Ce personalități se află pe bancnotele românești?

Ce personalități se află pe bancnotele românești?

Redactor Raluca Margean

Bancnotele românești sunt omniprezente în viața noastră, însă chiar dacă le manevrăm în fiecare zi, nu suntem întotdeauna  atenți la portretele și imaginile care apar pe acestea. Îți prezentăm în acest articol ce personalități marcante figurează pe bancnotele românești, cum se aleg acestea, dar și alte aspecte inedite despre istoria bancnotelor tipărite în țara noastră!

Scurtă istorie a bancnotelor românești

Conform site-ului BNR, până în secolul al XIX-lea, bancnotele nu erau privite cu foarte mare încredere de către români, monedele sau ”banii sunători” fiind mai valoroși în ochii cetățenilor. De-abia în 1877 s-au tipărit primele ”bilete ipotecare”, ca mai apoi, în 1881, să apară pe piață bancnotele.

Biletele ipotecare erau imprimate cu simboluri și personalități latine, precum Lupa capitolina și împăratul Traian.  Pe lângă aceste elemente, apăreau reprezentate și două ţărănci cu sapele pe umeri, desenate de Nicolae Grigorescu.

În timpul Primului Război Mondial, apar figuri ale dorobanţilor din Războiul de Independenţă și alte simboluri ale industriei românești (câmpul de sonde).

În cel de-al Doilea Război Mondial, Banca Națională a fost obligată să accepte bancnote imprimate peste graniţe, concepute de artişti străini, cu simboluri care nu aveau legătură cu valorile și tradițiile românești. De-abia în anii ’50-’60, imprimarea bancnotelor a fost realizată din nou în România.

După revoluția din 1989, au circulat o serie de bancnote care mai apoi au devenit monede, ca urmare a devalorizării puternice a leului datorită inflației galopante. Din 1999, bancnotele românești au fost tipărite pe suport de polimer, care a înlocuit treptat şi complet hârtia.

Cum se aleg personalitățile care apar pe bancnotele românești?

Personalitățile care apar pe bancnotele românești sunt propuse de Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie din cadrul Băncii Naţionale a României. Consiliul de Administraţie al BNR, în frunte cu guvernatorul său (în prezent - Mugur Isărescu) este cel care are ultimul cuvânt de spus în deciderea formei finale a bancnotelor. De-a lungul timpului, BNR a evitat alegerea unei personalități controversate, optând pentru figuri reprezentative pentru cultura și tradițiile românești.

Periodic, BNR emite monede și bancnote speciale, care sunt dedicate unor personalităţi sau evenimente deosebite din istoria naţională.

Ce personalități se află pe bancnotele românești?

Bancnote românești și chipurile personalităților imprimate pe ele
Sursa foto: iStock.com

Iată care sunt personalitățile care apar pe bancnotele românești aflate în prezent în circulație:

  • Pe bancnota de 1 leu este tipărit portretul lui Nicolae Iorga

Nicolae Iorga a fost un istoric și om politic important, care a trăit între anii 1871-1940. El a fost membru al Parlamentului și președinte al Camerei Deputaților, însă cea mai mare funcție pe care a ocupat-o a fost cea de prim-ministru, în anul 1931.

  • Pe bancnota de 5 lei apare chipul lui George Enescu

George Enescu este considerat cel mai important muzician român. El a fost compozitor, violonist, pianist și dirijor, a trăit între anii 1881-1955, iar cea mai importantă operă a sa este Rapsodia Română. 

  • Pe bancnota de 10 lei este imortalizat chipul lui Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu a fost unul dintre cei mai mari pictori români, care a trăit între 1838-1907. El a urmat cursurile faimoasei Școli Naționale de Arte Frumoase de la Paris (L'Ecole Des Beaux Arts), afost pictor de front în Războiul de Independență, iar cele mai cunoscute picturi ale sale sunt: ”Țărancă din Muscel”, ”Car cu boi”, ”Atacul de la Smârdan” și ”Fata cu basmaua roșie”.  

  • Pe bancnota de 50 lei se află portretul lui Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu (1882-1913) a fost un inginer aerospațial român, inventator și pionier al aviației mondiale. În 1910 construiește primul său avion, iar în anul următor pe cel de-al doilea, cu care a câștigat mai multe premii internaționale. 

  • Pe bancnota de 100 lei apare Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost un mare scriitor, dramaturg și pamfletar român, care a trăit între anii 1852-1912. Operele sale s-au bucurat de o mare apreciere atât în timpul vieții, cât și după moartea sa, fiind puse în scenă în mai toate teatrele din România. Caragiale a fost și directorul Teatrului Național din București în 1888. Printre cele mai cunoscute opere se numără : ”O scrisoare pierdută”, ”O noapte furtunoasă”, ”D'ale carnavalului” sau ”Conu Leonida în față cu reacțiunea”.   

  • Pe bancnota de 200 lei este chipul lui Lucian Blaga

Lucian Blaga (1895-1961) a fost nu doar un mare poet român, ci și un profesor universitar, academician și diplomat extrem de apreciat. Este cunoscut în special pentru volumu de versuri ”Poemele luminii”. 

  • Pe bancnota de 500 lei este imprimat chipul lui Mihai Eminescu

Deși nu mai are nevoie de nicio prezentare, putem spune că Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet român din toate timpurile. Creatorul Luceafărului s-a născut la Botoșani, în 1850 și a murit în 1889, la București. A avut o importantă activitate jurnalistică și a compus nu doar poezii, ci și proză (Sărmanul Dionis). 

Personalități care au dispărut de pe bancnotele românești

După Revoluția din 1989, odată cu creșterea inflației și devalorizarea puternică a leului, au dispărut de pe piață anumite bancnote. Acestea aveau imprimate chipurile unor personalităţi româneşti importante, precum: Constantin Brâncuşi (bancnota de 500 de lei emisă în 1991), Grigore Antipa (bancnota de 200 de lei emisă în 1992), Avram Iancu (bancnota de 5.000 de lei emisă în 1992). 

Elemente de siguranță de pe bancnotele românești

Pe lângă imaginile prezente pe bancnotele românești, acestea au 11 elemente de siguranţă, și anume:

  • Imprimare în relief
  • Fereastră transparentă și filigran
  • Fir de siguranţă magnetic
  • Microtext (caractere vizibile doar cu lupa)
  • Fluorescență în lumină UV
  • Element de suprapunere
  • Bandă iridiscentă
  • Element auriu supraimprimat
  • Imagine latentă
  • Microperforaţii
  • Cerneală care îşi schimbă culoarea

CURIOZITATE! În prezent, BNR pune la dispoziția utilizatorilor de dispozitive mobile Apple iOS și Android aplicația ”Leul Românesc” dedicată monedei naționale. În cadrul acsetei aplicații poți descoperi detalii despre bancnote, elementele de siguranță și principalele elemente de design. De asemenea, poți vedea interactiv ce se întâmplă când o bancnotă este înclinată, luminată din spate sau cum arată în lumina UV. Tot acolo, poți accesa o pagină cu informații generale despre BNR și un joc interactiv în care îți poți crea o bancnotă personalizată.

Citește și: 10 situații în care nu ar trebui să plătești cu bani lichizi

Surse foto: iStock.com

Surse articol: bnr.ro

Articolul urmator
Predicțiile numerologice pentru iulie 2023. Află dacă cifra destinului tău îți poartă noroc în această lună
Predicțiile numerologice pentru iulie 2023. Află dacă cifra destinului tău îți poartă noroc în această lună
Ce personaj din basmele romanesti esti?
Incepe quiz
Ce personaj din basmele romanesti esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.