din „Omul Păianjen”, dar altfel nominalizat la 4 premii Oscar, l-a jucat pe Mântuitor în una dintre cele mai celebre ecranizări, și anume „Ultima ispită a lui Isus” (The Last Temptation of Christ) de Martin Scorsese. Filmul controversat lansat în 1988 nu mai stârnește vâlvă acum, dar să știi că, la acea dată, locația proiecției din Paris a fost incendiată de credincioși. Portretizarea unui Iisus cinic și neconvențional nu i-a dăunat însă carierei lui Dafoe, care nu s-a sfiit nici să îl joace pe diavol în Antichrist.
Mulți nu știu că și Christian Bale l-a interpretat pe fiul lui Dumnezeu în Mary, Mother of Jesus (1999). Era un necunoscut la acea vreme și nimeni nu ar fi bănuit că viitorul Batman juca într-un film cu Iisus. De atunci, cariera lui a prins avânt, în acest caz părând să acționeze asupra sa mai degrabă o binecuvântare decât un blestem. Bale a mai fost Patrick Bateman în American Psycho și a câștigat premiul Oscar pentru The Fighter, în 2011, pe lângă alte nominalizări care i-au cimentat reputația.
Alte excepții notabile de la regula „blestemului lui Iisus” sunt: