Care este salariul minim pe economie în România în 2018

Care este salariul minim pe economie în România în 2018
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Marţi, 30.10.2018

Salariul minim reprezintă valoarea cea mai mică a plății orare, zilnice sau lunare acordate unui salariat, pe care legea fiecărei țări în parte o stabilește pentru angajatori. În țara noastră, suma respectivă este stabilită de Guvernul României.

Mana de barbat care scoate lei romanesti din portofel

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul minim pe economie din România a fost stabilit la 1900 de lei (aproximativ 408 euro) pentru un program de aproximativ 168,8 ore muncite pe lună.

Cu toate acestea, ultima lună din toamna 2018 aduce vești noi pentru angajații români. Potrivit declarațiilor Liei Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, se intenţionează creşterea salariului minim pe economie începând cu data de 1 noiembrie.

„După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, MMJS lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferențierea salariului minim în funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveți mai jos analiza Comisiei de prognoză și a MMJS și calendarul creșterilor” – a fost mesajul ministrului Muncii postat pe contul oficial de Facebook, alături de graficele atașate în continuare.

Ce aduce românilor noua lege a salarizării? Nota oficială a Consiliului de Programare Economică, publicată la data de 19 octombrie 2018, propune următoarele schimbări:

  1. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 de lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018 (ceea ce înseamnă o creștere netă cu 100 de lei față de cel actual).
  2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 de lei/lună pentru angajații pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupațiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.
  3. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 de lei/lună pentru angajații cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.
  4. Introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, câștig salarial mediu brut la cel puțin 45% începând cu anul 2020.

În urma discuțiilor avute cu sindicatele și patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară. Cu toate acestea, nu au putut cădea de acord asupra datei de la care să se aplice măsura în cauză - sindicatele au solicitat data de 1 noiembrie 2018, iar patronatele pe cea de 1 ianuarie 2019.

„Guvernul va lua o decizie în cel mai scurt timp posibil, care va fi comunicată public, astfel încât ordonatorii de credite și companiile din România să pregătească punerea în aplicare a măsurii”, a concluzionat ministrul Muncii la finalul declarației oficiale.

Eurofound (Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă înființată în anul 1975, o agenție tripartită a Uniunii Europene care are rolul de a furniza cunoștințe pentru a contribui la elaborarea unor mai bune politici în domeniul social, de ocupare și de muncă) a realizat recent un studiu pe nu mai puțin de 22 de țări europene, în urma căruia s-a constatat că în majoritatea dintre ele s-a înregistrat o creștere a salariului minim pe economie în anul 2017.

Mai exact, în 19 ţări din cele 22 analizate s-a înregistrat o creştere a salariului minim legal în perioada 1 ianuarie 2017-1 ianuarie 2018 în termeni nominali, dintre care 18 şi în termeni reali.

Mai sus puteți observa un grafic reprezentând salariile minime pe economie în 7 țări europene - Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia, România și Bulgaria - înregistrate în perioada 2000-2018, exprimate în euro.

Astfel, în prezent, salariul minim pe economie în fiecare din țările menționate anterior (excluzând România, unde acesta se ridică la 407,45 euro/lună, 4.895 de euro/an) este:

  • Franța - 1.498,47 de euro/lună
  • Germania - 1.498 de euro/lună
  • Marea Britanie - 1.463,80 de euro/lună
  • Spania - 858,55 de euro/lună
  • Grecia - 683,76 de euro/lună
  • Bulgaria - 260,76 de euro/lună

În topul realizat anul trecut în ceea ce privește cele mai mici salarii minime pe economie din țările membre ale Uniunii Europene, România se situa pe locul 3, fiind surclasată doar de vecinii din Bulgaria şi de salariații din Lituania.

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Destinul tragic al celor mai iubite dresoare de lei și tigri din România. Animalele mult iubite le-au adus sfârșitul Lidiei Jiga și Elenei Țipa
Destinul tragic al celor mai iubite dresoare de lei și tigri din România. Animalele mult iubite le-au adus sfârșitul Lidiei Jiga și Elenei Țipa
Ramona Jurubita | Vineri, 06.09.2024
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe