Nu Skin

Care sunt planetele sistemului solar

Redactor Alexa Galgau

Încă din anii '30, când a fost descoperit Pluto, copiii au învățat la școală că sistemul nostru solar este format din nouă planete. Lucrurile s-au schimbat în anii '90, când oamenii de știință au început să pună la îndoială calitatea de planetă a lui Pluto, iar în cele din urmă au decis în unanimitate să îl categorisească drept „planetă pitică”. Așadar, din 2006, sistemul nostru solar are în mod oficial opt planete.

Află care sunt planetele sistemului nostru solar!

planete sistem solar

Planetele sistemului nostru solar

Mercur

Este planeta cea mai apropiată de soare și este doar puțin mai mare decât Luna, satelitul natural al Pământului. Din cauza distanței mici față de Soare, temperatura poate ajunge în timpul zilei la 450 de grade Celsius, iar noaptea este atinsă cealaltă extremă, ajungându-se la sute de grade sub 0. Mercur nu are o atmosferă care să o protejeze de meteoriți, așa că suprafața ei este plină de cratere.

Când a fost descoperită: cunoscută din antichitate și vizibilă cu ochiul liber

Diametru: 4878 km

Durata unei zile: 56 de zile pământești

Venus

A doua planetă de la Soare are la rândul ei niște temperaturi infernale, chiar mai mari decât Mercur. Atmosfera pe Venus este toxică, iar presiunea este atât de mare, încât ar strivi un om. S-a ajuns la această situație din cauza efectului de seră scăpat de sub control. În mod bizar, planeta Venus se rotește în sens invers față de toate celelalte planete ale sistemului solar.

Când a fost descoperită: cunoscută din antichitate și vizibilă cu ochiul liber

Diametru: 12.104 km

Durata unei zile: 241 zile pământești

Pământul

A treia planetă de la soare este cea pe care locuim noi și este acoperită în proporție de două treimi cu apă. Este singura planetă din sistemul nostru solar pe care s-a dezvoltat viața, în mare parte datorită atmosferei bogate în nitrogen și oxigen.

Când a fost descoperită: -

Diametru: 12.760 km

Durata unei zile: 24 de ore

Marte

Marte este o planetă rece și „prăfuită”, pe care oamenii de știință abia au început să o studieze mai îndeaproape. Culoarea roșie a planetei este dată de o combinație de praf și oxid de fier. În rest, Marte are multe similitudini cu Pământul: are munți și văi, furtuni, zăpadă și gheață. Oamenii de știință cred că a fost cândva o planetă ca a noastră, caldă și cu multă apă.

Când a fost descoperită: cunoscută din antichitate și vizibilă cu ochiul liber

Diametru: 6.787 km

Durata unei zile: 24 de ore și 37 de minute

planetele sistemului nostru solar

Jupiter

Jupiter este o planetă masivă, cea mai mare din sistemul nostru solar, formată preponderent din heliu și hidrogen. Pot fi observați nori colorați diferit din cauza reziduurilor de gaze și una dintre trăsăturile distincte ale aceste planete este o furtună gigantică ce a pornit acum sute de ani. Jupiter are un câmp magnetic foarte puternic și mulți sateliți naturali.

Când a fost descoperită: cunoscută din antichitate și vizibilă cu ochiul liber

Diametru: 139.822 km

Durata unei zile: 9.8 ore

Saturn

A șasea planetă de la soare este cunoscută în mod special pentru inelele care o înconjoară, despre existența cărora se știe încă din secolul al XVI-lea. Aceste inele sunt formate din gheață și rocă și nu se știe sigur cum s-au format. La fel ca Jupiter, Saturn este formată preponderent din hidrogen și heliu și are foarte mulți sateliți naturali.

Când a fost descoperită: cunoscută din antichitate și vizibilă cu ochiul liber

Diametru: 120.500 km

Durata unei zile: circa 10.5 ore

Uranus

Uranus, cea de-a șaptea planetă de la Soare, este cel puțin bizară când o comparăm cu celelalte. Este singura planetă gigantică al cărei ecuator este așezat aproape perpendicular pe orbită. Oamenii de știință cred că a avut loc cândva o coliziune foarte puternică și astfel s-a ajuns la această „anomalie”, care face ca fiecare anotimp să dureze 20 de ani.

Când a fost descoperită: în 1781, de William Herschel

Diametru: 51.120 km

Durata unei zile: 18 ore 

Neptun

Neptun este cunoscută pentru vijeliile sale puternice, unele cu o viteză mai mare decât cea a sunetului. Este la o distanță de 30 de ori mai mare de Soare decât Pământul și este rece, cu un centru format din rocă. A fost prima planetă a cărei existență a fost prezisă matematic, fără ca ea să fie vizibilă cu ochiul liber.

Când a fost descoperită: 1846

Diametru: 49.530 km

Durata unei zile: 19 ore

Știai aceste lucruri interesante despre planetele sistemului nostru solar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (11)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta