Cum l-a marcat pe Robert Powell, actorul care l-a jucat pe Iisus din Nazaret, rolul din celebrul film

Redactor Raluca Margean

În 1977, actorul britanic Robert Powell a fost distribuit în rolul principal în filmul Iisus din Nazaret al celebrului regizor Franco Zeffirelli. Aceasta avea să fie performanța actoricească a vieții sale, rămânând în istoria filmului ca cea mai emblematică interpretare a lui Iisus din toate timpurile. Miniseria a avut un succes enorm, fiind urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Deși Powell a mai jucat și în alte filme, el a rămas cunoscut mai ales datorită acestui rol fantastic. Află cum i-a marcat viața actorului filmul Iisus din Nazaret!

Cum l-a marcat pe Robert Powell, actorul care l-a jucat pe Iisus din Nazaret

Filmul Iisus din Nazaret

De-a lungul anilor, au existat multe filme cu Iisus din Nazaret, însă cel cu Robert Powell în rolul principal a rămas în sufletele oamenilor. Iisus din Nazarat a avut în distribuția sa actori de la Hollywood, precum Anne Bancroft, Laurence Olivier, Claudia Cardinale, Christopher Plummer, Anthony Quinn, Michael York și James Mason care, alături de Powell, au cucerit inimile oamenilor.

Filmul a avut un impact atât de mare, încât o lungă perioadă de timp după ecranizare, fotografiile cu Robert Powell ca Iisus din Nazaret au fost atârnate în lăcașuri de cult, case, mașini și grote sfinte din întreaga lume pentru a alunga forțele malefice și a atrage norocul. În 2016, actorul britanic spunea pe rețelele de socializare că nu este Iisus și că oamenii nu ar mai trebui să se închine la poza lui. Vorbele sale erau: „Nu încetez niciodată să spun și o repet lumii din 1977. Nu sunt Iisus Hristos, sunt doar un actor și comediant britanic. M-am săturat să văd fotografiile mele afișate în lăcașuri de cult și în alte locuri de închinare. Eu fac filme pentru a-mi câștiga existența. Arde-mi poza și închină-te singurului Dumnezeu adevărat! Eu sunt doar un actor ... Iisus este Domnul! ”

Robert Powell in rolul Iisus din Nazaret

Într-un interviu acordat ziariștilor britanici, actorul spunea că filmul Iisus din Nazaret din 1977 a avut un success atât de mare deoarece interpretarea sa s-a concentrate asupra laturii divine a lui Iisus. Conform spuselor sale:”Eu și Franco Zeffirelli am crezut inițial că putem combina Hristosul divin cu cel uman și că vom putea arăta latura umană a lui, dar am descoperit că pur și simplu nu era posibil.(…) În această poveste, cel mai important element pe care trebuie să îl aibă personajul este acea aură de a fi mai presus decât orice, de a fi extraordinar. Așa că, din acel moment, am evitat în mod deliberat latura umană.”

Se pare că abordarea propusă de actorul din Iisus din Nazaret, împreună cu regizorul Franco Zeffirelli a dat roade deoarece, după mai bine de 40 de ani, miniseria din 1977 este cea mai vizionată și mai apreciată peliculă cinematografică cu acest subiect. Pentru interpretarea sa, Robert Powell a fost nominalizat la premiul BAFTA de televiziune și a câștigat alte premii importante la mai multe festivale de film. Pe imdb.com, Iisus din Nazaret are un scor de 8.6. 

Cum era și de așteptat, filmul a stârnit și câteva controverse. Au fost acuzații de blasfemie, însă acestea nu au reușit să afecteze audiența enormă a filmului. O altă mică dispută a fost legată de situația maritală a actorului britanic. Diverse grupuri religioase i-au reproșat lui Powell faptul că „trăia în păcat” cu prietena sa, dansatoarea Barbara Lord. Franco Zeffirelli i-a sfătuit să se căsătorească înainte de filmarea producției, ceea ce au și făcut. Ei sunt și în prezent soț-soție și au împreună doi copii, o fată și un băiat.

Întâmplări de la filmările miniseriei Iisus din Nazaret

În timpul filmărilor Iisus din Nazaret, actorul principal susține că a fost la un pas de moarte. Fiind în Tunisia, filmând una din scenele cu Iisus purtându-și crucea în spate, Powell își amintește că cineva a dat drumul uneia din frânghii care îl ajutau să ducă în spate crucea de oțel de 40 kg. Din fericire, un cameraman a văzut scena și a reușit să apuce frânghia înainte ca actorul să cadă 4 metri cu toată greutatea în jurul gâtului.

De asemenea, ca orice actor pentru un rol atât de important, Powell spune că a făcut mai multe sacrificii. Unul dintre acestea a fost faptul că, pentru a filma scena crucificării, el s-a înfometat mâncând 12 zile doar brânză.

Citește și: Celebrități care nu cred în existența lui Dumnezeu

Unde poți vedea filmul Iisus din Nazaret tradus în română

De obicei, celebra miniserie rulează pe ecranele televizoarelor în preajma Sărbătorilor de Paște. Dacă vrei, totuși să revezi oricând pelicula cinematografică, ea este disponibilă integral pe canalul youtube, cu subtitrare în limba română.

Actorul din Iisus din Nazaret a înnebunit?

Actorul Robert Powell in prezent

S-a vehiculat în mai multe rânduri că actorul din Iisus din Nazaret a înnebunit, însă nimic nu este mai departe de adevăr. Robert Powell și-a continuat cariera cinematografică jucând în mai multe filme, atât thrillere, cât și filme cu detectivi. Unul din cele mai faimoase roluri după Iisus din Nazaret a fost Harlequin, un thriller pentru care actorul a primit mai multe premii cinematografice.

Vocea distinctivă a lui Robert Powell se poate auzi în prezent în diverse anunțuri publicitare, în narațiunile mai multor documentare și în citirea de audiobooks. Una dintre cele mai celebre romane citite de Powell a fost ”Dragoste în vremea holerei”, de Gabriel Garcia Marquez la radio BBC. În 2005, actorul britanic a apărut într-o telenovelă la BBC care l-a ajutat să compenseze pierderile financiare cauzate de eșecul fondului de pensii la care participase.

Așadar, chiar și după mai bine de 40 de ani, interpretarea lui Robert Powell în Iisus din Nazaret rămâne una dintre cele mai remarcabile performanțe actoricești din toate timpurile. Acest rol a avut un impact puternic atât asupra carierei actorului, cât asupra vieții milioanelor de oameni din întreaga lume.

Citește și: Tragedia din viața lui Bobby din "Dallas": în timp ce el filma pentru celebrul serial, părinții lui erau uciși fără milă

Surse foto: Getty Images

Articolul urmator Tragedia care a marcat întreaga existență a lui Mike Tyson: fiica lui de 4 ani s-a sinucis, din greșeală

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.