Ce reprezintă omul vitruvian și ce semnificaţie are

Ce reprezintă omul vitruvian și ce semnificaţie are

Redactor Andreea Baluteanu

Ai auzit vreodată sintagma „omul vitruvian” și te-ai întrebat la ce anume se referă unul dintre cele mai celebre desene realizate de Leonardo da Vinci? Suntem gata să îți dăm răspunsul în rândurile de mai jos. Omul vitruvian este 

Află din rândurile de mai jos ce este omul vitruvian, care este semnificația sa, dar și unde îl poți admira în ziua de azi.

Omul vitruvian semnificație

Ai de conceput un referat despre omul vitruvian? Sperăm să îți fim de ajutor cu informațiile oferite în rândurile de mai jos.

omul vitruvian desen-schema fara adnotatii

Sursa foto: Instagram gallerieaccademiavenezia

Omul vitruvian este un desen realizat de marele Leonardo da Vinci cândva la sfârșitul secolului al XV-lea. Parte matematică, parte artă, ilustrația relevă de fapt credința „Omului Renașterii” în proporțiile perfecte ale corpului uman, ce respectă numărul de aur.

Deși Omul vitruvian este influențat de opera arhitectului roman Vitruvius, de la care Da Vinci a preluat încadrarea într-un pătrat și un cerc, desenul reflectă strict măsurătorile realizate de italian în urma studierii modelelor masculine din Milano.

Mai mult, conform paginii de Wikipedia Omul vitruvian, unii cercetători pun la îndoială inclusiv denumirea acestui desen, întrebându-se dacă a fost într-adevăr intenția lui Da Vinci să îi ofere acest titlu, dat fiind faptul că acest concept a devenit popular în anii 1940.

Inițial, titlul lucrării era Le proporzioni del corpo umano secondo Vitruvio, sau, „mai pe românește”, „Proporțiile corpului uman conform lui Vitruvius”.

Omul vitruvian și numărul de aur

Despre numărul de aur am tot auzit în ultima perioadă, mai ales că a devenit un adevărat standard în frumusețe. Chipurile unora dintre cele mai frumoase femei din lume, precum Prințesa Diana, Amber Heard, Ariana Grande, Taylor Swift sau Kate Moss, respectă această proporție pe baza căreia este alcătuită întreaga natură.

Citește și: Regretata Diana, cea mai frumoasă prințesă a tuturor timpurilor, potrivit oamenilor de știință

Dar numărul de aur e mai mult decât raportul ideal dintre trăsăturile feței. Cu o valoare de 1,6180339887… și numit Phi, acest număr e diferit de Pi și se regăsește, conform oamenilor de știință, în armonia tuturor lucrurilor care ne înconjoară, fie că e vorba despre plante, animale sau chiar figuri geometrice. Regula de aur, cum mai este numită, este respectată în proporțiile acelor de pin, dar și în unele minuni ale arhitecturii cum sunt templul lui Solomon, piramidele, Pantheonul sau biserici. De asemenea, Gioconda, dar și operele unor pictori precum Botticelli, Dali sau Mondrian sunt alcătuite pe baza numărului de aur.

Pentru prima dată numărul de aur a fost descoperit de Leonard Pise, pe care îl vei recunoaște sub numele de Fibonacci, considerat cel mai talentat matematician din Occident în Evul Mediu. Italianul a creat faimosul șir al lui Fibonacci, o serie de numere cu proprietăți remarcabile, pe care l-a obținut în urma studierii ritualurilor de împerechere la iepuri. Fiecare număr din șirul lui Fibonacci 1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233…(variantele moderne mai includ 0 și încă un 1) reprezintă suma celor două precedente. Care este legătura cu numărul de aur? Împărțind fiecare dintre numele alăturate din șirul său (cel mare la cel mic), vei obține 1,6.

Cât a durat până ca marile genii să realizeze că numărul de aur este prezent și în proporțiile corpului uman? Leonardo da Vinci a făcut-o prima dată în, ai ghicit!, Omul vitruvian. Astfel, măsurând distanța de la sol la vârful capului și împărțind-o apoi la distanța de la sol la buric, artistul și filosoful a obținut numărul de aur.

Nu există explicații științifice pentru care natura respectă numărul de aur, pur și simplu o face. S-a vorbit și despre „amprenta lui Dumnezeu”, o secvență de aur pe care o regăsești în toată creația și care demonstrează că nimic nu a apărut ca rod al întâmplării.

Omul vitruvian al lui Leonardo da Vinci

E neîndoielnic faptul că Leonardo da Vinci a fost un geniu. Considerat „Omul Renașterii”, una dintre cele mai înfloritoare perioade din istoria umanității, în care acumularea de cunoștințe era prețuită, Leonardo a fost un polimat (persoană ce deține cunoștințe din variate domenii), fiind pictor, arhitect, savant, matematician, inginer, sculptor și teoretician.

schita cu omul vitruvian al lui da vinci asezat intr-un cerc cu puncte

Deși Da Vinci este cunoscut mai ales pentru realizarea sa de geniu, Mona Lisa, schițele sale devin tot mai apreciate, ilustrând amplitudinea cunoștințelor sale enciclopedice, dar și diversitatea intereselor care îl animau.

Omul vitruvian ilustrează practic credința lui Da Vinci că organismul uman cu toată complexitatea sa reflectă la scară exactă cosmografia del minor mondo (a microcosmosului). Din acest punct de vedere, putem afirma că un răspuns adecvat la întrebarea „ce reprezintă omul vitruvian” este o analogie realizată între corpul uman și lucrările Universului, perspectivă îmbrățișată și de Encyclopaedia Britannica.

Despre omul vitruvian

Am văzut ce simbolizează omul vitruvian și suntem gata să mergem mai departe. Simți că nu știi încă totul despre omul vitruvian? Mai jos îți enumerăm câteva date demne de reținut.

Desenul a fost realizat cândva la sfârșitul secolului al XV-lea, deși savanții nu cad de acord cu privire la anul exact. Unele surse afirmă că a fost creat în 1492, în timp ce altele dau ca an de apariție 1487. Opera a fost realizată în stilou, cerneală și metalpoint (o tehnică ce presupune tragerea unei tije sau a unei sârme de argint peste o anumită suprafață) și redă un bărbat nud într-o formă idealizată, cuprins într-un pătrat și un cerc. Ce e interesant este că Leonardo a adăugat încă un set de brațe și de picioare modelului său, astfel conturând 16 ipostaze ale proporțiilor perfecte.

Cum am spus, opera este masiv influențată de De Architectura, ce aparține arhitectului și inginerului roman Vitruvius și care a fost creată între 30 și 15 î.Hr. Stârnind interesul lui da Vinci pentru anatomie, creația lui Vitruvius a fost dusă mult mai departe: desenul nu e o simplă explorare matematică sau artistică, ci capătă, așa cum am văzut și în cazul numărului de aur, proporții mistice.

Citește și: 49 de citate de Rumi care te ajută să fii un om mai bun

„Totul se conectează la tot restul”: aceasta este practic credința ce stă în spatele Omului vitruvian al lui Da Vinci. O operă de artă și o diagramă matematică ce pun în evidență o filozofie complexă și fascinantă asupra lumii: numai un geniu putea realiza așa ceva.

Publicat pentru prima dată în reproducție în 1810, desenul nu a atras inițial atenția. A devenit însă cunoscut în ultima parte a secolului al XIX-lea. Oamenii de știință încă mai discută ce influență a avut Omul vitruvian asupra operei lui Leonardo în ansamblu.

Azi, Omul vitruvian în original este găzduită în Veneția, în galeria de artă Gallerie dell'Accademia. Cu toate acestea, pentru că este realizată pe hârtie și deci atât de fragilă, opera nu aparține colecțiilor generale ale muzeului și este expusă doar la ocazii speciale. A făcut însă prilejul unei expoziții speciale a Muzeului Luvru, dedicată operei lui Da Vinci, organizată între 24 octombrie 2019 și 24 februarie 2020 ca urmare a unei înțelegeri dintre Franța și Italia.

Vezi mai jos și imagini cu omul vitruvian.

omul vitruvian pe hartie in schita lui da vinci cu insemne pe laterala

Sursa foto: Lucnix via Wikimedia Commons 

Omul vitruvian - proporții

Îți place matematica? Ești curioasă să descoperi universul înconjurător și complexitatea propriului trup prin ochii unui geniu precum Da Vinci? Atunci vei fi interesată de proporțiile din desenele Omului vitruvian.

Ilustrația este astfel însoțită de două texte scrise invers. În prima dintre adnotații Leonardo spune care sunt, conform lui, măsurătorile corpului ideal:

  • patru degete sunt egale cu o palmă
  • patru palme sunt egale cu un picior
  • șase palme fac un cot
  • patru coți egal cu înălțimea unui om
  • patru coți egal cu un pas
  • 24 de palme sunt egale cu un om

Primul text specifică de asemenea alte informații fascinante despre filosofia lui Da Vinci și Omul vitruvian:

„Dacă vă deschideți picioarele atât de mult încât să vă micșorați înălțimea cu 1/14 și să vă întindeți și să ridicați brațele până când degetele mijlocii ating mijlocul capului, trebuie să știți că centrul membrelor extinse va fi în buric și spațiul dintre picioare va fi un triunghi echilateral. Lungimea brațelor întinse ale unui bărbat este egală cu înălțimea lui.”

Partea a doua a textului este mai complicată, fiind exprimată sub formă de fracții. Ți-o prezentăm în traducere în rândurile de mai jos:

„De la rădăcinile părului până la baza bărbiei este zecimea din înălțimea unui bărbat”

„De la partea inferioară a bărbiei până la vârful capului este o optime din înălțimea sa”

„De la vârful sânului până la vârful capului va fi o șesime dintr-un bărbat”

„De la vârful sânului până la rădăcinile părului va fi a șaptea parte a întregului bărbat”.

„De la sfarc până la vârful capului va fi a patra parte a unui bărbat”

„Cea mai mare lățime a umerilor conține în sine a patra parte a înălțimii unui bărbat”

„De la cot până la vârful mâinii va fi a cincea parte a unui bărbat”

„De la cot până la unghiul axilei va fi a opta parte a unui bărbat”

„Toată mâna va fi a zecea parte dintr-un bărbat”

„Începutul organelor genitale marchează mijlocul bărbatului”

„Laba piciorului este a șaptea parte dintr-un bărbat”

„De la talpa piciorului până sub genunchi va fi a patra parte din înălțimea unui bărbat”

„De sub genunchi până la începutul organelor genitale va fi a patra parte dintr-un bărbat”

„Distanța de la partea de jos a bărbiei la nas și de la rădăcinile părului la sprâncene este, în fiecare caz, aceeași și, ca și lungimea urechii, adică o treime din față”

omul vitruvian in tonuri de roz de da vinci

Ești de-a dreptul fascinată de promisiunea acestor proporții perfecte? Poți găsi statuete cu Omul vitruvian, care să ofere o notă de eclectic și de cosmopolit casei tale, în mediul online.

Află mai multe despre matematica Omului vitruvian din filmulețul de mai jos!

Acum, că am aflat ce înseamnă omul vitruvian, te poți lăuda cu cunoștințele tale. Ai auzit vehiculându-se sintagma „Michelangelo Omul vitruvian”? Știi deja că e falsă, deoarece opera aparține lui Da Vinci. Abia așteptăm să ne spui ce alte informații fascinante ai găsit în materialul nostru.

Surse: enigmatic.ro, mymodernmet.com, tinerama.ro, Wikipedia, leonardodavinci.net, Encyclopaedia Britannica

Surse foto: iStock, Instagram,Wikimedia

Articolul urmator
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Ce cercei te reprezinta?
Incepe quiz
Ce cercei te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.