Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL
Adevarata Stare de Bine

Cât ar trebui să dai la un botez în 2018

Dana Ungureanu

Creștinarea copilului este un moment unic pentru părinți și pentru nașii spirituali, iar întreaga ceremonie ce se desfășoară în lăcașul sfânt este încărcată cu emoții puternice și momente memorabile.

Poate că mulți oameni nu cunosc importanța acestui eveniment, însă toți cei care participă la o slujbă de creștinare trebuie să înțeleagă că această etapă este cea mai importantă din viața micuțului. Și, desigur, pe lângă pregătirile necesare participării la biserică, sunt necesare și pregătirile cu privire la cât se dă la botez.

copil care urmeaza sa fie botezat

Darul la botez

Indiferent dacă faci parte din familie, dacă ești un apropiat, un prieten bun sau un coleg, ziua creștinării este foarte importantă și trebuie să o tratezi cu cât mai mult respect. Pe lângă faptul că este esențial să îți pregăteșți din timp ținuta, să te informezi cu privire la obiceiuri sau la ce daruri este bine să oferi, este important și să știi cât se dă la botez.

Botezul este un eveniment solemn, important, însă în același timp este un motiv de bucurie și de petrecere, motiv pentru care, după ceremonia ce are loc în cadrul bisericii, după cutumele respectate de preotul pe care l-au ales părinții și nașii spirituali, familia întreagă și invitații se îndreaptă către locația unde se va celebra prezentarea micuțului în societate.    

Cât se dă la botez

Botezul este un moment important pentru orice familie, dar și un eveniment extrem de costisitor pentru părinți și pentru nași, motiv pentru care este mai mult decât important să te informezi câți bani este bine să oferi la restaurant.  

Este bine să te pregăteșți financiar din momentul în care ai primit invitația la eveniment, să citeșți cu atenție datele despre local și, în cazul în care nu poți afla direct de la familia care organizează botezul ce meniuri sunt disponibile și care sunt prețurile acestora, să cauți mai multe informații online, pe pagina restaurantului sau pe pagina de Facebook. Astfel îți vei putea face o idee generală atât despre prețuri, cât și despre ce conțin meniurile de botez sau cum arată locația.  

De regulă, cele mai bune informații sunt cele pe care le obții direct de la localul unde va avea loc petrecerea de după ceremonia religioasă. Prețurile variază de la o locație la alta, în funcție de amplasare, amenajări interioare/exterioare, specificul bucătăriei, servicii personalizate sau alte servicii ce pot face diferența între un restaurant cu pretenții și unul obișnuit.

Interesează-te de prețurile localului în care se va sărbatori evenimentul

Totodată, dacă nu știi cât se dă la botez, nu este indicat să mergi la tine cu mai mulți bani, în speranța că vei acoperi suma trecută în meniu. Există cazuri în care meniurile oferite de restaurante sunt personalizate de gazdele evenimentului, ceea ce înseamnă că familia care creștinează copilul poate opta pentru alte preparate, poate să adauge sau să elimine băuturi din lista prezentată sau poate să opteze pentru alte servicii ce pot ridica prețul meniului, cum ar fi decorarea meselor, includerea cheltuielilor făcute pentru mărturiile de botez sau adăugarea altor costuri de amenajare a sălii.

Un alt sfat este acela să discuți cu alte persoane care au participat recent la botezuri, deoarece îți poți face o idee despre câți bani este bine să oferi. Poți chiar să cauți sau să ceri mai multe informații despre restaurantul unde urmează să aibă loc petrecerea sau, în cel mai bun caz, dacă iei legătura direct cu personalul care se ocupă de locație, să afli cât costă exact meniul, dacă menționezi numele familiei care a rezervat salonul sau spațiul pentru eveniment.

aranjament masa pentru petrecerea de botez

Cum se calculează darul pentru botez

Pentru a calcula cât mai corect darul pentru petrecerea de botez, este bine să ții cont de locație, de ziua în care va avea loc evenimentul și de relația pe care o ai cu gazdele serii.

Prețul meniului de botez va crește în cazul în care restaurantul este unul cu pretenții, cu patru sau cinci stele, și mai ales dacă este amplasat într-o zona centrală. Poți să dai mai puțini bani în cazul în care gazdele au ales o locație mai relaxată, cu o grădină sau cu un restaurant mai modest.

Foarte importantă este și ziua în care vor avea loc creștinarea și petrecerea de botez, deoarece evenimentele organizate în zilele de sâmbătă au meniuri mai scumpe, în timp ce evenimentele organizate în zilele de duminică au meniuri mai ieftine.

Dacă ai o relație apropiată cu părinții copilului, cu siguranță vei dori să faci o impresie bună, motiv pentru care darul va fi mai mare. Este lesne de înțeles că, dacă este vorba de un membru apropiat din familie, darul va crește considerabil. Dacă relația cu gazdele evenimentului nu este una foarte apropiată și nu ai obligații față de familie, atunci darul poate fi mai mic, însă suficient de decent încât să acopere meniul și o parte din costuri.

Nu în ultimul rând, un alt criteriu important despre cât să dai la botez îl reprezintă veniturile tale. Chiar dacă faci parte din cercul de apropiați sau din familie, un eveniment precum acesta nu trebuie să te determine să faci compromisuri financiare, iar familia care organizează petrecerea ar trebui să fie înțelegătoare în ceea ce privește acest aspect.

dar pentru botez in plic de hartie

Cum decizi exact cât dai la botez

Pentru a-ți fi mai ușor să decizi câți bani să oferi la botez și pentru a-ți face o idee mai clară asupra aspectelor pe care le-am discutat anterior, am pregătit câteva simulări de situații, care în mod sigur vor fi un punct de reper foarte bun.

Dacă trebuie să mergi la un botez organizat sâmbăta, neînsoțită (fără partener), într-un restaurant relaxat, iar veniturile tale sunt până în 2.000 de lei, atunci suma pe care poți să o oferi nu trebuie să fie mai mare de 450 de lei. În cazul în care restaurantul este unul mai luxos, suma pe care poți să o oferi nu trebuie să fie mai mare de 500 de lei.

Dacă trebuie să mergi la un botez organizat duminica, neînsoțită (fără partener), într-un restaurant relaxat, iar veniturile tale sunt până în 2.000 de lei, atunci suma pe care poți să o oferi nu trebuie să fie mai mare de 400 de lei. În cazul în care restaurantul este unul mai luxos, suma pe care poți să o oferi nu trebuie să fie mai mare de 450 de lei.

În cazul în care mergi însoțită la un botez ce are loc sâmbăta, la un restaurant mai relaxat, iar veniturile voastre nu sunt mai mari de 4.000 de lei, suma pe care puteți să o oferiți nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de lei. În cazul în care restaurantul este unul mai luxos, suma pe care puteți să o oferiți nu trebuie să fie mai mare de 1.050 de lei.

În cazul în care mergi însoțită la un botez ce are loc duminică, la un restaurant mai relaxat, iar veniturile voastre nu sunt mai mari de 4.000 de lei, suma pe care puteți să o oferiți nu trebuie să fie mai mare de 850 de lei. În cazul în care restaurantul este unul mai luxos, suma pe care puteți să o oferiți nu trebuie să fie mai mare de 950 de lei.

Cât se da la botez la preot

Este bine de asemenea să-ţi faci o idee şi despre cât se dă la preot în cazul unui botez. În general de acest aspect se ocupă naşii. Totuşi, merită menţionat că taxele diferă de la o parohie la alta, cele din centrul oraşului fiind, bineînţeles, mai scumpe. 

De exemplu, la Biserica Domnița Bălașă, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez și 1.000 de lei pentru cununia religioasă, totul cu chitanță. Slujba este oficiată de trei preoți, iar corul este inclus în acești bani. De menționat este că se plătește un avans de circa 200 – 300 de lei.

Acum, că ai reușit să îți faci o idee despre cât să dai la botez, trebuie să precizăm că aceste sume sunt orientative, suma finală fiind la propria alegere, în funcție de factorii care sunt importanți pentru tine.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (66)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!